Tech hardverteszt

Mindenki ezt az okoskütyüt veszi, el is mondjuk, hogy miért

A RendeljKínait csapata letesztelte a Xiaomi Mi Band 3-at, a széria legújabb okoskarkötőjét, ami töretlen sikerrel viszi tovább az elődök szellemiségét. Egy újdonság persze nem lehetne igazán ütős, ha nem tudna többet a korábbi modelleknél, így nagyobb kijelzőt és akkumulátort kapunk, még kellemesebb dizájnt, a külső behatásoknak ellenálló borítást, és grátiszban már magyarul is beszél. Nem csoda, hogy úgy fogy, mintha jönne a világvége, ráadásul még az ára is jó, 13 890 Ft-ért szerezhető be itthon.

KICSOMAGOLÁS

Az okoskarkötő mánia nem véletlen, hiszen számtalan funkciót sikerült összezsúfolni egy karóra méretének felét kitevő terülten, a csuklópántba integrált chip tudása pedig jóval túlmutat azon, mint amit elsőre gondolnánk. Számtalan telefonos lehetőség továbbgondolása, aktivitásmérés, ráadásul a hagyományos időkijelzési feladatokat is ellátja.

Három hete kapható, és viszik, mint a cukrot
Őrületes siker a Xiaomi Mi Band 3, hiszen rövid idő alatt egymilliónál is több kelt el belőle.

A Xiaomi Mi Band 3 a gyártóra jellemző fehér dobozban érkezik, aminek a tetejét átlátszó műanyag borítja, így betekintést nyerhetünk csomag tartalmába: leírás, szíj, töltőkábel és maga a „fejegység”. A karkötőt gyerekjáték összerakni, csak az ellipszis alakú, kijelzővel ellátott központi darabot kell finoman a pántba pattintani. Az illesztés elképesztően pontos, amire szükség is lesz, mivel 5 atmoszféra nyomást kell elviselnie. Érdekes, hogy itt nem IP szabványban adják meg a rezisztenciát, mint a Mi Band 2 esetében, de legyen elég annyi, hogy ez a kütyü 50 méterig vízálló,

vagyis a gyártó szerint már úszhatunk is vele.

A töltéshez ki kell venni a kijelzőt, hiszen a csatlakozóit eltakarja a 152-216 mm között állítható szilikon pánt, ami egyben a csuklónkon is tarja a készüléket. A kidolgozás visszafogottan finom, és kifejezetten jól néz ki ez a letisztult dizájn, amit hosszabb távon sem tudunk fogdosással elrontani, ugyanis ujjlenyomat és UV sugárzást is álló bevonatot kapott. A karkötő kellően szorosra húzható, illetve a pántot záró gomb kidolgozása is remek, látszik, hogy odafigyeltek a részletekre.

A csomag tartalma – Forrás: RendeljKínait

A pánt háromféle színben – kék, piros, fekete – kapható, de a központi sötét színű mag marad, ezt nem, csak az új szíjat kell megvásárolnunk. Természetesen mind színben (pl rózsaszín), mind anyagban (fém, bőr, szilikon) érkeznek az újabbnál újabb szíjak, tehát a variációs lehetőségekben nem lesz hiány.

Ami a karkötő központi részét illeti, az előlap a 0,78 inch-re nőtt, érintésérzékeny OLED kijelzővel és az aljába integrált gombbal van felszerelve, míg a bőr felé eső oldalon a pulzusszám méréséért felelős szenzort fedezhetjük fel. Leírhatom, hogy 193 ppi a panel pixelsűrűsége, de ez egyáltalán nem adja vissza, mennyire finom és mégis letisztult tipográfiailag a megjelenítés.

Forrás: RendeljKínait

TESZTÜZEM

A Xiaomi Mi Band 3 működtetése rendkívül logikus, mindent ujjhúzással, illetve a kijelző aljának megérintésével tudunk vezérelni. Már a teljes front érintésérzékeny, nemcsak a gomb, mint az elődjénél. Ha esetleg ezt nem tudnánk, akkor is ezeket a mozdulatokat fogjuk kipróbálni a központi mag kijelzőjén, annyira adja magát a dolog. Arra figyeljünk, hogy szegélytől szegélyig húzzuk végig az ujjunkat, akkor biztosan megfelelően reagál a készülék.

A „kezdőképernyő” megérintésére az alapadatokat, vagyis a dátumot, az időt és a napi lépésszámot láthatjuk – utóbbit az eszköz éjfélkor értelemszerűen nullázza. Ujjhúzással le és felfele lapozva a főmenüt görgethetjük, oldalhúzással pedig az alfunkciókat érhetjük el. Hosszabb nyomásra be-, rövidebbre pedig kilép az adott lehetőségből – pofonegyszerű nemde?

A szemfülesebb olvasók a képek alapján észrevehették, hogy a nyelv 95%-ban magyar. Hivatalos nyelvi támogatás nincs, de a miui.hu lefordította a menürendszert – a végeredményt a fenti videóban láthatjátok. Ha a frissítéssel kapcsolatban van bármilyen kérdés, akkor érdemes hozzájuk fordulni, illetve figyelni, hogy mikor jön az újabb verzió. A használatban ez nagy segítség, az a pár pont, amit pedig a természeténél fogva nem lehet magyarítani – például külső időjárás szerverről érkező információk – angolul jelenik meg, de ez tulajdonképpen semmilyen fennakadást nem okoz.

Visszakanyarodva a menürendszer egyéb pontjaira, lefele lapozva az alábbiakkal találkozhatunk: lépésszámlálás, pulzusszám, időjárás, értesítések, illetve a misztikusan hangzó „több” felirat tárul a szemünk elé. Valójában ezek egy-egy, adott témacsoporthoz tartozó funkciók első oldalai, amelyeket ujjhúzással szintén továbblapozhatunk. A menürendszer az alábbi logika szerint épül fel, lefelé haladva:

  • lépés, távolság, elégetett kalória, akkumulátorhasználat
  • pulzusszám mérés (automatán is tudja, megadott időközönként)
  • időjárás jelentés: ma, holnap, holnapután
  • értesítések a telefonról
  • további lehetőségek, stopper, csend, telefon keresése, telefon némítása, számlap, információ

Mint látható, a különböző funkciókat megpróbálták logikai alapon elrendezni. A legtöbb menüpont sporthoz, illetve a napi aktivitás témakörébe tartozik, de itt érhetjük el a mobilunk állapotváltozásaihoz tartozó lehetőségeket is.

Galéria
Forrás: RendeljKínait

A karkötő képességeinek teljes kiaknázásához le kell töltenünk a Mi Fit appot, amivel már az előző modell is együttműködött. A párosítás egyszerű: aktiváljuk a Bluetooth kapcsolatot, majd a profil alatt nyomjunk az eszköz hozzáadása gombra, innentől kezdve minden automatikusan történik, de az aktuális állapotról kis képek formájában, magyar nyelven is kapunk tájékoztatást. Az alkalmazás ráadásul egyszerre több eszközt is képes kezelni, ezért láthatjátok a Xiaomi okoscipő adatait is a cikkben szereplő képeken.

A Mi Fit applikáció használata pont ugyanolyan magától értetődően egyszerű, mint a karkötő menüjének esetében, minden tök logikus.

A kezdőképernyő felső részén látjuk a napi aktivitásunkat, vagyis a megtett lépéseket, az út hosszát és az elégetett kalória mennyiségét. Az adatgyűjtés alapját a profil menüpont alatt beállított elérendő célok képezik, és azt, hogy ebben hol tartunk, az alkalmazás folyamatosan jelzi és szedi statisztikába.

Az applikációban mindent megtalálunk, ráadásul a dizájn teljesen jól átlátható – Forrás: RendeljKínait

Itt is igaz, hogy ha egy menüt jobbra görgetünk, akkor további bontást kapunk az adatokról, olyan részletességben, amiben könnyű elveszni. Minket az ilyen jellegű monitorozás általában arra motivál, hogy többet mozogjunk, és ebben a Mi Band 3 egyértelműen jó társ, sportolás közben ugyanis folyamatosan kapunk visszajelzéseket arról, hogy milyen gyorsan és mekkora távot tettünk meg, ami ösztönzőleg hathat arra, hogy például ne adjuk fel tevékenységünket. Ráadásul ezeket a profil/egyéb menüben meg is címkézhetjük, így a viselkedésünket a végletekig ki tudjuk elemezni.

A különböző sporttevékenységekhez úgynevezett kiváltott – triggered – eseményeket is társíthatunk, ami akkor következik be, ha elérünk egy küszöbértéket – túl magas pulzusszám, túl lassú köridő –, amit nem szabadna. Összességében elmondható, hogy maga a Xiaomi Mi Band 3 is nagyban segíthet abban, hogy egy aktivitást megfelelő módon végezzünk, mi így tartottunk a kocogáshoz tartozó kilométerenkénti körátlagainkat a megfelelő szinten.

Az alkalmazás több eszközt is képes kezelni, például egy okoscipőt is – Forrás: RendeljKínait

A fentiek természetesen nem fedik le az összes beállítható lehetőséget, hiszen van még egy csokornyi másik a profil/eszközeim menüpont alatt, ahol minden párosított kütyüt még pluszban személyre tudunk szabni. Itt találhatjuk a „push notification” beállításokat, vagyis azt, hogy melyik alkalmazás értesítése jelenjen meg az aktivitásmérőn. Érdemes még beállítani a kézmozgásra feléledést és a pulzusérzékelést is – amit teljesen automatán is tud mérni -, illetve kikapcsolni azokat, amik számunkra zavaróak.

Persze a megfelelő teljesítmény leadáshoz a pihenés is elengedhetetlen, amit szintén képes monitorozni a Mi Band 3.

Az alvást ciklusokra bontja, és statisztikát készít, hogy mennyi időt töltöttünk mély, illetve könnyű alvásban. Az eredményt eleinte elfogadtuk, hiszen óra szerint az időintervallumok hossza pontosnak tűnt, azt pedig nem tudtuk megállapítani, hogy tényleg nagyon mélyen aludtunk-e. A valóság viszont az, hogy ki lehet csikarni a karkötőből fals adatokat is, például ha levesszük a kezünkről és lerakjuk az asztalra. Ebben az esetben azt hiszi, hogy visszaaludtunk, vagyis az alkotók célja egyértelműen a nap 24 órájában való viselés volt, de szerencsére a menüből ezt is korrigálni lehet.

Az alvást is figyeli – Forrás: RendeljKínait

Ennek megfelelően nem nagyon van olyan tevékenység, amire ne lenne alkalmas, az úszástól a hegymászásig. Az üzemidő egy feltöltéssel, átlagos használat mellett 20 nap körül alakul, ami teljesen elfogadható. Ha viszont 24 órában monitorozza tevékenységünket, adja magát a kérdés, hogy mennyire pontos az eszköz? Ennek kiderítésére csináltunk egy páros tesztet, karöltve a Xiaomi okoscipővel, és megnéztük a kialakult végeredményt.

Sajnos a nagy igazságot nem sikerült megfejtenünk, mert a Mi Fit a sporttevékenység elindítása után adat bemenetként a Mi Band 3-at használja. Természetesen egy külön almenüben megnézhetjük a Xiaomi cipőre vonatkozó adatokat is, de összehasonlítani meglehetősen bajos a tesztalanyokat. Szerencsére tudjuk a futópálya hosszát, ezért az alapján ki tudtuk számolni, hogy

mindkét eszköz viszonylag pontosan méri a távolságokat.

A karkötő majdnem tökéletes, de nem szabad elmenni néhány apró hibája mellett sem. Szerintünk túl gyorsan elhalványul a kijelző, hiszen 5 másodperc sokszor nem elég arra, hogy tüzetesen átnézzük, mi van a megjelenítőn, és ezt az intervallumot sajnos nem is lehet megváltoztatni. A másik az ujjhúzással navigálás, aminek az érzékenysége egy hangyányival lehetne jobb, ugyanis néha főmenü helyett az almenüben lapoztunk. Az operációs rendszer stabilitás viszont remek, ellentétben például a Zeblaze karkötőivel, itt semmilyen szoftveres problémát nem tapasztaltunk.

ÖSSZEGZÉS

A Xiaomi Mi Band 3 hozta a kötelezőt, sőt annál még egy kicsivel többet is. Nagyobb kijelző, szebb külcsín, remek üzemidő, szélesebb paletta a funkciók terén, a vízi sportokhoz elengedhetetlen, ellenállóbb külső és a kiváló Mi Fit alkalmazás is a „csomag” része. A tökéletességhez viszont kellett a magyar nyelv is, ami a hazai fejlesztők áldozatos munkájának köszönhető.

A fenti ismérvek miatt pedig mindenképpen érdemes váltani az új modellre, hiszen a 13890 Ft-os árának minden forintját megéri, ráadásul a Xiaomishop.hu kínálatából, magyarországi garanciával és támogatással vásárolható meg, illetve a nemzetközi szállítási idő töredéke alatt szerezhető be.

Rendelj kínait!

Ha érdekelnek a kínai termékek, és első kézből szeretnél értesülni az új tesztekről, ajánljuk a RendeljKínait oldalát!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik