Tech

Bárki lenyomozható volt a Facebookon

Idén nagyon rájár a rúd a legnagyobb közösségi oldalra, legalábbis biztonsági szempontból, hiszen lassan nem telik el úgy hónap, hogy ne derülne ki: illetéktelenek a rendszer sajátosságait és hibáit kihasználva simán hozzáférhetnek az datainkhoz, vagy a Facebook által rólunk tárolt információkhoz.

Nagyon sötét ügyek tárulnak fel a Facebook botránya mögött
Sosem látott mértékben kerültek az adatok rossz kezekbe, amikkel aztán a felhasználók agyába másztak. A Facebook részvényei zuhanórepülésbe kezdtek.

Tavasszal minden a Cambridge Analytica-botránytól volt hangos, Mark Zuckerberget az Egyesült Államokban és Európában is meghallgatták emiatt, október elején pedig azzal volt tele a sajtó, hogy 2018-ban csaknem ötvenmillió Facebook-felhasználó fiókja felett szerezhettek irányítást ismeretlen támadók.

A közösségi óriás egyik szintén komoly, most napvilágott látott sérülékenységére egy kiberbiztonsági szakértő, Ron Masas bukkant rá: kiderült, hogy a Facbook keresési találatai egyáltalán nem voltak védve a Cross-Site Request Forgery támadásoktól, így szakértő kezek olyan bizalmas információkat nyerhettek ki a rendszerből, hogy a felhasználók milyen oldalakat követnek, hol élnek a barátai, melyik vallást gyakorolják, sőt bizonyos fokig még a megosztott bejegyzések is lekérhették.

Mindez szerencsére már csak múlt idő, hiszen Masas jelezte a hibát a Facebooknak, akik meg is tették a szükséges lépéseket, sőt 8000 dollárral jutalmazták a szakembert, aki külön videót készített arról, hogyan lehetett kihasználni a közösségi oldal újabb sérülékenységét.

Nyitókép: Aytac Unal / ANADOLU AGENCY

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik