Tech esport

Elképesztő, hogy mivel vált milliomossá

Korábban már többször is írtunk róla, hogy a legsikeresebb e-sportolók valódi rocksztároknak számítanak a videojátékosok körében, és ez pénzügyi téren is megmutatkozik. A 26 éves Tyler „Ninja” Blevins, profi játékos és streamer a Fortnite nevű játékhoz fűződő streamjeiről ismert, a játékosok sorban állnak, hogy egyszer megmérkőzhessenek vele.

Blevins tavaly ősszel jelentős mérföldkövet tett le versenyszerű videojátékok terén: az amerikai ESPN sportmagazin szeptemberi számának címlapján szerepelt, amivel az első olyan e-sportolóvá vált, aki egy hagyományos sportokkal foglalkozó, ráadásul rendkívül nagynevű magazin borítójára került.

A játékos szupersztár a CNN-nek elárulta, hogy 2018-ban mennyi pénzt is vágott zsebre videojátékozással: 10 millió dollárral zárta az évet, ami átszámolva több mint 2,8 milliárd forintot jelent. Az összeg egy része a YouTube-csatornáján futó hirdetésekből származik, ráadásul többen is fizetnek elő havonta csatornáján a Twitchen, vagy adományoznak neki. Ehhez adódnak még hozzá a versenyeken nyert díjak, és az olyan cégekkel való együttműködések, mint a Samsung, a Red Bull, vagy az Uber Eats.

Ez a 10 millió dollár ugyan kevesebb, mint amit a hagyományos sportolók tesznek zsebre (LeBron James kosárlabdajátékos tavalyi bevétele például 36 millió volt), de jól jelzi, hogy az e-sport felfutásának még koránt sincs vége és egyre komolyabb megélhetést biztosít a játékosok számára.

A JÁTÉKOSOK MA MÁR IGAZI ROCKSZTÁROK – Fotó: John Lamparski/Getty Images/AFP

Ninjának már több mint 20 millió feliratkozója van a YouTube-on, a Twitchen 12,5 millióan követik, ebből 40 ezren fizető feliratkozók. A CNN-nek adott tájékoztatón arról beszélt, hogy egyfajta vállalkozóként tekint magára, streamjeit pedig egy kávézóhoz hasonlította. „Ha nem vagy elérhető, találnak egy másik kávézót… mindig ott kell lenned.” A streamer bővebben kifejtette, hogy ennek érdekében napi 12 órát is foglalkozik tartalmaival, így pedig hamar összejön az akár évi 4000 játékóra.

Ninja karrierje remekül szemlélteti azt, hogy az e-sport és a Twitch továbbra is növekszik, és hogy ebben meghatározó szerepe van a Fortnite-nak. Az elképesztően népszerű online játék fejlesztője, az Epic Games ráadásul segíti is abban a streamereket, hogy még egyedibb tartalmakat streamelhessenek, például különleges eseményekkel, vagy pénznyereményes versenyekkel.

Átlagember számára felfoghatatlan összegekért megy a küzdelem
Komolyan beszélünk: vannak olyan e-sport világbajnokságok, amelyeken 6,7 milliárd forintnak megfelelő dollárt nyerhetnek a játékosok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik