Tech

Így tűnhet el végleg a közösségi oldalakról

Időnként mindenkinek eszébe jut, hogy jó lenne kilépni a közösségi oldalak bűvköréből, méghozzá végleg, a korábban készített profilok törlésével. Ez nem mindig könnyű és egyértelmű feladat, úgyhogy összeállítottunk egy kis segítséget, hogyan lehet – tényleg – véglegesen és visszafordíthatatlanul törölni a Facebook, Twitter, Instagram és Snapchat regisztrációkat.

FACEBOOK

Ha kezdünk nagyon ráunni a legnagyobb közösségi oldalra, akkor két lehetőségünk van: felfüggeszthetjük a profilunkat, illetve adott a végleges törlésének lehetősége is. A deaktiválás csak félmegoldás, lényegében arról van szó, hogy minden adatunkat elrejtünk a Facebook saját keresője és a barátaink elől, de szó sincs törlésről, és ha ismét belépünk az oldalra, akkor

minden visszaáll a régi kerékvágásba, mintha mi sem történt volna.

Ez a megoldás azoknak jó, akik belefáradtak a Facebook böngészésébe, és egy időre el akarnak távolodni a közösségi oldaltól, továbbá nem szeretnék, ha bárki megtalálná őket a rendszerben. A deaktiváláshoz a főoldal jobb felső sarkában kell megnyomni a kis fordított háromszöget, a legördülő menüből kiválasztani a Beállítások opciót, majd ezen belül az Általános fülön kiválasztani a Fiók kezelése opciót.

CSAK PÁR KATTINTÁS, ÉS MÁR MEG IS VAN A FELFÜGGESZTÉS – Forrás: 24.hu

A megjelenő új menüben legalul találjuk a Fiók felfüggesztése lehetőséget, amit megnyomva újra be kell írni a jelszavunkat, illetve a rendszer megpróbál meggyőzni, hogy hiányozni fogunk az ismerősöknek, és még egy, a távozás okait firtató kérdőívet is kapunk, de ha ezeken túljutunk, akkor megtörténik a Felfüggesztés, ami egészen addig él, amíg újra be nem lépünk a közösségi oldalra.

Ami a végleges törlést illeti, az kicsit bonyolultabb, a menürendszerben nem is találunk ilyen opciót, úgyhogy némi trükkhöz kell folyamodni. Először is kattintsunk a jobb felső sarokban található körben lévő kérdőjelre, majd a megjelenő menü keresősávjába írjuk be a „fiók törlése” szavakat. Segítségként több opciót kapunk, amiből a „Hogyan tudom végleg törölni a fiókomat?” lehetőséget kell kiválasztani.

A kattintást követően kapunk némi információt, de a számunkra fontos rész a linkként funkcionáló „közöld ezt velünk” felirat jelenti, ami lényegében maga a törlés lehetősége. Ide kattintva egy új oldalra kerülünk, ahol megjelenik a Fiókom törlése opció. Ezt kiválasztva meg kell adnunk a jelszavunkat, megoldani a védelmi captchát, és megkezdődik a törlés folyamata.

A VÉGSŐ ÁLLOMÁS, DE MÉG INNEN IS VISSZA LEHET CSINÁLNI A DOLGOKAT – Forrás: 24.hu

Fontos: ez nem jelent azonnali törlést, a Facebook pár napig felfüggeszti a folyamatot, és ha záros határidőn belül visszalépünk a rendszerbe, akkor az egész semmissé válik – szóval bőven van idő meggondolni magunkat. Ha viszont komolyan gondoljuk a profil törlését, akkor nem szabad többet visszalépni, sőt azt is javasoljuk, hogy a törlés előtt mindenki mentse le a Facebookon valaha megosztott adatait – ennek menetéről egy korábbi cikkünkben közöltünk útmutatót.

Így szedheti le adatait a Facebookról
Egy csomagban letölthetünk mindent, amit valaha posztoltunk.

INSTAGRAM

A képmegosztó szolgáltatás a Facebook tulajdona, ebből következőleg innen sem olyan egyszerű megszabadulni. Annyira nem, hogy a mobilos alkalmazásban nincs is ilyen lehetőség, a törléshez a webes felületet kell felkeresni és ott kell megadni az applikációban használt belépési adatainkat.

Rendes törlésre persze itt sincs lehetőség: a jobb sarokban lévő kis figurára kattintva bejön a saját profilunk, ott kell kiválasztani a Profil módosítása opciót és a megjelenő új felületen kiválasztani „A fiókom átmeneti kikapcsolása” lehetőséget. Ez a lehetőség pont úgy működik, mint a facebookos felfüggesztés, szóval ideiglenes eltüntethetjük magunkat a rendszerről, de a képeink és az összes interakciónk azért ott marad a rendszer mélyén.

AZ INSTAGRAMRÓL CSAK A WEBEN TUDUNK ELTŰNNI – Forrás: 24.hu

Ha valóban szeretnénk törölni mindent, akkor egy elég speciális megoldáshoz kell folyamodni: a böngészőbe kell másolni a https://instagram.com/accounts/remove/request/permanent/ címet, így eljutunk arra az oldalra, ahol elérhetővé válik törlés. Itt meg kell válaszolni a kérdést, hogy miért távozunk, és a jelszavunk megadása után lehetővé válik, hogy teljesen és véglegesen eltűnjünk az Instagramról.

EBBE A MENÜBE CSAK SPECIÁLIS ÚTON LEHET ELJUTNI – Forrás: 24.hu

TWITTER

A csiripelős szolgáltatásból már egyáltalán nem olyan macerás eltűnni, mint az Instgramról vagy a Facebookról, viszont a végső lépés előtt itt is érdemes letölteni a teljes aktivitásunkat tartalmazó archívumot, amit a webes felület jobb felső sarokban található apró profilképünkre kattintva elérhető Settings and Privacy menüpontban igényelhetünk, a Request Archive lehetőséget választva.

Az adatok begyűjtése ugyan eltarthat egy ideig, de ha végez a rendszer, akkor az e-mail címünkre érkezik egy link, ahonnan letölthető az összes bejegyzésünket tartalmazó .zip fájl.

Ha ez megvan, akkor jöhet a törlés: szintén a Settings and Privacy opcióra kattintva érhető el, az oldal legalján, Deactivate your account néven. A jelszavunk megadása után a profilunk deaktiválódik 30 napra, és amennyiben ezen időszak alatt nem lépünk be újra, hogy megváltoztassuk a döntésünket, úgy a 30 napot követően a Twitter véglegesen törli minden adatunkat és lehetővé teszi mások számára, hogy használják a korábban általunk birtokolt felhasználónevet.

SNAPCHAT

A Snapchat végre egy olyan alkalmazás, ahol az appon belül hajthatjuk végre a végleges törlést, igaz a fejlesztők itt is bonyolítottak picit a helyzeten, hogy ne legyen olyan egyszerű az eltűnés. Ha szeretnénk végleg törölni a profilunkat, akkor a képernyő bal felső sarkában lévő profil ikonra kell bökni, majd kiválasztani a Settings opciót. Itt a More Information lehetőség alatt válasszuk a Support menüpontot, majd a megjelenő keresőbe írjuk be a „Delete my account” szöveget. A megjelenő leírás alapján már nem nehéz törölni a fiókunkat, és akárcsak a Twitter esetében, itt is adott a lehetőség, hogy 30 napon belül meggondoljuk magunkat, és visszalépve újra aktiváljuk a profilunkat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik