Tech

Látványos jelenségről lőtt képet a NASA

A NASA karácsony alkalmából igazán érdekes fotót osztott meg: a képen látható cefeida csillag már az élete végén jár, és szabályos időközönként elhalványul, majd megint fényesebb lesz.

Az RS Puppis, becenevén RS Pup egy igazán különleges csillag: úgynevezett cefeida variáns, ami azt jelenti, hogy periodikusan elhalványul, majd újra fényesebb lesz. A cefeidák a változócsillagok közé tartoznak, jellemzően 4-5 naptömegű, vagy nehezebb sárga szuperóriás csillagok. A pulzálás az instabilitás miatt alakul ki: ezek az égitestek általában rövid élettartamúak, és már közel vannak ahhoz, hogy feléljék a kémiai energiaraktáraikat.

Az asztrofizikusok támpontként használják őket: a fényességváltozás miatt megállapítható, hogy milyen messze vannak, ennek segítségével pedig az őket tartalmazó galaxis vagy csillaghalmaz távolságát is meg lehet mondani.

Fotó: NASA / Hubble

Az RS Pup fényességi periódusa 41,5 nap, és igencsak gyorsan fényesedik, majd lassan halványul el. A NASA által megosztott fotó valójában a csillagot körülvevő csillagköd, vagy nebula, ami gázokból és kozmikus porból áll. Azért ilyen gyönyörű, mert az RS Pup ragyogása megvilágítja, majd fokozatosan elhalványítja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik