Tudomány

Megérkeztek az első képek a hold túlsó oldaláról

Január 2-án Kína űrtörténelmet írt: a Csange-4 landolásával az ázsiai országnak elsőként sikerült űreszközt juttatnia a Hold túlsó oldalára. Miután a szerkezet talajt ért a Von Kármán-kráterben, el is kezdte visszaküldeni első felvételeit.

A szakértők bíznak benne, hogy a Csange-4 segítségével jobban megérthetik a Hold struktúráját és geológiáját – írja az IFLScience.

A robot landolási helyszínét, a Von Kármán-krátert a magyar származású fizikusról és matematikusról, Kármán Tódorról nevezték el. A szakértők választása azért esett a mélyedésre, mert ez a Naprendszer legősibb becsapódási krátere, és egyben a legrégebbi és legmélyebb medence a Holdon.

A Hold egy kötött tengelyforgású égitest, azaz mindig ugyanazt a felét mutatja anyabolygója, vagyis a Föld felé. A túlsó oldalon az égitest blokkolja a kommunikációt, a Csange-4 ezért egy közvetítő műholdat használ az adatok továbbításához.

A robot egy kísérleti kertet is szállít, melyben különböző növények és selyemhernyók élnek. A kert segítségével a kutatók azt szeretnék felmérni, hogy miként lehet növényeket termeszteni, illetve állatokat tenyészteni az űrben. Ennek megismerése kiemelten fontos, ha a jövőben szeretnénk bázisokat létrehozni a Holdon és a Marson.


Kiemelt fotó: Pixabay

Ajánlott videó

Olvasói sztorik