Tech hardverteszt

Itt a kütyü, ami nélkülözhetetlen a mobilos videózáshoz

Sokat hangoztatott közhely, de ettől még abszolút igaz: az okostelefonok fokozatosan váltják le a fényképezőgépeket és a kamerákat. Egy csúcskategóriás készülékkel manapság simán rögzítünk 4K-s videókat normális képfrissítés mellett, és már éjszaka is készülhetnek remek felvételek.

Ami viszont nem változik, hogy a kezünk nem egy stabil szerkezet,

így az igényes, remegés és ugrálás nélküli mozgóképek elkészítéséhez szükséges valamilyen extra kiegészítő. A kínai DJI élen jár az ilyen kütyük gyártásában, viszont egészen mostanáig meglehetősen borsos áron kínálták az amúgy valóban profi portékáikat. Ennek viszont vége, hiszen itt a DJI Osmo Mobile 2, ami nemcsak praktikus újdonságokat kapott, de olcsóbb is, mint az elődje.

Sokkal biztosabb, mint a kezünk – Fotó: Csanádi Márton / 24.hu

A DJI persze nem puszta szívjóságból állt elő egy megfizethető kamerastabilizátorral: a piacon megjelent a – szintén kínai – konkurencia, töredék áron kínálva nagyjából ugyanazt, mint a drónjairól híres nagytestvér. A cégnek éppen ezért lépnie kellett, így megszületett tesztünk alanya, ami anyaghasználat terén ugyan elmarad az elődjétől, ugyanakkor a képességeit illetően valamivel többet tud, az ára pedig 50 000 forint alatt van, így fele annyiba sem kerül, mint az első verzió új korában.

DE MOST AKKOR MI IS EZ?

Ha valaki nem lenne képben a kütyüt illetően, gyorsan átvesszük az alapokat (a többiek ezt a részt nyugodtan átugorhatják): az Osmo Mobile 2 egy olyan kiegészítő, amibe beilleszthetők napjaink okostelefonjai, és a szerkezet a beépített motorok segítségével képes a vízszintes sík mentén egyenesen tartani a mobilt, ezzel a kamerát, végeredményben pedig az általunk rögzített képet.

Az Osmo használatával igazi profinak érezhetjük magunkat – Fotó: Csanádi Márton / 24.hu

A gyakorlatban ez annyit tesz, hogy a (jól beállított) kütyü finoman ellensúlyozza például a kezünk remegését, illetve könnyedén megbirkózik az olyan intenzívebb mozdulatokkal, mint a futás közbeni rázkódás, sőt a gördeszkázás, a kerékpározás és más sportok „csillapítása” sem okoz gondot neki.

Az Osmo ráadásul nemcsak stabil képet biztosít, de az úgynevezett pan módban képes követni a kezünk oldalirányú mozgását, így szépen „sikló”, zökkenőmentes felvételeket készíthetünk (de ezt akár ki is kapcsolhatjuk), illetve a kamera manuálisan (a telefonnal együtt) akár fel és le is billenthető,

és ezúttal már kapunk markolatról vezérelhető zoomot is.

A készülék mellé járó profi szoftverrel ráadásul könnyedén készíthetők hyper- és timelapse felvételek, sőt néhány paraméter megadásával az eszköz önállóan képes slow-motion videók, vagy panorámaképek előállítására – szóval a használatával már-már profi filmesnek érezhetjük magunkat.

HIVATALOS DJI ÜZLET BUDAPESTEN

DJI termékeket régóta lehet vásárolni itthon, de hivatalos márkaüzlet eddig nem volt. Áprilisban viszont ez is megváltozott: a DJI ARS Budapest megnyitóján körbejártuk a Duna Towerben található boltot, ahol megtalálható a gyártó minden terméke – amiket a helyszínen működés közben is meg lehet tekinteni. Az országban egyedül itt található reptetőketrec, továbbá a DJI Goggles VR szemüveges szimuláció segítségével kipróbálhatók a fizikailag élethűen viselkedő gépek, sőt akár ingyenes parkolás is igényelhető, bár ez előzetes bejelentkezést igényel.

 

KICSOMAGOLVA

Visszatérve a tesztpéldányhoz: az már a kicsomagoláskor világos, mivel sikerült elérni a jelentős árcsökkenést. Hordozótáska helyett most egy hungarocell dobozt kapunk, amiben a stabilizátor mellett egy kábel található, amivel az immáron beépített (tehát nem cserélhető) akkumulátor tölthető.

Ezúttal nem halmoznak el extrákkal – Fotó: Csanádi Márton / 24.hu

Csuklópánt szintén nincs, illetve eltűntek a fémbetétek, a nyél és az egyéb alkatrészek szinte mind műanyagból készültek, ami ugyan visszalépés a korábbi verzióhoz képest, de a szerkezet még így sem érződik gagyinak, sőt a 485 grammos kütyüt kézbe véve érződik, hogy ez nem kispályás technika.

A telefonunk pikk-pakk beilleszthető a szétnyitható keretbe, majd az Osmo bekapcsolását követően minden kézre esik: a funkciógombok kényelmesen elérhető helyre kerültek a markolaton, a kütyü pedig simán vezérelhető egyetlen kézzel.

Minden gomb könnyen elérhető helyre került – Fotó: Csanádi Márton / 24.hu

A készülék elején összesen három „kezelőszervet” találhatunk: az M funkciógomb a bekapcsoláshoz kell, illetve ezzel válthatunk a különböző módok (pl. pan) között, a Rec természetesen a fotók készítéséhez/videók rögzítéséhez szükséges, illetve van még itt egy gombafej alakú analóg kar is, amivel manuálisan mozgathatjuk a stabilizátorba szorított telefont: fel, le, jobbra és balra is.

Bal oldalra, szintén a hüvelykujjunkkal könnyen elérhető helyre került a vadiúj zoom funkció, amivel – a DJI GO alkalmazást használva – egészen finoman lehet közelíteni az általunk kiválasztott témára. A korábban megszokott hátsó ravasz ugyanakkor eltűnt a készülékről, annak a szerepét teljes egészében a már említett, multifunkciós, M-mel jelölt gomb vette át.

A hátoldalon ott figyel az USB-csatlakozó, amin keresztül tölthetjük a merülő telefonunkat – Fotó: Csanádi Márton / 24.hu

Érdemes szólni még a markolat „hátán” helyet kapó USB-csatlakozóról is, ami az akkumulátor power bank funkcióját hivatott kiszolgálni: a merülő telefonunk ennek hála tölthető a stabilizátorról is, persze ennek megvan az a hátránya, hogy a 10-12 órát is kibíró aksi üzemideje így jelentősen csökkenni fog.

EGY JÓ TANÁCS KEZDŐKNEK

Mielőtt használatba vennénk a stabilizátort és a szoftvert, érdemes rendesen kiegyensúlyozni a mobilt és a markolatot, hogy ne terheljük túl a motorokat – azok ugyanis ettől hajlamosak túlmelegedni és leállni. A művelet nem bonyolult, de ha még nem csináltuk, érdemes segítséget kérni a vásárlás helyén dolgozó szakemberektől. Sőt még akkor sincs gond, ha a telefonunkat elsőre nem lehet kiegyensúlyozni (mert túl nehéz), ugyanis a DJI hamarosan piacra dobja azokat a felhelyezhető extra súlyokat, amivel ez a probléma is kiküszöbölhető lesz.

A SZOFTVER TESZI FEL A PONTOT AZ I-RE

Az Osmo Mobile 2 bekapcsolt állapotban a DJI GO alkalmazás nélkül is használható (a felvétel gomb ilyenkor mondjuk nem reagál, illetve nem érünk el számos extra lehetőséget), de ennek ellenére mindenkit arra buzdítok, hogy a vásárlást követően azonnal töltse le az appot a telefonjára, és az első bekapcsolást követően rögtön párosítsa a stabilizátort a mobiljával a Bluetooth kapcsolaton keresztül.

Ez egyrészt azért fontos, mert a szoftver az első indítás után megmutatja nekünk a szükséges alapokat, másrészt így elérhetővé válik a „De most akkor mi is ez?” résznél említett összes szuper funkció (hyper- és timelapse, a különböző módok, a slow-mo és társai), működni fog a zoom, és a Rec gombbal anélkül tudunk felvételeket készíteni, hogy hozzá kellene érni a telefon kijelzőjéhez.

Maga a DJI GO ráadásul egy kifejezetten jól sikerült alkalmazás:

letisztult kezelőfelület, jól átlátható menük, a fő képernyőről minden egyszerűen elérhető, könnyedén válthatunk a fotó és videó opció között, gyorsan bekapcsolhatjuk a különböző lehetőségeket, és egyetlen érintéssel indítható a kifejezetten jól működő Active Track funkció, amivel beállíthatjuk, hogy az Osmo automatikusan kövesse az általunk kijelölt tárgyat, embert vagy állatot.

A kezelőfelületre nem lehet panasz, és a szoftver is a legstabilabb, amit ismerünk – Forrás: 24.hu

Az ide kapcsolódó apró négyzet a bal alsó sarokban található, érintéssel aktiválható, és csak pár mozdulat szükséges a választott téma kijelöléséhez: a készülék ezt kővetően 80% eséllyel szépen befogja a kijelölt témát, és ha kell automatikusan követi, vagy a középpontban tartja, ha mi kezdünk el mozgolódni körülötte. Sötétben, gyenge fényviszonyok között a hatékonyság ugyan csökken, illetve a nagyon gyorsan mozgó tárgyakkal/emberekkel a rendszer nagyon nem tud mit kezdeni (csak kellő távolságból), viszont még így is megbízhatóbban működik, mint a konkurencia hasonló megoldásai.

És ezek még csak a kiemelkedő részek, hiszen a stabilizátorunk olyan praktikus extrákkal is rendelkezik, mint a szabványos fotóállvány bemenet a markolat alján, vagy a lehetőség, hogy függőleges módban is stabil videókat készíthessünk – sokan ettől ugyan a falnak mennek, de az Instagram Stories korszakában, és az IG TV berobbanásával ennek sokkal nagyobb jelentősége van, mint korábban bármikor.

Hülyebiztos géppel gyerekjáték a drónozás
Kipróbáltuk a drónt, ami már sima kézmozdulatokkal is irányítható, ráadásul az összetöréséhez nagyon bénának kell lenni.

NEM CSAK PROFIKNAK

Közel két hónapig teszteltük az Osmo Mobile 2-t, mielőtt nekiálltam volna cikket írni róla: vittük magunkkal az UltraBalatonra, velem volt Tajvanban a Computexen, és magáncélokra is gyakran elővettem. A kamerastabilizátor akár profi tartalomgyártási célokra is használható, ugyanakkor azzal tisztában kell lenni, hogy a nyomott ár olyan kompromisszumokkal jár, hogy extra mikrofon hiányában a motor hangja olykor behallatszódhat a felvételeinkbe – ahogy ez a lenti videóban is tapasztalható.

A DJI terméke viszont még így is a konkurencia felé magasodik, és ezen még a többiekhez képest továbbra is magas ár sem változtat. Az Osmo Mobile 2 a megfelelő beállításokat követően kiválóan végzi a dolgát, a mellé járó szoftver stabil és megbízható, nem fagy le, nem veszti el a kapcsolatot, ráadásul a segítségével olyan dolgokra lehetünk képesek a videók terén, amiről korábban csak álmodoztunk – legyen szó nyaralásról, sportról, iskolai feladatokról, félprofi és YouTube-os tartalomgyártásról, vagy csak önmagunk és a család/barátok szórakoztatásáról.

A DJI Osmo Mobile 2-t a DJI hivatalos márkakereskedése, a DJI ARS Budapest biztosította számunkra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik