Tech hardverteszt

Ígéretes a Microsoft hibrid gépe, de van egy elég nagy hiányossága

Tiszteletét tette szerkesztőségünkben a Microsoft Surface termékcsaládjának legnagyobb és legkisebb tagja, a 10 colos Surface Go és a 15 colos Surface Book 2. Mi a nagyobb modellt nyüstöltük huzamosabb ideig: ez inkább egy laptop, ami igény esetén táblagéppé alakítható, és nem fordítva, mint a kisebb változat esetében. Már régóta szeretnénk, ha egyetlen eszköz normálisan kiszolgálná mindkét igényt, tesztünkből pedig kiderül, hogy a Microsoft megoldásának ez mennyire sikerül.

Először nézzük át gyorsan, pontosan miből is áll a Microsoft Surface palettája, mert ezeket a gépeket itthon eddig nem nagyon lehetett kapni, pedig külföldön már évek óta viszonylag nagy felhasználói bázisa van a cég laptop/tablet üzletágának. Kezdésnek a legfontosabb szabály: ne hagyjuk, hogy a Microsoft kicsit elsietett termékelnevezési stratégiája összezavarjon minket.

A legolcsóbb és legkisebb termék a 10 colos Surface Go: kicsi, könnyű, lecsatolható billentyűzettel, cserébe nem túl erős hardverrel képviseli a belépőszintet. Ezt követi a Surface Laptop 2, ami a Surface termékvonal egyetlen nem szétszedhető, hagyományos, 13,5 colos, de érintőkijelzős laptopja.

A Surface Pro 6 a GO-hoz hasonlóan egy úgynevezett kickstanddel (támasztólábbal) kitámasztható 12,5 colos táblagép, amihez szintén vehetünk külső billentyűzetet. Ezt már rendelhetjük a GO-hoz képest erősebb processzorokkal, de dedikált videokártyát sem itt, sem a „laptopnál” nem választhatunk. A kínálat teteje pedig jelen tesztünk alanya, ami a két méretben (13″ és 15″) kapható Surface Book 2, és bár a Pro szó itt nem szerepel, de ettől még ez rendelhető a legerősebb hardverrel a kínálatból.

Fotó: Csanádi Márton / 24.hu

SURFACE BOOK 2

A 13 és 15 colos Surface Book 2 kinézetre azonos, csak a méret különbözik. Az eszköz úgy épül fel, hogy a kijelzőben (vagyis a tabletben) kap helyet a CPU, az SSD, a RAM és az akkumulátor, a billentyűzetben pedig a dedikált videokártya (ha ilyet rendelünk), még több aksi és a csatlakozók találhatók.

A dizájn kétféleképpen is értelmezhető: kívülről kissé unalmasnak tűnhet az eszköz, de azt is mondhatjuk, hogy visszafogott formákat kapunk. A gép zsanérja viszont elsőre azonnal feltűnik: az eszköz két része összecsukott állapotban nem fekszik egymásra, hanem a hajtásnál gyakorlatilag egy kis alagút képződik. Az első Surface Booknál még kérdéses volt, hogy ez a sok darabból álló zsanér hogyan bírja majd a gyűrődést, de az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy jól állja a sarat.

A tableten (angolul Clipboard a neve) találjuk a ki- és bekapcsoló gombot, a hangerőszabályzót, illetve a hátsó kamerát. A kijelző mellett két hangszóró, felette pedig egy Windows Hello-támogatással felvértezett webkamera kapott helyet. Maga a képernyő olyan szempontból eltér a mostanában megszokottól, hogy nem 16:9-es hanem 3:2-es oldalarányt kapunk, aminek 3240 x 2160 pixel a felbontása.

A kijelző nagyon jó minőségű, amiről az is gondoskodik, hogy a gyárban egyenként kalibrálják a paneleket. A jobb felső sarokban találjuk a fülhallgató-bemenetet, ami táblagép állapotban jó döntésnek bizonyul, de laptopként használva kényelmetlen tud lenni, hogy felülről lóg a kábel. A tabletet tudjuk tölteni magában is a gép töltőjével, mást viszont nem tudunk erre a részre dugni, ahhoz már szükséges a laptop többi része.

Így fest az eszköz szétkapott állapotban – Fotó: Csanádi Márton / 24.hu

A kijelző tollal is használható, akár a Microsoftnak saját megoldásával, vagy a népszerű Wacom-eszközökkel. Apró kis okosság, hogy a tollat mágnessel tudjuk rögzíteni a képernyőhöz, ráadásul ezt a jobb és bal oldalán is meg tudjuk tenni, ami főleg a balkezesek számára lesz nagy előny.

A nálunk járt modell billentyűzet részében egy Nvidia GTX1060 videokártya kapott helyet, a bal oldalán pedig két USB-portot és egy SD-kártya olvasót találunk. Jobb oldalra a Microsoft saját mágneses töltőcsatlakozója került, ami nemcsak sima töltésre szolgál, de különböző Microsoft kiegészítőket is csatlakoztathatunk ide: ethernet, extra USB, és monitor kimeneteket tartalmazó dokkolót.

Emellé egy USB-C portot is kapunk, amiből érthetetlen módon a Thunderbolt 3-at viszont kispórolták. Egy felső kategóriás, munkára szánt, külföldön is borsos áru laptopról ezt lehagyni nem túl szép lépés, a döntés oka vélhetően az, hogy a felhasználók megvásárolják a saját csatlakozós kiegészítőket. Illetve a saját csatlakozón keresztül külső videakártyát, vagy ilyen szabványú nagysebességű adattárolót szintén nem tudunk rádugni – de legalább tudunk tölteni az USB-C porton keresztül.

Fotó: Csanádi Márton / 24.hu

MAGYAR BILLENTYŰZET NÉLKÜL

A billentyűzettel kapcsolatban nem volt még ilyen “gyűlölök és szeretek” érzésünk egy eszköznél sem. Elképesztően jó gépelni rajta, megkockáztatjuk, hogy jobb, mint egy Thinkpad, és ez elég nagy szó. De van vele egy hatalmas problémánk: a készülék jelenleg csak angol billentyűzettel kapható, amin a magyar ékezetes betűket a Windows 10 nem kezeli jól. A két választható magyar kiosztás közül az egyikben nincs „í” betű, de az „y/z” jó helyen van, ahol viszont van „í”, ott nincs nulla és még az „y/z” is fel van cserélve.

Valahogy biztos be lehet állítani, tuti rá lehet programozni, vagy le lehet tölteni valahonnan, de ennyi pénzért tényleg ne kelljen már.

A tapipad ugyanakkor egész jól használható, bár véleményünk szerint lehetne nagyobb. Hely éppenséggel lenne hozzá, ugyanakkor azt sem szabad elfelejteni, hogy a képernyő egyben érintőkijelző is.

Normális magyar billentyűzet hiányában a gépelést mondjuk szokni kell – Fotó: Csanádi Márton / 24.hu

BÍRJA SZUFLÁVAL

A nálunk járt modellben egy négymagos Intel 8650U processzor teljesít szolgálatot, 16 GB RAM és egy 256 GB-os SSD társaságában, illetve a billentyűzetben helyet kapott a már említett, 6 GB-os GTX1060 videokártya – utóbbinak tablet módban nincs szerepe, hiszen az eszköz ilyenkor a processzorba épített kisebb teljesítményű grafikus magot használja. A gépet szétválasztani a billentyűzet dedikált gombjával lehet: ha ezt megnyomjuk, akkor a készülék egyrészt szoftveresen felkészül a tablet módra, másrészt elenged a zár mechanizmusa, majd egy felirat jelzi a képernyőn, hogy már szétválasztható az eszköz.

Egy kis ikon még azt is jelöli a tálcán, ha épp aktívan használjuk a dedikált videokártyát, és ilyenkor nem lehetséges a szétválasztás.

Bár a gép alapvetően nem játékra lett tervezve, ezzel az erős videokártyával elég könnyedén megbirkózik a feladattal. A régebbi játékok a kijelző teljes felbontását kihasználva, az újabbak – mint pl. a Rise of the Tomb Raider – pedig 1080p-ben futnak, méghozzá élvezhető sebességgel. Természetesen ennek a hardvernek különböző munka jellegű feladatok sem okoznak kihívást, a négymagos processzor sokat dob az elődhöz képest, például videók renderelésénél.

Szerencsére az akkumulátorra sem lehet panasz: laptopként 8-9 órát simán elmegy, a táblagép magában viszont csak olyan 2-3 órát bír. Néhány nyers szám esetleges későbbi összehasonlításhoz: PC Mark 10-ben 4800 pont körül teljesített a gép, a 3D-s képességeket tesztelő 3DMark Timespy tesztben 3000 pont körüli eredményt hozott, a Geekbenchben pedig közel 14 000 pontot ért el.

A kanapén is megállja a helyét – Fotó: Csanádi Márton / 24.hu

A Surface Book 2, ezzel a vassal tehát simán tud fő munkagép lenni. De ha munka után az ember le akar ülni a kanapéra mondjuk kényelmesen olvasni, akkor nem kell egy másik eszközt elővenni, csak simán lecsatolja a kijelzőt. Akinek csak néha kell tablet, de kell az erőgép napközben, és van mit tejbe aprítani, annak érdemes lehet elgondolkozni a vásárláson.

A kütyü nem mentes a kompromisszumoktól, ráadásul nem is olcsó,

és sokaknak valószínűleg nem a 15 colos változat, hanem az eggyel kisebb, 13 colos lesz az arany középút. Vásárlás előtt viszont mindenképp ki kell próbálni az angol billentyűzetet, mert ez biztos, hogy szokást igényel. Nem megugorhatatlan probléma, ugyanakkor 860 000 forintért már találni olyan konkurens hibrid gépet, ami rendes magyar billentyűzettel kapható.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik