Tech hardverteszt

Kipróbáltuk, és nem hülyeség a wifi a mosógépben!

Radafuk Ernő
Birkás Péter
Radafuk ErnőBirkás Péter

2018. 12. 09. 10:04

Kipróbáltuk a Samsung egyik Quick Drive mosógépét, és tesztünk során megdőlt a legenda, ami szerint a kombinált mosó-szárítógépből csak nyirkos ruhát lehet kivenni. Emellé viszont az is kiderült, hogy még egy okos háztartási gép is képes rendesen megszívatni a tulajdonosát.
Korábban a témában:

A mindennapokban egy teljesen átlagos, tízéves mosógépet használok, mosás után pedig kert híján a lakásban szoktam kiteregetni a ruhákat. Sajnos a magas páratartalommal évek óta küzdök, hiába a gyakori szellőztetés. Ezért felmerült bennem, hogy vennem kellene egy mosó- és szárítógép kombót (különálló szárító számára nincs hely), viszont annyira sok rosszat olvastam ezekről a masinákról, hogy

előbb mindenképp ki akartam próbálni egyet.

A tesztalany a Samsung nagyjából 270 ezer forintért árult Quick Drive mosó- és szárítógépe (egész pontosan a WD90N644OOW kódnévre hallgató modell) lett, ami attól okos, hogy wifin keresztül is lehet vezérelni, plusz van az ajtaján egy kisebb ajtó, amit a mosás megkezdése (és megállítása) után ki lehet nyitni, hogy bedobhassuk az esetleg kifelejtett zoknikat. Ahogy az összes többi hasonló készülék, ez is kondenzációs szárítást kínál – a jóval energiatakarékosabb és ruhakímélőbb hőszivattyús megoldást egyelőre csak különálló szárítógépekben találhatjuk meg.

Fotó: Samsung

A LEGFONTOSABB: TÉNYLEG JÓL SZÁRÍT?

Nos, ez a legfontosabb: bár előzetesen az ismerőseimtől annyi rosszat hallottam a kombinált mosó-szárítógépektől, hogy eleve a legrosszabbra készültem. Ehhez képest a mosógép teljesen jól teljesített: rendesen megszárított inget, pólót, farmert, ágyneműt és törülközőt is.

Ezzel a típussal hivatalosan 9 kilogrammnyi ruhát lehet mosni, és 5 kilót szárítani: a gyakorlatban nekem sikerült a kétszemélyes ágyneműhuzatot és a franciaágy lepedőjét is sikeresen megtisztíttatni és megszáríttatni vele, ami hatalmas adag ruhát jelent. Igaz, egyszer előfordult, hogy a centrifugálás közben az egyik takaróhuzat belsejébe csavarodott a lepedő, és ezért kicsit nyirkos maradt.

Fotó: 24.hu

A mosógép menüjében a felhasználó maga állíthatja be, hogy milyen szintű szárítást szeretne: ha az energiahatékonyság a cél, van egy olyan opció, ami csak közel szárazra szárítja a ruhát – bár így nem lehet azonnal a szekrénybe helyezni a ruhákat, egy-két órán belül még most, télen is megszáradnak, mert épp csak nedves állapotban vehetjük ki őket a mosógépből.

NEM HÜLYESÉG A WIFI A MOSÓGÉPBEN…

Egy másik legenda, hogy ezek a gépek összegyűrik a ruhákat: ez részben igaz, bár a WD90-es esetében csak akkor jártam így, ha nem a megfelelő programot választottam. Például ha a kardigánok mellé raktam farmert, akkor az utóbbi nagyon gyűrött lett, míg a pólókkal és az ingekkel közös program után nem.

Ezt viszont a mosógép tekerőjével és gombjaival nagyon komplikált beállítani, annyi opció és fura piktogram van a kezelőgombokon.

Itt jön képbe a wifi: a Samsung Androidra és iOS-re egyaránt letölthető Smart Things appjával vezérelhető a mosógép is. Az alkalmazással távolról, akár a metrón is megnézhetjük, hol tart a mosás. De nem ezért hasznos a kapcsolat, hanem azért, mert az appon keresztül pofonegyszerűen beállíthatjuk a mosóprogramot: csupán rá kell bökni, hogy épp milyen típusú ruhákat pakoltunk be (például színes vagy fehér póló, alsónemű, ing, kardigán, farmer stb.), és a gép automatikusan beállítja az optimális programot. Vannak egymással együtt nem mosható anyagtípusok, ezeket eleve nem is engedi kiválasztani az alkalmazás, például a farmernél külön jelzi, hogy érdemes lenne önmagában tisztítanunk.

Fotó: 24.hu

Érdekesség ugyanakkor, hogy az alkalmazás gyakran a valós mosási és szárítási időnél jóval hosszabb időtartamot mutat számunkra. Ennek jó eséllyel az lehet az oka, hogy a szoftver minden esetben azzal számol, a maximális ruhamennyiséggel pakoljuk majd meg a dobot. Így fordulhat elő, hogy míg előzetesen hat és fél órát jelzett egy mosásra, addig a program két órával hamarabb lejárt.

…DE JÓL MEG TUD SZÍVATNI

De persze ami okos, az meg is tud szívatni – számomra legalábbis ez volt a tanulság. A tesztidőszak közepén három napot nem tartózkodtam otthon, majd hazaérve a mosógép valamiért többé nem akart a már beállított wifihez kapcsolódni, az összes eszköz újraindítása után sem. Ekkor a Smart Things appból eltávolítottam a vezérelt eszközök közül, hogy újra hozzáadhassam, ezt viszont nem engedte, mivel

az alkalmazás kiírta, hogy ez a gép egy másik fiókhoz lett aktiválva.

Végül két nap elteltével (mire összeírtam a szükséges információkat és képernyőmentéseket, hogy továbbítsam a gyártónak), egy sokadik próbálkozásra újból hozzá tudtam adni a gépet a fiókomhoz, és többé nem is volt gond. azt leszámítva, hogy néha elfelejtettem megnyomni rajta a wifis vezérlés gombját, ami nélkül ugye nem lehet csatlakozni hozzá telefonnal.

A fenti problémát leszámítva az egy hónapos próba alatt kiválóan muzsikált a gép, egyedül a lepedőmosásra nem találtam megfelelő programot, akármit is állítottam, azt mindig rettenetesen összegyűrte a gép, pedig az ágyneműt nem. És persze arra is vigyázni kell, hogy kora reggel, kómásan ne rossz programot állítsunk be az adott ruhatípushoz, mert annak is vasalhatatlan gyűrődés lesz a jutalma.

A WD90-ről érdemes tudni azt is, hogy nagyon csendben dolgozik, és ez igaz a szárításra és a centrifugálásra is. Ezek a folyamatok csak akkor voltak zajosabbak, amikor a teljes két személyes ágynemű a gépben volt, az ennél kisebb adagok esetében egyáltalán nem.

NEM MINDEGY, MENNYI VIZET FOGYASZT A MOSÓGÉPE

A tesztet megelőzően alaposan szétnéztem a hazai boltokban, és azt tapasztaltam, hogy nincs könnyű helyzetben, aki hozzám hasonlóan szárítós mosógépet vagy akár különálló szárítógépet keres magának. Ennek az elsődleges oka, hogy sok esetben nem csak a kereskedőknél, de még a gyártók oldalán sincs megadva, vagy nagyon el van rejtve a különböző gépek fogyasztása.

Fotó: 24.hu

Ebből derül ki, hogy az adott mosó-szárítógép mennyi áramot fogyaszt mosásra, mennyit, ha szárítunk is vele (maximális töltettel), valamint egy teljes mosás-szárításhoz hány liter vizet használ fel, mivel ez is eltérő mértékű: míg az egyik gép beéri 96 literrel, a másik 126 liter vízet használ fel, ami mosásonként 10-20 forint különbséget jelent az átlagos nagyvárosi vízdíj esetében.

Egy átlagos mosás 0,5-1,2 kilowattóra körüli áramot fogyaszt, míg a Samsung WD90-es 6,12 kilowattóra áramot használ fel egy teljes mosás-szárításra. Egy kisebb mennyiségű ruha mosását és szárítását kínáló kombi gép 4,5 kilowattórával is beéri. A gyártónak egyébként vannak kisebb modelljei is mosó-szárítógépből, a négy kiló ruhát szárítani képes WD70-es típus például csak 4,76 kilowattórát fogyaszt, bár csak kevesebb ruhát képes szárítani.

Mit jelent ez forintban?”

(Az egyszerűség kedvéért az ELMŰ/ÉMÁSZ bruttó 37,55 forintos normál nappali díjszabásával számoltam, amit pontosan 1 kilowattórányi elektromos áram felhasználásáért kell fizetnünk.)

Egy normál, szárítás nélküli mosás áramdíja 20-40 forint körüli, a kisebbik WD70-es mosógéppel egy mosás-szárítás áramdíja 178,7 forint, míg az általam próbált WD90-essel 229,8 forint, vagyis minden egyes használat 51 forinttal többe kerül. Ha hetente háromszor használjuk a gépet, ez már 150 forintot jelent, ami éves szinten már 7800 forintot jelentő differencia. Ha pedig tíz évig használjuk a gépet, ez 78 ezer forintot jelent, vagyis egy új gép árának harmadát/felét.

NÉHA A NAGYOBB GÉP A GAZDASÁGOSABB

Az árkülönbség viszont csak a saját esetemre (aki egy-két főre szokott mosni) igaz, egy háromgyerekes párnak már valószínűleg épp a WD90-es lenne a gazdaságosabb választás, mert ebben egyszerre több ruhát tudnak kimosni, így nem kell feltétlenül kell kétszer elindítani a gépet egymás után.

Egyértelmű, hogy egy kombinált gépet nem lehet környezetbarát módon használni, mert mindenképpen sok áramot fogyaszt: esetleg az lehet alternatíva, hogy tavasszal vagy nyáron csak mosásra használjuk, ősszel és télen pedig már szárítunk is vele, amikor sokkal többet vannak nyitva az ablakok.

Ha van hely a lakásban, jobb választás egy hőszivattyús, különálló szárítógép: bár ebbe külön át kell pakolni a frissen mosott, még nedves ruhát, de egyszerre nagyobb adag ruhát is képes szárítani, másrészt alacsonyabb hőfokon dolgozik, így kisebb az esélye, hogy összemennek tőle a ruhák.

Az egy hónapos teszt alatt nem igazán akadtak erősen szennyezett ruháim, így a Samsung mosó-szárítógép mosási képességeit nem tudtam túlságosan próbára tenni, ezen a téren annyi negatívumot tapasztaltam, hogy néhány pólóm egy kissé összement az első kísérletezgetések során, amikor valószínűleg nem megfelelő programmal mostam ki őket. A hibajelenséget leszámítva a wifis mosásbeállítási funkciót is nagyon hasznosnak tartottam, szerintem az ehhez hasonló megoldások sokkal egyszerűbbé teszik a háztartási gépek használatát.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Drégelypalánk, 2019. január 9.
Személyvonat Nógrád megyében, a behavazott Drégelypalánk közelében 2019. január 9-én.
MTI/Máthé Zoltán

Holnaptól három hétig havazni fog

Kommentek

This handout video grab taken from footage released by the Royal Thai Navy on July 11, 2018 shows rescue personnel during the rescue operation for members of the "Wild Boars" Thai youth football team inside the Tham Luang cave in Khun Nam Nang Non Forest Park in Mae Sai district. - The 12 boys rescued from a Thai cave were passed "sleeping" on stretchers through the treacherous passageways, a former Thai Navy SEAL told AFP on July 11, giving the first clear details of an astonishing rescue mission that has captivated the world. (Photo by Handout / ROYAL THAI NAVY / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Royal Thai Navy " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.