Tech

A Samsung olyat mutatott, amire senki nem számított

A több évre visszanyúló hagyományoknak megfelelően idén is januárban kerül sor a világ egyik legnagyobb kütyüexpójára, a las vegasi CES-re (Consumer Electronics Show), ami hivatalosan ugyan csak január 8-án veszi kezdetét, de valójában már január 6-tól beindulnak a programok, aminek keretében kisebb és nagyobb vállalatok százai rántják le a leplet a legújabb termékeikről és fejlesztéseikről.

A SAMSUNGNÁL A MICROLED A JÖVŐ

A nagyágyúk közül a sort idén a Samsung nyitotta: a cég magyar idő szerint hajnalban tartott sajtótájékoztatója bizonyos szempontból nem okozott nagy meglepetést, hiszen ismét a tévéké volt a főszerep. A korábbi pletykákkal ellentétben viszont szó sem esett átlátszó paneles készülékekről, ehelyett ismét a tavaly ilyenkor debütált microLED technológia került a középpontba: idén már kifejezetten otthoni, 4K felbontásra képes, 75 és 84 képátlós modellek is forgalomba kerülnek.

Az első 75 colos Samsung microLED okostévé – Fotó: Birkás Péter / 24.hu

A microLED viszonylag friss technológia, amivel már az LG és az Apple is kísérletezik, a Samsung pedig egyértelműen az egyre népszerűbb OLED paneles megoldások konkurenciájának szánja az ilyen tévéit. A microLED sok tekintetben hasonlít az OLED-re: minden egyes pixel mögött egy mikrométerben mérhető miniatűr LED kap helyet, aminek hála nincs szükség háttérvilágításra és színszűrőkre sem – így adott a vékony méret, a végtelen kontrasztarány, a tökéletes fekete és az élethű színek.

Ami viszont komoly előny az OLED-hez képest, hogy nem organikus diódák dolgoznak a pixelek mögött, így jóval nagyobb fényerő csikarható ki belőlük (4000-10000 nit), és a beégéstől sem kell tartani. Arról nem is beszélve, hogy egy microLED képernyő több panelből épül fel, és a moduláris megoldásnak hála akár 4:3-as, 1:1-es vagy akár 21:9 képarányú panelek is készíthetők, és

a különálló képernyők akár kombinálhatók is egymással.

Ami hatalmas előrelépés tavalyhoz képest, hogy az új technológiát használó televíziók a tavaly bemutatott hatalmas, 146 hüvelykes The Wall után már elérhetők lesznek lakossági forgalomba szánt 75 és 84 hüvelykes méretben is. Pontos megjelenési dátumot ugyanakkor a Samsung egyelőre még nem közölt, ahogy a várható árakat is homály fedi – az persze biztos, hogy ezek a készülékek jóval többe kerülnek majd, mint a gyártó QLED modelljei vagy a konkurencia OLED-paneles készülékei.

BEFAGYOTT A POKOL

A lakossági forgalomba szánt microLED tévék bejelentése ugyan várható volt, de a Samsung egy olyan bejelentéssel is készült, amire senki nem számított: az Apple-lel kötött együttműködésük értelmében tavasszal megérkezik az iTunes a gyártó 2018-as és 2019-es készülékeire, sőt az érintett (de egyelőre pontosan meg nem nevezett) modellek támogatni fogják az almás cég AirPlay 2 nevű funkcióját is.

Ez meglehetősen váratlan fordulat,

főleg annak fényében, hogy az Apple és a Samsung kapcsolata az elmúlt években minden volt, csak barátságos nem, ráadásul korábban arra sem nagyon akadt példa, hogy az Apple-eszközök egyik exkluzív funkciója elérhető legyen konkurens gyártó hardverein.

Hamarosan Samsung tévékre is elérhető lesz az iTunes – Fotó: Samsung

Most viszont megtörténik, és a gyakorlatban ez annyit tesz, hogy hamarosan a legfrissebb 4K-s és 8K-s QLED, The Frame kategóriájú, illetve bizonyos UHD és HD modelleken egyaránt lehetőség lesz arra, hogy a készülékekre telepített iTunes-on keresztül 4K-s HDR tartalmakat (filmeket, sorozatokat, saját gyártású műsorokat) játsszunk le, az AirPlay 2 segítségével pedig a kompatibilis Apple-eszközeinkről pár érintéssel videókat, zenéket és képeket küldhetünk át a tévék képernyőjére.

Ez elsőre talán nem tűnik nagy dolognak, de pár éve még elképzelhetetlennek tűnt egy ilyen partneri kapcsolat az Apple és a Samsung között. A dél-koreai vállalat ezzel a lépéssel előnybe került a többi tévégyártóhoz képest, de az almás cég sem véletlenül döntött a kooperáció mellett, hiszen így az iPhone, iPad és Mac felhasználók plusz egy platformon élvezhetik az AirPlay 2 nyújtotta előnyöket, arról nem is beszélve, a Samsung tévékre elérhetővé tett iTunes-szal az Apple olyan vásárlókat is elérhet, akiknek eddig semmilyen kapcsolatuk nem volt a szolgáltatással.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik