Tech

Álomfunkció jön a Facebookra

Főleg egy aktuális Trónok Harca évad, vagy a legújabb Star Wars-rész idején csúcsosodik ki az a probléma, hogy a közösségi oldalakat ellepik a spoilereket tartalmazó árulkodó posztok, ebben már kapcsolatok mentek tönkre.

Szerencsére a Facebook is felismerte ezt a feszültségforrást. Chris Messina fejlesztő szúrta ki a Facebook mobilappjának forráskódjában, hogy a cég egy olyan némító funkciót tesztel, amivel a hírfolyamból kiszűrhetjük azokat a posztokat, amik tartalmaznak bizonyos kifejezéseket. Az adott kulcsszavakat tartalmazó bejegyzések a falunkon, és a különféle csoportokon belül is 30 napra el lesznek némítva, azaz nem kerülnek a szemünk elé.

A fejlesztést egyelőre egy szűk felhasználói kör teszteli, vélhetően a következő hónapokban kezdődhet meg fokozatos bevezetése világszerte. Mindenesetre mi már most számos olyan kulcsszót tudunk, amit szívesen kiszűrnénk a falunkról, ilyen például a „pocaklakó”, az „eső”, vagy a „focivébé”.

A jövőben ennek nyomán pedig jogosan mondhatja majd mindenki, hogy csak görgessünk tovább, ha valami nem érdekel minket, és arra sem panaszkodhatunk, hogy időjárás-jelentéssel van tele a falunk.

Viszont ennek kapcsán az az aggodalom is felmerül, hogy az öncenzúra csak tovább erősítené bizonyos esetekben az úgynevezett szűrőbuborékunkat, főleg ha önként vágjuk el magunkat bizonyos közéleti témáktól.

Hol vannak azok a Facebookon, akik örülnek a Fidesz győzelmének?
Aki nem örül neki, nagy eséllyel még több olyan embert lát, aki szintén nem örül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik