Tech

Olyan képet lőttek a kínaiak a Holdon, amilyet még soha senki

Kína az év elején sikeresen landolt a Hold túloldalán, és már a Jáde Nyúl 2 nevű holdjáró is kigördült a leszállóegységből. A két szerkezet most egymásról készítget fotókat, amire eddig - érthető módon - soha nem volt még példa.

A Kínai Nemzeti Űrügynökség olyat tett, amit még eddig senki: sikeresen landolt a Hold sokszor sötétnek nevezett túloldalán, és működő rovert indított a felszínről. A szerkezet korábban is küldött már képeket a felszínről, most viszont a Csange-4 lander felé fordult, és róla készített fotókat, a lander pedig a rovert fotózta.

A Jáde Nyúl 2 a Csange-4 fotóján – fotó: CNSA

A robotok landolási helyszínét, a Von Kármán-krátert a magyar származású fizikusról és matematikusról, Kármán Tódorról nevezték el. A szakértők választása azért esett a mélyedésre, mert ez a Naprendszer legősibb becsapódási krátere, és egyben a legrégebbi és legmélyebb medence a Holdon.

A Csange-4 a Jáde Nyúl 2 fotóján – fotó: CNSA

A Hold egy kötött tengelyforgású égitest, azaz mindig ugyanazt a felét mutatja anyabolygója, vagyis a Föld felé. A túlsó oldalon az égitest blokkolja a kommunikációt, a Csange-4 ezért egy közvetítő műholdat használ az adatok továbbításához.

A robot egy kísérleti kertet is szállít, melyben különböző növények és selyemhernyók élnek. A kert segítségével a kutatók azt szeretnék felmérni, hogy miként lehet növényeket termeszteni, illetve állatokat tenyészteni az űrben. Ennek megismerése kiemelten fontos, ha a jövőben szeretnénk bázisokat létrehozni a Holdon és a Marson.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik