Tech

Kilenc dolog, amivel túlélhető egy hosszú repülőút

Idén a 24.hu is részt vesz a tajvani Tajpejben zajló Computex kütyüexpón, amelyen számos neves techcég rántja le a leplet a legújabb termékeiről és fejlesztéseiről. Ahhoz persze, hogy első kézből számolhassunk be az újdonságokról, el is kell utazni Tajvanra, ami egy 18 órás utazást jelent repülővel, minimum egy átszállással. Mi Dubaj érintésével vettük az irányt Tajpej felé, és ennek apropóján szedtük össze, mi az a kilenc dolog, ami túlélhetővé teszi a közel egy napos utazást.

#1: NYAKPÁRNA

Rögtön a legelején essünk túl a legevidensebb opción: a repüléssel töltött időt a legokosabb alvással átvészelni. Budapestről Dubajba nagyjából öt óra az út, majd onnan még legalább nyolc Tajpejig, így bőven van idő a szendergésre. Igen ám, de a legtöbb repülőgép átlagos ülései nem feltétlenül arra lettek tervezve, hogy az ember jót aludjon bennük,

szóval a szunyókálásra érdemes rákészülni.

A legnagyobb barátunk ilyenkor egy U-alakú nyakpárna, amire már egy közepesen hosszú, ötórás úton esetén is érdemes elkölteni pár ezer forintot. Elsőre ugyan kicsit fura, de a kiegészítőt a nyakunkba véve simán pihenhetünk rajta, ráadásul a párna akkor sem hagyja, hogy lebukjon a fejünk, ha végre tényleg elnyom az álom – ez egyrészt azért jó, mert nem ébredünk fel a hirtelen mozdulatra, másrészt a nyakunk sem fog hasogatni a repülőről leszállva.

A legegyszerűbb, felfújtható változat, de nem repülök nélküle sehova – Forrás: Birkás Péter / 24.hu

#2: NÉZNIVALÓ

Az alvás remek, de rengetegen vagyunk, akik képtelenek rá egy repülőgépen. Ilyenkor lép életbe a második legkézenfekvőbb opció: nézzünk filmeket vagy sorozatokat. A hosszabb utakra tervezett méretesebb gépeken (mint például a Boeing 777-en), minden székhez tartozik egy képernyő, amin esetenként százával találunk filmet, a hollywoodi szuperprodukcióktól a bollywoodi őrületekig.

Ha kényes az ízlésünk, akkor persze készülhetünk a saját kedvenceinkkel is: érdemes a laptopra, vagy akár a telefonra letölteni a filmeket/sorozatokat. Egy 18 órás út alatt például simán pótolható a legtöbb, 9-12 részes Netflix-sorozat (Stranger Things, House of Cards, The Crown stb.) egy-egy évada. Apropó Netflix: azt sem szabad elfelejteni, hogy a népszerű streamelős szolgáltatás már azt is engedni, hogy letöltve, offline nézzük a tartalmait – érdemes élni ezzel a nagyszerű lehetőséggel.

Az Infinity War kivételével az összes Marvel-film ott volt a gépen Tajpej felé – Forrás: Birkás Péter / 24.hu

#3: HALLGATNIVALÓ

Ha esetleg épp nincs kedvünk filmezni, hagyatkozhatunk a fülünkre is. Egy hosszú repülőutat simán el lehet tölteni zenehallgatással is, de ennél sokkal szórakoztatóbb lehet, ha nemcsak a kedvenc számainkat készítjük be, hanem hangoskönyveket, esetleg azokat a podcasteket, amiket már hetekkel korábban letöltöttünk a telefonunkra, de sosem volt rá időnk, hogy meg is hallgassuk őket. Ezekkel nemcsak gyorsabban és kellemesebben telik az idő, de akár abban is nagy segítségünkre lehetnek, hogy álomba szenderedjünk.

#4: OLVASNIVALÓ

Ha sem a hallgatnivaló, sem a néznivaló nem opció, akkor még mindig lehet olvasni. Hogy az útra mit viszünk magunkkal, az természetesen egyéni ízlés kérdése, ugyanakkor arra érdemes figyelni, hogy ne hagyományos kötetet(eket) pakoljunk a kézipoggyászba, hanem

mindenképpen e-book olvasó legyen nálunk.

A papíralapú regények sokszor nehezek, helyet foglalnak, ráadásul többet nem is tarthatunk magunknál, egy 18 órás útra viszont aligha lesz elég egyetlen regény. Éppen ezért érdemes (legalább ilyenkor) a kütyük felé fordulni: kicsik, súlyuk szinte semmi, és lényegében annyi olvasnivalót pakolhatunk rá, amennyit nem szégyellünk. Ha nincs saját, akkor érdemes az utazásra kölcsön kérni egyet – aztán ha beválik, akkor úgyis rögtön beszerez egyet az ember.

#5: JÁTÉK

Ha mi magunk nem is szeretünk játszani, könnyen előfordulhat, hogy gyermek is utazunk velünk, őket pedig filmekkel/zenékkel/könyvvel sokkal nehezebb órákra lekötni – a videojáték viszont jó megoldás lehet. Ma már a mobilokra is rengeteg tartalmas és szórakoztató program letölthető, de ha valami komolyabb dologra vágyunk, akkor érdemes kézikonzolban gondolkodni (New Nintendo 2DS XL), a mi javaslatunk pedig a hordozható gépként is használható Nintendo Switch. Egy The Legend of Zelda: Breath of the Wild-dal felszerelkezve nem is fog olyan soknak tűnni az 5 vagy 8 óra…

A Nintendo verhetetlen, ha kézikonzolokról van szó
Megjelenés előtt próbáltuk ki a New Nintendo 2DS XL-t, ami a japánok legpraktikusabb kézikütyüje.

#6: ZAJSZŰRŐS FÜLES

Aki már repült, az pontosan tudja, hogy szinte egyetlen gépen sincs csend, a hajtóművek monoton zaját sem a filmek, sem a zenéink nem tudják elnyomni. Van viszont megoldás! Manapság egyre több zajszűrős fejhallgatót lehet kapni, amelyek szoftveresen képesek tompítani a kívülről érkező hangokat – legyen az a repcsi, valakinek a horkolása, vagy éppen a hisztis gyerkőcök zsivaja.

Mi a Sony MDR-1000X-re esküszünk (vagy a nemrég tesztelt utódjára, a WH-1000XM2-re), azt felvéve ugyanis olyan, mintha egy buborék húzódna a fejünk köré. 100%-os csend ugyan így nem lesz, de a különbséget zongorázni lehet, és ezeket a kütyüket még akkor is érdemes használni, ha egyébként még zenét sem hallgatunk. A segítségükkel még azok is elaludhatnak, akiknek korábban még sosem sikerült…

Még jobb lett a legjobb zajszűrős fejhallgató
100 000 forintot kérnek érte, de simán megéri az árát.

#7: ELÉG ENERGIA

A modernebb gépeken ugyan már nem csak USB-aljzatot, de akár konnektort is találhatunk az előttünk lévő szék támlája építve, ugyanakkor még mindig akadnak olyan repülők, amiken ez a lehetőség nem alapfelszereltség, és erre tényleg érdemes alaposan felkészülni.

Nagyon kevés mobil képes 18 órán át filmlejátszást biztosítani, így érdemes minimum egy (de inkább kettő, vagy több) 10 000 milliamperes powerbankkel készülni a hosszabb utakra – egy ilyennel akár kétszer is maximumra tölthetünk egy mobiltelefont, de jól jöhet a többi utazáshoz nélkülözhetetlen kütyönk (ebook olvasó, mp3-lejátszó) életben tartásához is.

Ha szerencsénk van, nemcsak USB, de univerzális konnektor is van a gépen – Forrás: Birkás Péter / 24.hu

#8: ALKOHOL

Eszünk ágában sincs népszerűsíteni az alkoholfogyasztást, ugyanakkor az kétségtelen, hogy az ésszel fogyasztott szesz igenis jól jöhet a hosszabb utak alkalmával. Egyrészt segít ellazítani az idegeket, másrészt egy pohár fehér bor, esetleg egy doboz sör abban is segíthet, hogy

az átlagosnál gyorsabban nehezedjen el a szemünk.

A mértékletességre ugyanakkor tényleg érdemes figyelni: hiába lehet csábító több kör pia, azt nem szabad elfelejteni, egy 18 órára rúgó út során már simán beüthet a „másnap”, az pedig a Földön is rossz, a levegőben pedig senkinek nem ajánlanánk a kipróbálását.

#9: MUNKA

Lehet, hogy ez hülyén hangzik, de a levegőben is igaz a régi mondás: semmivel nem megy olyan gyorsan az idő, mint munkával. Egy hosszú repülőutat nemcsak túlélni lehet, de az 5-8-12 órákat akár hasznosan is eltölthetjük. Internethez ugyan csak ritkán, vagy borsos áron juthatunk, de szinte mindenkinek akadhat olyan teendője, amit simán el lehet végezni offline is. Előre meg lehet írni leveleket, jegyzeteket lehet készíteni, az Excellnek sem kell net, vagy akár komplett cikkeket is össze lehet dobni – ez az összeállítás például 11 900 méter magasan készült, félúton Dubaj és Tajpej között, Thaiföld felett.

“Mindjárt” ott vagyok… – Forrás: Birkás Péter / 24.hu

Nyitó illusztráció: ThinkStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik