Tech

Lassan valóra válnak James Bond kütyüjei

Az Egyesült Államok Védelmi Minisztériuma szerződést kötött egy olyan kommunikációs szerkezet kifejlesztésére, amelyet a fogakhoz lehet erősíteni. A kémfilmekbe illő kütyü csontrezgéssel fogja továbbadni a hangokat, és a legextrémebb helyzetekben is működni fog - legalább is a tervek szerint.

A katonáknak sokszor van olyan helyzetben szükségük a zavartalan kommunikációra, amikor bevetés közben éppen a legnehezebb ezt biztosítani: egy repülőből ejtőernyőzés során, nyílt vízen, vagy éppen a hangos helikopterek közelében. Az USA Védelmi Minisztériuma éppen ezért szerződést kötött a kaliforniai Sonitus Technologies-zal, amely egy foghoz illeszthető kommunikációs eszközt fejlesztett ki – a kütyü olyan, mintha egyenesen egy James Bond filmből jött volna, és a legextrémebb körülmények között is képes biztosítani a megfelelő kommunikációt a katonák számára.

Az eszközt a felső örlőfoghoz lehet csatlakoztatni, újratölthető, vezeték nélküli akkumulátorral rendelkezik, és vízálló a mikrofonja. A hangot a fogak rezgetésével továbbítja a fülbe, ez nagyjából úgy működik, mint az ismert csontrezgéses fejhallgatók, amelyek a koponyacsontnak adják át a rezgéseket, ezek pedig közvetlenül áttevődnek a belső fülre, és ezáltal ugyanúgy kiválthatják az idegi ingerületet, mint a légvezetés útján, a dobhártyán keresztül eljutó hangok.

Ettől még James Bond is beájulna
Először készült LEGO a legendás kém egyik filmje nyomán.

A Molar Micnek nevezett szerkezet kifejezetten hasznos lehet a katonák számára, akik így a kommunikációs csatorna megszakadása nélkül tudnak végrehajtani bármilyen feladatot. Elsőként az amerikai légierő katonái fogják kipróbálni, de a Sonitus Technologies szerint később alkalmazhatják biztonsági őrök vagy akár gyári munkások is – bárki, akinek fontos, hogy hangos vagy extrém környezetben megfelelően halljon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik