Gazdaság

Holtankoljak.hu: túl nagy a nyomás, rendkívüli üzemanyagár-csökkentés kellett

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
Az üzemanyagárak ismételten változnak, ugyanakkor most szokatlanul ezt csütörtökön jelentették be. Az Index által megkérdezett szakértő szerint ennek egyetlenegy oka van: túl nagy a nyomás a kiskereskedelmi árakon. Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter számos alkalommal világossá tette: elvárása, hogy az üzemanyagáraknak a lehető leghamarabb a régiós középmezőnyben kell lenniük – írja az Index.hu.

„Rendkívüli üzemanyagár-változás került csütörtökön bejelentésre: szombaton a benzin és a gázolaj beszerzési ára is bruttó 4-4 forinttal csökken” – írta a holtankoljak.hu. Így a hétvégétől az alábbi átlagárakon tankolhatunk a kutakon, amennyiben ez az árcsökkenés a kiskereskedelmi árakban is megjelenik:

  • a 95-ös benzinért 631 forintot,
  • míg a gázolajért 618 forintot kell majd fizetni átlagosan literenként.

Bujdos Esztert, a holtankoljak.hu vezetője az árváltozást a lapnak úgy kommentálta, hogy túl nagy a nyomás a kiskereskedelmi árakon, ezért

nem halasztották jövő hétre az árcsökkentést, hanem szokatlanul azt már csütörtökön bejelentették.

Ezzel a nagykereskedő Mol Nyrt. elébe ment az e hét péntekre várható a KSH-jelentés megjelenésének, amelyben a régiós üzemanyagárakat hasonlítják össze.

A kormány kiemelt figyelemmel kíséri az üzemanyagárakat, ezt pedig alátámasztja, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium az árváltozás bejelentését követően közleményben tudatta: üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését. A számításuk szerint a bejelentett árcsökkentéssel áprilisi csúcsértékéhez képest a benzin árát 20 forinttal, február közepén látott csúcsértékéhez képest a gázolaj árát pedig 45 forinttal csökkentették. Majd a gazdasági tárca kiemelte:

A kormány jövő heti ülésén fogja újra áttekinteni az üzemanyagárak helyzetét, beleértve az üzemanyag-forgalmazók azon javaslatát, miszerint ne a régiós, hanem a szomszédos országok üzemanyag-átlagára legyen a referenciaérték.

Tehát a most bejelentett csökkenés kedvező lépés, amellyel a hazai üzemanyagárak közelebb kerültek a régiós árakhoz, ugyanakkor a kormány továbbra is rajta tartja a szemét az árakon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik