Tech
Business concept male finger pointing delete key on  a metallic keyboard

Így tűnhet el végleg a közösségi oldalakról

Birkás Péter
Birkás Péter

újságíró. 2018. 03. 13. 12:55

Időnként mindenkinek eszébe jut, hogy jó lenne kilépni a közösségi oldalak bűvköréből, méghozzá végleg, a korábban készített profilok törlésével. Ez nem mindig könnyű és egyértelmű feladat, úgyhogy összeállítottunk egy kis segítséget, hogyan lehet – tényleg – véglegesen és visszafordíthatatlanul törölni a Facebook, Twitter, Instagram és Snapchat regisztrációkat.
Korábban a témában:

FACEBOOK

Ha kezdünk nagyon ráunni a legnagyobb közösségi oldalra, akkor két lehetőségünk van: felfüggeszthetjük a profilunkat, illetve adott a végleges törlésének lehetősége is. A deaktiválás csak félmegoldás, lényegében arról van szó, hogy minden adatunkat elrejtünk a Facebook saját keresője és a barátaink elől, de szó sincs törlésről, és ha ismét belépünk az oldalra, akkor

minden visszaáll a régi kerékvágásba, mintha mi sem történt volna.

Ez a megoldás azoknak jó, akik belefáradtak a Facebook böngészésébe, és egy időre el akarnak távolodni a közösségi oldaltól, továbbá nem szeretnék, ha bárki megtalálná őket a rendszerben. A deaktiváláshoz a főoldal jobb felső sarkában kell megnyomni a kis fordított háromszöget, a legördülő menüből kiválasztani a Beállítások opciót, majd ezen belül az Általános fülön kiválasztani a Fiók kezelése opciót.

CSAK PÁR KATTINTÁS, ÉS MÁR MEG IS VAN A FELFÜGGESZTÉS – Forrás: 24.hu

A megjelenő új menüben legalul találjuk a Fiók felfüggesztése lehetőséget, amit megnyomva újra be kell írni a jelszavunkat, illetve a rendszer megpróbál meggyőzni, hogy hiányozni fogunk az ismerősöknek, és még egy, a távozás okait firtató kérdőívet is kapunk, de ha ezeken túljutunk, akkor megtörténik a Felfüggesztés, ami egészen addig él, amíg újra be nem lépünk a közösségi oldalra.

Ami a végleges törlést illeti, az kicsit bonyolultabb, a menürendszerben nem is találunk ilyen opciót, úgyhogy némi trükkhöz kell folyamodni. Először is kattintsunk a jobb felső sarokban található körben lévő kérdőjelre, majd a megjelenő menü keresősávjába írjuk be a „fiók törlése” szavakat. Segítségként több opciót kapunk, amiből a „Hogyan tudom végleg törölni a fiókomat?” lehetőséget kell kiválasztani.

A kattintást követően kapunk némi információt, de a számunkra fontos rész a linkként funkcionáló „közöld ezt velünk” felirat jelenti, ami lényegében maga a törlés lehetősége. Ide kattintva egy új oldalra kerülünk, ahol megjelenik a Fiókom törlése opció. Ezt kiválasztva meg kell adnunk a jelszavunkat, megoldani a védelmi captchát, és megkezdődik a törlés folyamata.

A VÉGSŐ ÁLLOMÁS, DE MÉG INNEN IS VISSZA LEHET CSINÁLNI A DOLGOKAT – Forrás: 24.hu

Fontos: ez nem jelent azonnali törlést, a Facebook pár napig felfüggeszti a folyamatot, és ha záros határidőn belül visszalépünk a rendszerbe, akkor az egész semmissé válik – szóval bőven van idő meggondolni magunkat. Ha viszont komolyan gondoljuk a profil törlését, akkor nem szabad többet visszalépni, sőt azt is javasoljuk, hogy a törlés előtt mindenki mentse le a Facebookon valaha megosztott adatait – ennek menetéről egy korábbi cikkünkben közöltünk útmutatót.

(FILES)This February 25, 2013 photo taken in Washington, DC, shows the splash page for the Internet social media giant Facebook. 
Facebook on March 9, 2018, announced a licensing deal with Warner Music, the last of the major label groups to sign with the social media behemoth which is promising more personalized music. Facebook's two billion users will soon be able to post in more creative ways with the catalog of Warner, whose artist roster includes Ed Sheeran, Coldplay and the late Prince.
 / AFP PHOTO / KAREN BLEIER
Így szedheti le adatait a Facebookról
Egy csomagban letölthetünk mindent, amit valaha posztoltunk.

INSTAGRAM

A képmegosztó szolgáltatás a Facebook tulajdona, ebből következőleg innen sem olyan egyszerű megszabadulni. Annyira nem, hogy a mobilos alkalmazásban nincs is ilyen lehetőség, a törléshez a webes felületet kell felkeresni és ott kell megadni az applikációban használt belépési adatainkat.

Rendes törlésre persze itt sincs lehetőség: a jobb sarokban lévő kis figurára kattintva bejön a saját profilunk, ott kell kiválasztani a Profil módosítása opciót és a megjelenő új felületen kiválasztani „A fiókom átmeneti kikapcsolása” lehetőséget. Ez a lehetőség pont úgy működik, mint a facebookos felfüggesztés, szóval ideiglenes eltüntethetjük magunkat a rendszerről, de a képeink és az összes interakciónk azért ott marad a rendszer mélyén.

AZ INSTAGRAMRÓL CSAK A WEBEN TUDUNK ELTŰNNI – Forrás: 24.hu

Ha valóban szeretnénk törölni mindent, akkor egy elég speciális megoldáshoz kell folyamodni: a böngészőbe kell másolni a https://instagram.com/accounts/remove/request/permanent/ címet, így eljutunk arra az oldalra, ahol elérhetővé válik törlés. Itt meg kell válaszolni a kérdést, hogy miért távozunk, és a jelszavunk megadása után lehetővé válik, hogy teljesen és véglegesen eltűnjünk az Instagramról.

[sc_cts_position slug="article" clear="1" auto="1"] EBBE A MENÜBE CSAK SPECIÁLIS ÚTON LEHET ELJUTNI – Forrás: 24.hu

TWITTER

A csiripelős szolgáltatásból már egyáltalán nem olyan macerás eltűnni, mint az Instgramról vagy a Facebookról, viszont a végső lépés előtt itt is érdemes letölteni a teljes aktivitásunkat tartalmazó archívumot, amit a webes felület jobb felső sarokban található apró profilképünkre kattintva elérhető Settings and Privacy menüpontban igényelhetünk, a Request Archive lehetőséget választva.

Az adatok begyűjtése ugyan eltarthat egy ideig, de ha végez a rendszer, akkor az e-mail címünkre érkezik egy link, ahonnan letölthető az összes bejegyzésünket tartalmazó .zip fájl.

Ha ez megvan, akkor jöhet a törlés: szintén a Settings and Privacy opcióra kattintva érhető el, az oldal legalján, Deactivate your account néven. A jelszavunk megadása után a profilunk deaktiválódik 30 napra, és amennyiben ezen időszak alatt nem lépünk be újra, hogy megváltoztassuk a döntésünket, úgy a 30 napot követően a Twitter véglegesen törli minden adatunkat és lehetővé teszi mások számára, hogy használják a korábban általunk birtokolt felhasználónevet.

SNAPCHAT

A Snapchat végre egy olyan alkalmazás, ahol az appon belül hajthatjuk végre a végleges törlést, igaz a fejlesztők itt is bonyolítottak picit a helyzeten, hogy ne legyen olyan egyszerű az eltűnés. Ha szeretnénk végleg törölni a profilunkat, akkor a képernyő bal felső sarkában lévő profil ikonra kell bökni, majd kiválasztani a Settings opciót. Itt a More Information lehetőség alatt válasszuk a Support menüpontot, majd a megjelenő keresőbe írjuk be a „Delete my account” szöveget. A megjelenő leírás alapján már nem nehéz törölni a fiókunkat, és akárcsak a Twitter esetében, itt is adott a lehetőség, hogy 30 napon belül meggondoljuk magunkat, és visszalépve újra aktiváljuk a profilunkat.

Birkás Péter korábbi cikkei
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2014. március 25.
Turisták bőröndjeikkel egy zebránál állnak Budapesten, a Rákóczi úton 2014. március 25-én.
MTI Fotó: Mohai Balázs
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.