Tech tesztlabor

Megnéztük, mit tud a Huawei legolcsóbb csúcsmobilja

A Huawei P20 kapásból három kiadással érkezett, három külsőre meglehetősen hasonló, mégis teljesen más kategóriába eső okostelefon közül lehet választani. Nyilván nem csak technikai paraméterekben és árban, de a mindennapi használatban is nagy a különbség a három mobil között, összehasonlítottuk őket gyakorlati szempontból.

Manapság azt hallani, hogy a legújabb világpiaci trend a notch, a széltől szélig terjedő kijelző felső részén egy sziget. A jó hír a divatot messzemenőkig követni vágyóknak, hogy a Huawei nem tekint úgy a képernyő tetején található betüremkedésre mint egy prémium életérzésre, ezért mindhárom készülékébe beletette, és mindháromnál ki is lehet kapcsolni.

A P20 széria összes variánsa üvegborítást kapott, amitől tényleg nagyon jól néznek ki, de aki ilyen telefont választ, az jobban jár ha azonnal tesz rá egy tokot, amint hozzáér a telefonhoz. És nagyjából eddig is tartanak a hasonlóságok, de mi alapján lehet választani a 3 széria közül?

Az új Huawei P20 csúcsmobilon csak egy sík felület fog ki
Rendkívül erős, pofásan néz ki és gyönyörűen fotóz, csak éppen mindenhonnan lecsúszik a kínai gyártó új telefonja.

ÁR

Nyilván a legérzékenyebb pont az ár. Annyi biztos, hogy szolgáltatóknál különféle csomagokban, hűségidővel, részletfizetési lehetőségekkel lehet javítani a számokon, talán egy-egy akciót is el tud majd csípni később az ember ha szemfüles, de összességében a végén bárhol is veszi az ember, nagyjából ugyanannyiba kerül a telefon.

  • A P20 Pro 269.990,
  • a sima P20 209.990,
  • a P20 Lite 119.990

forintos javasolt bruttó fogyasztói áron került a piacra, vagyis egyik sem az olcsó belépő kategória, hanem a prémium, a felső-közép és a középkategóriában versenyeznek.

Fotó: 24.hu

AKKUMULÁTOR

Az ár mellett gyakori szempont az is, hogy melyik telefon meddig bírja anélkül, hogy gyomorgörccsel kellene töltőt tarhálni és konnektort keresni délután hatkor, ha esetleg napközben az átlagosnál többet ment a Messenger, a GPS és a térkép, vagy megnézett az ember akár két Youtube-videót is. Kapacitása kérdésében egyik készüléknek sem kell szégyenkeznie. A Huawei P20 Lite-nak például akkora a kapacitása mint a Samsung S9-nek, a Pro verziónak pedig sokkal nagyobb mint bármelyik konkurens csúcstelefonjának. A gyakorlatban azért persze jó ha tudjuk, hogy a hangzatos számoknál sokkal fontosabb kérdés, hogy mennyire sikerül úgy optimalizálni az akkumulátorhasználatot, hogy az a lehető legtovább bírja.  A Huaweinek eddig sem volt ezzel gondja, az új szériában is tökéletesen működik a saját EMUI felületén az optimalizálás, és most is figyelmeztet a rendszer, ha egy alkalmazás a kelleténél több energiát fogyaszt.

FOTÓ

Ezen a téren van a legnagyobb különbség a három telefon között, elég már csak arra gondolni, hogy a P20 Pro hátán három kamerát lát az ember, míg a másik két típuson csak kettőt. A P20 Pro olyan kamerával érkezett a piacra, ami tényleg mindent tud, amit egy telefonba szerelhető kamera jelenleg tudhat, de erről korábban már megemlékeztünk.

Nem kell szégyenkeznie a sima P20-nak sem, amiben szintén a Leicával közösen megálmodott optika került, igaz csak kettő, igaz kimaradt a 40 megapixel és a telefotó, de benne van mindaz, amit az évek alatt a Huawei tökéletesített, az az RGB és a monokróm lencsék együttes működésével részlet- és színgazdag képeket alkosson.

Fotó: 24.hu

Eddig a Lite verziókkal nem járt duálkamera, most viszont a P20 Lite telefonnál egy 2 megapixeles kamera került a 16 megapixeles főkamera mellé. A kínai gyártó egyébként szereti ezt a 2 megapixeles másodkamera megoldást, ilyen került például a P Smart készülékbe, vagy éppen néhány Honor típusba is. Elvileg ez a kamera segít abban, hogy a mélységélesség vagyis az elmosódott háttér, a bokeh effekt rendesen működjön. Valamennyire biztosan segít is, de azért javarészt inkább optikai hatása van, vagyis két kamera jobban néz ki mint egy, a bokeh hatáson meg dolgozik eleget a szoftver.

Elől mindhárom készülékben egy kamera dolgozik, a P20 Pro és a P20 esetében ez egy 24 megapixeles kamera f2.0 fókusszal és 720p videofelvétellel, míg a P20 Lite első kamerája 16 MP felbontású.

Az nem meglepő, hogy a három telefon közül a legdrágább kapta a legjobb chipet, a jó hír viszont az, hogy a Huawei P20-ba is ugyanaz a Kirin 970-es került. Azért a P20 Pro a 6 GB memóriájával természetesen jobban meg tudja váltani a világot, de egy átlagos felhasználónál kicsit intenzívebben netezgető és videózó embernek a P20 is tökéletesen elég. A P20 Lite 4 GB memóriával és Kirin 659-es processzorral érkezett, amiből már kimarad a mesterséges intelligenciás támogatás, már ha valakinek az hiányzik, hogy fényképezés közben megmondja a telefon, hogy lombkoronát vagy ínycsiklandó ételt lát.

Ilyen fotókat készít a Huawei P20 Lite, galéria megnyitásához kattinson a képre:

Galéria
Bokeh effekt a virág körül Fotó: 24.hu

TÁRHELY

Bár egy ideje már a legtöbben felhőben tárolják a képeiket és videóikat, streamelve hallgatnak zenét, azért még mindig fontos kérdés, hogy mennyi a tárhelye egy okostelefonnak. A Lite verzió bővíthető, a 32 GB-os belső tárhelyet SD-kártyával lehet 256 GB-ig feltornázni. A P20 és a P20 Pro viszont nem kapott SD bővíthetőséget, cserébe 128 GB a saját belső tárhelye, amiről nehéz elképzelni, hogy kevésnek bizonyulna.

JACK DUGÓ

Az emberiség egy része kiborul a hiányától, másokat pedig olyan szinten hidegen hagy, hogy van-e jack bemenet a telefonon, mintha azt kérdeznénk, hogy van-e polifónikus csengőhangja vagy nincs. Nos, a jack dugó pártiak sajnos kezdhetnek aggódni, a P20 és a P20 Pro készülékekben már csak egy kiegészítővel tudják használni eddigi jackes fej/fülhallgatójukat, viszont az átalakító a gyári csomag tartozéka. A P20 Lite még maradt jack dugós, és FM rádiót is kapott, a másik két modellben ez már nincs.

Fotó: 24.hu

A kényelmi funkciókról nem kell lemondania annak sem, aki a legolcsóbb változatot veszi meg. Az persze egyértelmű, hogy a másik két modell ennél jóval többet tud, de a gyors ujjlenyomatolvasó, NFC, arcfelismerés, fájl-széf, vagy az alkalmazások lezárolása az idegenek előtt, a P20 Liteban is megvan, ahogyan a legtöbb mozgásvezérlő funkciót is gond nélkül kezeli.

Hogy a P20 család tagjai közül kinek melyik fele meg, az leginkább az egyéni preferenciáktól függ, de ami jó hír, hogy korántsem az a felállás, hogy amennyiben a P20 Pro a bölcs öreg, addig a P20 Lite a virgonc hülyegyerek, sokkal inkább a bölcs öreg nagyon lelkes és ígéretes tanítványa.

GYORS ÖSSZEVETÉS:

P20 PRO P20 P20 LITE
Ár 269.000 209.990 119.990
Kijelző 6,1″ 5,8″ 5,8″
Akkumulátor 4000 mAh 3400 mAh 3000 mAh
Hátlapi kamera 3 Leica (40, 20, 8 MP) 2 Leica (20, 12 MP) 2 Leica (16, 2 MP)
Előlapi kamera 24 MP 24 MP 16 MP
Tárhely 128 GB (nem bővíthető) 128 GB (nem bővíthető) 32 GB (SD-kártyával bővíthető)
Processzor Nyolcmagos Kirin 970 Nyolcmagos Kirin 970 Nyolcmagos Kirin 659
Jack bemenet Nincs Nincs Van

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik