Tech

Sokak szerint Trump gyújtotta fel Kaliforniát lézerrel

Pár napja sikerült végleg eloltani minden idők legpusztítóbb amerikai tűzvészét, amelynek jelenlegi adatok szerint 88 halálos áldozata van, és már meg is indultak az összeesküvés-elméletek a témában. A Youtube képtelen megállítani az ilyen videók terjedését, annak ellenére, hogy a platform elvileg ugyanúgy küzd az álhírek ellen, mint a többi közösségimédia-oldal.

A pusztító kaliforniai tűzvész okát egyelőre lehetetlen pontosan megállapítani: a legtöbben a klímaváltozás miatti szárazságot, az elektromos hálózat szikrákat okozó hibáit és a széljárást okolják azért, hogy az állam idén minden idők legkomolyabb amerikai tűzvészén esett át (persze Donald Trump szerint nem a felmelegedés, hanem a rossz erdőgazdálkodás a hibás). Youtube-on viszont már olyan cifra elméletek is megszülettek ezzel kapcsolatban, hogy nehéz őket elhinni,

a platform pedig nem is tesz túl sokat azért, hogy megfékezze az álhírek terjedését.

A tűzvész után egyre többen kerestek rá olyan összeesküvés-elméletekre, mint a lézerfegyver vagy az irányított energiájú fegyverek, természetesen a tűzvésszel összefüggésben. A Motherboard cikke szerint Youtube-on a vloggerek képesek manipulálni a videómegosztó algoritmusát, és tudják, hogyan szerezzenek minél több nézőt a tartalmaikra, a Youtube pedig ez ellen nem tesz sok mindent. Jelenleg, ha valaki begépeli a „California wildfire” kifejezést a Youtube keresőjébe, az azonnal összeesküvés-elméletekhez visz.

Sorra dobja fel az összeesküvés-elméleteket a Youtube – fotó: Youtube

A legnépszerűbb elmélet egyébként az, hogy az amerikai kormány levegőből, repülőgépekről lézerrel lő előre meghatározott célpontokra, és egy ilyen akcióból lett aztán ez a pusztító erdőtűz. Ez persze egyáltalán nem igaz, de a vloggereket ez a legkevésbé sem érdekli, hiszen nagyon könnyen szereznek ezekkel a sztorikkal nézőket a csatornájukra. Az meg valószínűleg Donald Trump áldásos tevékenységét igazolja, hogy az emberek előbb hisznek el pusztító lézerekről szóló történeteket, mint azt, hogy a globális felmelegedés okozza a katasztrófákat.

A baj persze nem az, hogy ezek a vloggerek megpróbálják kijátszani a rendszert, hanem inkább az, hogy a Youtube nem tesz ellene semmit. Egy korábbi felmérés szerint az USA-ban a felnőttek 38 százaléka tekinti a videómegosztót hiteles hírforrásnak (ez már magában is elég ijesztő), 53 százalék pedig úgy érzi, hogy segít számára megérteni, mi is történik a világban.

Ha ezek az emberek mind Youtube-ról tájékozódnak, nagyon hamar komoly az álhírgyártók áldozataivá válhatnak.

A Motherboardnak a Youtube elmondta, hogy bár nem adott ki közleményt arról, hogy milyen álhírek terjednek a platformon, az oldalon van egy „breaking news” rovat, amiben csak ellenőrzött hírszolgáltatók videóit jelenítik meg, innen érdemes tájékozódni. Az én felhasználói fiókomban ezt nem találtam meg sehol, bár az is igaz, hogy ritkán nézek híreket Youtube-on, ezért nem csoda, hogy nálam a szórakoztató tartalmak dominálnak.

Trump nem hisz a klímaváltozásban, viszont a tűzvészről szóló konteóknak ő a főszereplője – fotó: Olivier Douliery / AFP

Nem ez az első eset, hogy a Youtube teret engedett az álhírek terjedésének: a parklandi iskolás lövöldözés után nagyon sokáig vezette a megtekintési listákat egy olyan videó, amelyben azt állították, hogy a túlélők közül többen csak színészek voltak, de a laposföldesek videói is szépen mennek a platformon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik