Tech hardverteszt

Ez az egyik legjobb tévé, amit az LG valaha összerakott

Az LG már évekkel ezelőtt az OLED technológia mellett tette le a voksát a tévégyártásban (a képernyőtípusról itt írtunk bővebben), és mostanra igazi nagyhatalommá váltak ezen a területen, hiszen az összes többi márka számára ők szállítják az ilyen készülékekhez szükséges paneleket.

A szemünk előtt zajlik a tévék csendes forradalma
Legalább akkora előrelépésnek vagyunk tanúi, mint amikor a folyadékkristály leváltotta a katódcsöves tévéket.

A dél-koreai vállalat persze nemcsak ebben, de az ilyen okostévék készítésében is élen jár, és évről-évre egyre jobb modelleket dob piacra. Nincs ez másképp idén sem: már kaphatók a különböző méretben elérhető B8, C8, E8, G8 és W8 típusok, amiből mi a C8, egész pontosan az OLED55C8PLA kódnevű készüléket próbáltuk ki, ami az egyik legjobb tévé, amit az LG istállójából valaha nálunk járt.

Fotó: Marjai János / 24.hu

MINDEN, AMI KELL

A közel két hétig nyüstölt tesztalany egy 55 colos modell (létezik belőle 65 és 77 colos változat is), 10 bites, 800 nit fényerőre képes, 4K felbontású (3840×2160 pixel) OLED panellel, HDR-támogatással és okostévé lévén saját operációs rendszerrel (webOS 4.0),

kifejezetten kellemes bónuszként pedig beépített Dolby Atmos hangsugárzók biztosították az átlagnál jóval erőteljesebb hangzást.

Ami a további felszereltséget illeti, csatlakozók terén 3 USB, négy HDMI 2.0 port, LAN bemenet, jack- és optikai hang kimenet várja a tulajdonosokat, továbbá a kábelen vagy antennán keresztül érkező jelek fogadásához szükséges dugaszok (komponens, kompozit és SCART viszont nincs), a burkolat alatt pedig ott vannak a wifi és Bluetooth-kapcsolatot biztosító chipek.

Ha pedig már úgyis a hátlapnál tartunk, akkor érdemes megemlékezni a készülék külsejéről is: maga a panel például egészen elképesztően vékony. Már nem is mobiltelefonhoz, hanem hitelkártyához kell hasonlítani, a tévét ezen a részen megfogni nem is nagyon lehet (illetve nem is érdemes), mert az embernek rögtön olyan érzése támad, hogy a képernyő bármikor elroppanhat a kezében.

Maga a panel már vékonyabb, mint egy átlagos mobiltelefon – Fotó: Marjai János / 24.hu

Persze a megjelenítésért felelős technikának azért kell hely, így a hátlap felétől lefelé „kinő” egy doboz, amivel a készülék mélysége kőkemény öt centire emelkedik. Ez a rész már segíti a pakolászást, illetve ennek az elemnek a hátán és oldalán kaptak helyet a különböző csatlakozók –

szóval a tévé mögötti matatást most sem ússzuk meg.

A kijelzőt az összeszereléskor egy majdnem teljes képernyő széles, fémes hatású talapzatba kell bepattintani, ami kifejezetten stabilan tartja a képernyőt, ráadásul az íves kialakítás nemcsak jól néz ki, de funkciója is van, lévén ez segít a néző irányába továbbítani a képernyő aljából érkező hangokat.

A talapzat nemcsak jól néz ki, de fontos szerepe is van – Fotó: Marjai János / 24.hu

PÁRATLAN KÉPMINŐSÉG

Az OLED-technológia a tévézés csúcsát jelenti, a képminőség ezeknél a paneleknél messze meghaladja a hagyományos LCD képernyők biztosította látványt, és a kontraszt, illetve a feketék tekintetében a Samsung kvantumpontos eljárással készült QLED modelljei sem érnek egy ilyen képernyő nyomába.

Habár a C8-ban lévő panel jelentősen nem változott a tavalyi modellekhez képest, ez koránt sem jelenti azt, hogy nincs előrelépés, hiszen a belépőszintű B8 típusok kivételével az LG idei összes OLED-tévéje a vadonatúj Alpha 9 processzorral lett felszerelve. A chip a megjelenítésért felel, és kiváló munkát végez: elképesztő színek, tökéletes feketék és fehérek, tűéles képek, nem lehet panasz a fényerőre sem, ráadásul

ezek együtteséből – megfelelő forrás esetén – olyan részletek válnak láthatóvá, amik a hagyományos tévéknél kivehetetlenek.

Tesztünk során A sötét lovag és a Thor: Ragnarok jelentette a két végletet, és amíg Batman kalandja a sötét, de mégis elképesztően részletes képekkel ejtett minket ámulatba, addig a Viharisten filmje a vibráló színkavalkáddal bizonyította, hogy a tévé tényleg átlagon felüli látvány megjelenítésére képes.

Viszont nemcsak az egész estés filmek muzsikáltak jól, de az olyan 4K-s felbontású, HDR támogatással rendelkező streamelhető sorozatok is, mint például a netflixes Luke Cage második évada. Itt is akadtak egészen megdöbbentő pillanatok, mint például egy zongorás jelenetsor, aminek minden egyes kockája szájtátásra késztette a képernyő előtt helyet foglaló közönséget.

Igyekeztünk fotón keresztül is visszaadni, hogy néha mennyire megdöbbentően szép a látvány – Fotó: Marjai János / 24.hu

Ami pedig a HDR-t illeti: a tévé támogatja a HDR10, a Dolby Vision, a HLG (Hybrid Log-Gamma) és az Advanced HDR formátumokat is (egyedül a HDR10+ hiányzik), és ahogy említettük, a fényerőre ezúttal tényleg nem lehet panasz: a nagy dinamikatartományú mozgóképek (filmek, sorozatok, videojátékok) csodásan mutatnak a képernyőn.

És itt jegyeznénk meg, hogy a HDR-képes PS4 és Xbox One konzollal rendelkezők annak is örülhetnek, hogy a kijelzőt Game Mode-ba kapcsolva a késleltetés nagyjából 21 ms, aminek hála a C8-on nemcsak gyönyörűen jelennek meg a játékok, de a tévé akár kompetitív online csatározásokra is simán alkalmas.

MI AZ A HDR?

A HDR-t (High Dynamic Range) is támogató tévéknél a hagyományosnál nagyobb dinamikatartomány érhető el, sőt az átlagnál jobb részletesség is megjeleníthető. Egy hagyományos és egy HDR felvétel között a különbség az, hogy a HDR-es tartalomnál több részlet látszik a különösen sötét és a különösen világos részeken, így a kép egy normál felvételnél jóval színgazdagabbnak és természetesebbnek hat.

Az Alpha 9 processzor ugyanakkor nemcsak akkor teljesít jól, ha 4K-s, HDR-rel is megtámogatott filmekkel/sorozatokkal etetjük, de nagyszerűen skálázza fel az 1080p-s és 720p-s, sőt még az SD felbontású tartalmakat is, így a régebbi DVD-k, Blu Rayek és még a tévéadások is kifejezetten jól mutatnak az UHD felbontású képernyőn: nem túl zajosak, nem életlenek és a színek is teljesen elfogadhatók.

Az OLED-technológiának hála ráadásul a betekintési szög is egész kellemes, a képminőség még akkor sem romlik számottevően, ha egészen oldalról nézzük a kijelzőt, ugyanakkor azzal tisztában kell lenni, hogy az új QLED-tévékkel ellentétben ez a készülék nem képes 2000 nit fényerőt kipréselni magából.

WebOS 4.0 – a legjobb tévés operációs rendszer a piacon – Fotó: Marjai János / 24.hu

Ennek folyományaként főleg sötétben vagy félhomályban tudjuk élvezni a C8 előnyeit, egy világos szobában nem tudjuk 100%-ban kihasználni a tévé pozitívumait, már csak azért sem, mert a panel nem igazán nyeli el a fényt, így nappal jelentős tükröződéssel is számolni kell.

HA OLED KELL, EZ A LEGJOBB VÉTEL

Az elmúlt években több OLED tévéhez is volt szerencsénk, ráadásul nemcsak LG-típusokhoz, és mindent egybevéve elmondható, hogy ennél jobb vétel most nem nagyon van a piacon, ráadásul tényleg ez az egyik legjobb modell, amit a dél-koreai gyártó kínálatából valaha lehetőségünk volt kipróbálni.

Mindent tud, amit egy tévének ma tudnia kell – Fotó: Marjai János / 24.hu

Persze vannak ennél valamivel menőbb típusok, mint a G8 vagy a W8, de ha figyelembe vesszük az Alpha 9 processzor előnyeit (ugyanez van a drágább modellekben is), az átlagnál sokkal erőteljesebb és tisztább hangot eredményező Dolby Atmos hangsugárzókat és az elegáns dizájnt, nem beszélve a piac legjobb tévés operációs rendszeréről és a mozgásérzékelős Magic Remote távirányítóról, akkor

egy ár/érték arányban verhetetlen készülékkel van dolgunk.

Az érte kért összeg persze nem kevés, akcióban 650 000 Ft, átlagáron pedig 799 000 forintot kérnek az LG C8-ért, de ezért a pénzért egy 55 colos OLED készüléket kapunk, páratlan képminőséggel és remek funkciókkal. Az ár magyar viszonylatban rendkívül magas, sokaknak a megengedhetetlen kategória, de ezért a technológiáért ilyen kivitelben korábban soha nem látott ajánlat, amivel érdemes élni azoknak, akik megengedhetik maguknak és régóta szemeznek egy ilyen okostévével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik