Tech

Nagy tervbe tört bele a Facebook bicskája

A Facebook még 2014-ben jelentette be Project Aquila nevű projektjét, aminek keretén belül internetszolgáltató drónokat terveztek fejleszteni és gyártani, hogy a fejlődő országokban is jobb legyen a lefedettség – és természetesen ott is hozzáférhessenek az emberek a Facebookhoz.

A cég viszont most bejelentette, hogy bár nem mondanak le a projektről, de a légi óriás Airbusra bízzák azt a nemes küldetést, hogy tervezzék és gyártsák a drónokat. Ez egyben azt is jelenti, hogy a Facebook bridgewateri gyára bezár, ahol eddig a technológián dolgoztak. Az eddigi tesztek nem sikerültek túl jól, az egyik eszköz például teljesen összetörten tért vissza a földre.

A Project Aquila drónjainak fesztávolsága akkora, mint egy Boeing 737-esé, de csak annyit nyom, mint egy családi autó. A tervek szerint napközben napenergiával működne, éjszaka pedig beépített akkumulátor látná el energiával, de az eddigi tesztek során csak 90 percig bírt levegőben maradni.

A Facebooknál jóval tovább jutott a Google anyacég Alphabet „X” részlege, akik a Project Loon nevű internetszolgáltató ballonokat készítik, az ő eszközeik a tesztek során már több mint 15 millió mérföldet repültek, a leghosszabb repülési idő pedig 190 nap volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik