Zuckerbergnek az amerikai kongresszus előtt kell felelnie

Immár 2,2 milliárd ember: ennyit aktív felhasználója van a Facebooknak a 2017 végi adatok szerint. Ennyi embert érdekel, hogy mihez kezd Zuckerberg birodalma a rólunk, évek alatt felgyülemlett adattömeggel. Az már biztos, hogy a közösségi oldal 33 éves alapítójának az amerikai kongresszus előtt számot adnia. Minden idők legnagyobb adatvédelmi botránya egyre csak dagad.
Kapcsolódó cikkek

Ugyan maga Mark Zuckerberg ismerte el, hogy tévedtek és bocsánatot kért a történtekért, és villámgyorsan reagálva a botrányra új adatvédelmi felületet, beállításokat, és irányelveket fogalmaznak meg a közösségi oldalon, ez nem teszi semmissé a tényt, hogy 50 millió Facebook-felhasználó személyes adataival éltek vissza, használták fel azokat az emberek befolyásolására, netalántán a 2016-os amerikai elnökválasztás manipulálására – ez pedig méretét és módszereit tekintve is egyedülálló eset.

Lévén a Facebooknak 2017 utolsó negyedévében 2,2 milliárd aktív felhasználója volt, bátran kijelenthetjük, hogy ez lehet minden idők legnagyobb adatkezelési botránya.

A felhasználók úgy igazán most szembesültek először azzal a ténnyel, hogy mennyi adatot is osztanak meg magukról a közösségi hálón, és ez a rengeteg információ bizony az érték: ez az, amit hirdetőknek, harmadik félnek értékesít a Facebook, nem hiába buzdít minket újabb és újabb eszközökkel arra, hogy állítsam be végre a kiemelt képeket, pótoljam a névjegyemből a hiányzó adatokat, vagy a legújabb őrület, hogy válaszoljak olyan kérdésekre, mint hogy mi a kutyám neve; amikor gyerek voltam, mi szerettem volna lenni; vagy mi az az étel, ami leginkább jellemez.

Forrás: 24.hu
Forrás: 24.hu

Akik letöltötték a róluk tárolt adathalmazt, sorra döbbennek meg azon, mennyi mindent tud róluk Zuckerberg birodalma, és hogy azáltal, az applikációnak engedélyt adtak a tartózkodás és a tárhely mellett a névjegyekhez, hívásokhoz és SMS-ekhez való hozzáférésre, a Facebook tudja, kivel, mikor, mennyit beszéltek, milyen gyakran, kvázi, hogy mennyire fontos az illető számunkra.

A felzúdulást rögtön követte a #DeleteFacebook mozgalom megjelenése: sorra jelentik be cégek, szervezetek, celebek és közszemélyek, hogy a hírek hallatán ők bizony törlik magukat a közösségi oldalról. Így tett egyebek közt a Tesla, a SpaceX, a Playboy magazin, a Massive Attack, Will Ferrell,  Cher, és persze a mozgalmat indító Whatsapp társlapítóBrian Actontól ez azért is volt merész lépés, hiszen a Facebook 2014-ben felvásárolta a remek titkosítással reklámozott csevegőt.

A hírekre reagálva persze zuhanni kezdett a Facebook-részvények árfolyama, jelentős mínuszban zárt: Zuckerberg dollármilliókat vesztett – habár félteni talán még nem kell, 70 milliárd dollárra becsült vagyonával a világ ötödik leggazdagabb embere.

Europress / AFP / Mandel Ngan

A botrány pedig csak egyre csak dagad, minden napra jut egy új hír: egyre inkább úgy tűnik, hogy nem csak a Donald Trumpnak dolgozó adatlabor, a Cambridge Analytica csemegézett a rengeteg személyes adatból egy appon keresztül, persze illetéktelenül, hogy a választókat megfelelő módszerekkel a republikánusok felé tereljék az elnökválasztás előtt/alatt, de már a 2016-os brexit szavazás, azaz az Európai Unióból való kilépéséről szóló brit népszavazás tisztességét is megkérdőjelezik.

Kemény kijelentés, de van igazságalapja annak, amikor közösségi média helyett titkosszolgálatnak nevezi a Facebookot Edward Snowden, az amerikai Nagy Testvér, azaz a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) egykori alkalmazottja, aki a titkosszolgálatok tömeges lehallgatási és megfigyelési módszereinek leleplezésével robbantotta ki a botrányt – az akkori legnagyobbat.

Mint fogalmazott:

Azon cégeket, amelyek oly módon tesznek szert bevételre, hogy emberek magánéletéről gyűjtenek és adnak el részletes adatokat, egykor magán-titkosszolgálatoknak hívták. Közösségi médiára való átcímkézésük a legsikeresebb megtévesztés azóta, hogy a hadügyminisztériumból védelmi minisztérium lett”

Így talán érthető, mekkora nyomás alá került a Facebook 33 éves alapító-elnöke a közvélemény, a média és persze a politikusok részéről is, hogy valljon színt. A CNN úgy tudja, Zuckerberg beleegyezett, és pár héten belül az amerikai kongresszus előtt fog elszámolni a történtekről – döntésével pedig a Google és a Twitter elnökére (Sundar Pichai és Jack Dorsey) is súly nehezedett, főleg miután a szenátus igazságügyi bizottságának elnöke hivatalosan is beidézte a 3 techóriás vezetőjét adatvédelmi meghallgatásra április 10-re.

Tim Cook Apple-vezér Fotó: Christoph Dernbach/DPA

Amikor Tim Cookot, az Apple elnökét faggatták a botrányról, azt mondta:

Mindenkinek tudnia kell, mit tesz meg, és mit ad fel. Egy tonna pénzt kereshettünk volna, ha értékesítjük az ügyfeleinket, de a cég ellene szavazott.”

Ugyanakkor amikor már arról kérdezték, ha ennyire kemény véleménye van a Facebookról, mit keres az applikációjuk az Apple App Store-ban, Cook kitért a válaszadás elől, mondván:

A kérdés az, megfelel-e az App Store követelményeinek és eleget tesz-e a szabályozásnak. Persze ezen lehet változtatni, ha ez megtörténik és emeljük a limitet… meglátjuk.”

Kiemelt fotó: Christophe Simon/AFP