Mobil

Hatalmas csapást kapott a Facebook az adatbotrány után

Csökkenéssel nyitottak a New York-i tőzsde irányadó indexei hétfőn. A Facebook árfolyama nagyjából 5 százalékkal esett a nyitás előtti elektronikus kereskedésben arra a hírre, hogy 50 millió felhasználójának személyes adataival élt vissza egy politikai tanácsadó cég.

A kereskedés első néhány perce után 4,71 százalékos mínuszban, 176,38 dolláron állt az árfolyam, ami nagyjából azt jelenti, hogy a cég piaci értéke durván 25 milliárd dollárral csökkent.

Ennek előzménye, hogy a The New York Times és a The Guardian szombaton nyilvánosságra hozta, hogy a Donald Trump elnökválasztási kampányának dolgozó egyik cég ötvenmillió felhasználó profilját és adatait “szippantotta le” anélkül, hogy a közösségi oldal működtetői erről értesítették volna a felhasználókat.

Két demokrata párti szenátor, a minnesotai Amy Klobuchar és a virginiai Mark Warner felszólította Mark Zuckerberget, a Facebook alapító-vezérigazgatóját, hogy a kongresszus előtt adjon választ arra irányuló kérdéseikre, hogy ez miképpen történhetett meg.

Klobuchar szenátor szerint a Facebook vezetőségének tudomása volt az adatok felhasználásáról “politikai reklámokra és a választói magatartás befolyásolására”.

A REPUBLIKÁNUSOKHOZ VAN KÖZÜK

A két lap azt írta: a Cambridge Analytica (CA) nevű, politikai adatkezeléssel és -szolgáltatással foglalkozó cég a Facebook adatait használta fel az amerikai választók politikai nézeteinek beazonosítására és ennek megfelelő befolyásolására reklámokkal, illetve speciális, személyre szabott politikai üzenetekkel.

A céget Steve Bannon, Donald Trump volt tanácsadója és Robert Mercer milliárdos, a republikánusok egyik fő anyagi támogatója alapította. A Facebook vasárnap este bejelentette: a Cambridge Analyticát kitiltották a közösségi oldalról.

A The New York Times szerint a cég úgynevezett pszichografikus modellezéssel segítette a Trump-kampányt, de azt még nem tudni, hogy ez a módszer mennyire volt hatékony. Vasárnap a Facebook igazgatója, Andrew Bosworth Twitter-bejegyzésben azt írta:

Egyértelmű, hogy nem volt szó adatlopásról. A rendszert nem érték támadások, jelszavakat vagy információkat nem loptak el és nem hackeltek meg”.

Az adatokat a Cambridge Analytica 2014-ben kezdte gyűjteni egy külső szakember segítségével. Kisebb összegeket ajánlottak fel a felhasználóknak, ha kitöltöttek magukról vagy a barátaikról egy kvízjátékot, és ehhez letöltöttek egy applikációt.

Ezt a módszert a Cambridge Egyetemen dolgozták ki tudósok, akik azt állították, hogy így sokkal több információt gyűjthetnek valakiről, mint amennyit akár a szülei vagy közeli barátai tudhatnak róla.

(MTI, Independent)

Snowden szerint a Facebook egy titkosszolgálat, ami közösségi médiának hívja magát
A lehallgatási botrány kirobbantója szerint egy hatalmas megtévesztésről van szó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik