Tech

Éveken át voltak kitéve veszélynek a facebookozók

Töltött már ki személyiségtesztet a Facebookon? Akkor lehet, hogy éveken keresztül bárki hozzáférhetett privát információihoz, posztjaihoz és fotóihoz.

A NameTests nevű facebookos kvízek fejlesztője több mint 120 millió felhasználó adatát tette ki veszélynek éveken át, írja a TechCrunch. A német Social Sweethearts nevű cég többek közt a „Melyik Disney-hercegnő vagy?” és más hasonlóan népszerű tematikájú kérdőíveket kínálta a közösségi oldalon, amiket havonta átlagosan 120 millióan töltötték ki.

Inti De Ceukelaire hacker a Medium felületén tette közzé blogposztban, hogy a kvízek által összegyűjtött nevek, születési dátumok, fotók és barátlisták könnyedén hozzáférhetők bárki számára egy egyszerű JavaScript kóddal, és így rosszakaró külsős felek is felhasználhatják. A szakember értesítette felfedezéséről a Facebookot, akiktől nem kapott választ, de egy hónappal később felfigyelt arra, hogy a NameTests megváltoztatta adatkezelési módszereit, hogy orvosolja a problémát.

A Social Sweethearts közölte a TechCrunch-csal, hogy nem tudnak olyan esetről, amikor valaki ténylegesen visszaélt volna az adatokkal.

A hír ismét csak csökkenti a Facebook adatkezelési módszereiben való bizalmat, főleg a Cambridge Analytica-botrány után, melynek során több millió felhasználó összegyűjtött adatai kerültek a Trump kampányának dolgozó politikai elemzőcéghez.

A Facebook az ügy nyilvánosságra kerülése után elindította Data Abuse Bounty nevű programját, aminek keretén belül bárki jelentheti, ha olyan alkalmazásokat talál, amelyeken keresztül szintén vissza lehet élni felhasználó adatokkal.

Nagyon sötét ügyek tárulnak fel a Facebook botránya mögött
Sosem látott mértékben kerültek az adatok rossz kezekbe, amikkel aztán a felhasználók agyába másztak. A Facebook részvényei zuhanórepülésbe kezdtek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik