Tudomány

Sikerült feltámasztani a legendás űrszondát

Az elmúlt időszak meglehetősen nehéz volt a NASA számára, hiszen sorra mondtak csődöt a különböző űreszközeik. Most végre egy jó hír is érkezett: úgy tűnik, hogy az egyik szerkezetet, a Hubble űrszondát sikerült felébreszteniük.

A szakértők bíznak benne, hogy a Hubble rövidesen teljes erőbedobással folytathatja küldetését – írja az IFLScience.

Az űrszonda azután kapcsolt biztonsági üzemmódba, hogy egyik pozícionálásért felelős giroszkópja meghibásodott. A Hubble eredetileg hat giroszkóppal rendelkezett, az 1990-es évek óta azonban a szerkezetek sorra mondták fel a szolgálatot. Október elején aztán a három működő giroszkópból újabbnál jelentkezett hiba, ezzel pedig ellehetetlenült a szonda megfelelő orientációja.

A Hubble biztonsági üzemmódra váltott, amíg a mérnökök kivizsgálták a történteket. Bár az űreszköz két giroszkóppal is képes lett volna folytatni misszióját, ebben az üzemmódban a mérések precizitása jelentősen lecsökkent volna.

A hibás giroszkóp vizsgálata végül felfedte, hogy az abban található egyik kerék a vártnál jóval nagyobb fordulatszámon pörög. Október 16-án a szakértők a giroszkóp újraindításával próbálkoztak, ez azonban nem hozott sikert. Két nappal később ezért a mérnökök megkísérelték megfordítani a Hubble-t, hogy ezzel takarítsák el a giroszkópot blokkoló tárgyakat. Végezetül a giroszkópot csökkentett üzemmódba kapcsolták.

A beavatkozásoknak köszönhetően október 19-re a szerkezet már megfelelően működött.

A szakértők ezután különböző manővereket hajtottak végre az űreszközzel, hogy kiderítsék, a giroszkóp valóban rendben van-e. A tesztek során nem jelentkeztek újabb problémák.

A mérnökök ez elkövetkező időszakban további vizsgálatokat végeznek el. Amennyiben a Hubble az elvárásoknak megfelelően szerepel, úgy rövidesen folytathatja misszióját.

Kiemelt fotó: NASA

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik