Tech

Olcsó, de minőségi 3D-nyomtató Kínából

Elsődleges cél volt, hogy a lehető legjobb ár-érték arányú 3D-nyomtatót találjuk meg. Mégis, csak a vállalkozó kedvűeknek ajánljuk, mert nehéz jól összerakni.

A Tevo Tarantula nagyméretű tárgyasztallal ellátott 3D-nyomtató, amit meglehetősen olcsón, 55 ezer forintért vehetünk meg.

A gépet egy kis odafigyeléssel középkategóriás szintre tudjuk fejleszteni.

Kicsomagolás

Elsődleges cél volt, hogy a lehető legjobb ár-érték arányú 3D-nyomtatót találjuk meg. Szintén fontos szempont volt, hogy legyen hozzá terméktámogatás, hiszen például a Thingiverse-en rengeteg felhasználó tölt fel ingyenes egyedi terveket, így pedig hihetetlen nagy minőségbeli ugrást lehet elérni.

Ebben az árkategóriában nagyjából 2 nyomtató kapható ezekkel a paraméterekkel, egyik az Anet A8, a másik pedig a 20x20x20 cm-es tárgyasztallal rendelkező Tevo Tarantula. Azért esett erre a nyomtatóra a választás, mert remek a támogatása, és szinte minden lényeges alkatrésze fémből készült.

A dobozban a szerelési folyamatoknak megfelelően helyezkednek el az alkatrészek, egy védőszivacs ágyban. Nagyon jó minőségű minden darabja, ez a súlyán is érződik: összeszerelve majdnem 8 kiló. Kapunk a csomagban 2×250 gramm vegyes színű műanyag fonalat (PLA) – ez a 3D-nyomtatók “patronja”, így Tarantulánkkal azonnal el tudjuk kezdeni a nyomtatást.

Összeszerelés

A szerelést a Tevo útmutatója alapján végeztük, de néhány helyen nem elég részletes, illetve van is benne 1-2 nyomdai hiba, ezért érdemes nem hivatalos forrást is keresni hozzá. Szerszámokat is kapunk, pontosabban egy imbuszkulcs készletet, egy laposfejű csavarhúzót és egy, a célnak tökéletesen megfelelő villáskulcsot.

A titán adagolónak köszönhetően sokkal pontosabban, áttétellel tudja adagolni a fonalat. Ennek a használatát inkább haladóknak ajánljuk: az alaplapot a motorral összekötő kábel polaritását kell megcserélni ahhoz, hogy a plusz fogaskerék miatt jó irányba adagolja a “tintát”. Ezen kívül az alaplap szoftverében a léptetési értékeket is át kell állítani az útmutató szerint.

A hűtőventilátorok különösen hangosak, ezeket érdemes lecserélni, nem nagy tétel, de sokat javít a nyomtató megítélésén.

JÓ TANÁCS

A szíjakat amennyire csak tudjátok, feszesre húzzátok meg, illetve a görgők alatti ún. “excentrikus” csavart jól állítsátok be, a későbbiekben meghálálja a törődést.

Tesztüzem

Az első próbanyomtatás rögtön egy fejlesztés volt, egy tárgyhűtő. Miután felraktuk az új hűtőt és bekötöttük az alaplapra a plusz ventilátorokat, jöhetett a valódi tesztelés. Ehhez a legendás Benchy kishajót választottuk. Ez a modell kiváló a nyomtató hibáinak tesztelésére, például hogy két pontot milyen jól tud a levegőben összekötni, mennyire szép felületet tud csinálni, és mennyire részletesen, pontosan tud nyomtatni.

A legendás Benchy hajócska

TECHNOLÓGIAI HÁTTÉR

Mára már több 3D nyomtatási technológiát kifejlesztettek, de ezek közül az egyik legelterjedtebb és legolcsóbb az FFF (Fused Filament Fabrication). A nyomtatás során a szakszóval filamentet, azaz fonalat (ez egy 1,75 mm átmérőjű, leggyakrabban műanyag szál) megolvasztjuk, és egy kis átmérőjű fúvókán a kellő mennyiségben a megfelelő helyre juttatjuk, és így rétegenként felépítjük a modellt.

Az egyik, ha nem a legelterjedtebb anyag a politejsav (PLA), melyet keményítőből állítanak elő. Ez egy biológiai úton lebomló, hőre lágyuló műanyag: kezdőknek különösen ajánlott, mert egyszerű vele a nyomtatás, mert könnyen letapad a tárgyasztalra, nem zsugorodik és mindemellett nem mérgező.

Szerintünk az eredmény magáért beszél, van még hova fejlődni, de így is kiemelkedő minőséget ad az áráért. A fekete hajómodell ugyanezzel a nyomtatóval készült, viszont sok fejlesztéssel, kalibrálással, beállítással megtámogatva, így látható, hogy mit is lehet kihozni a Tevo Tarantulából.

Galéria
Fekete hajócska kallibrálás után

Lényegében csak a fantáziánk szabhat határt annak, mit fogunk nyomtatni. Szerencsére már sokféle műanyag érhető el a piacon, mindegyiknek megvan az előnye és hátránya. Az egyik legjobb például a PETG, hiszen jó a hőtűrése, nem büdös, és olcsón beszerezhető Magyarországról is.

Összegzés

Mint látható, a Tevo Tarantula nem véletlenül híres jó ár-érték arányáról, és támogatottságáról. A Tevónak sikerült egy amatőröknek tökéletes gépet összerakni, de csak a vállalkozó kedvűeknek ajánljuk, mert nehéz jól összerakni.

A nagy siker miatt jött ki belőle több verzió is, a tesztben az alap kiszerelésű nyomtatót (Gearbest, Banggood) mutattuk be, de elérhető még nagyobb nyomtatási térfogattal (Gearbest), automata szintezéssel (Gearbest, Banggood), vagy éppen több fejjel rendelkező kiépítés is (Gearbest). Így képes akár többszínű vagy vízben oldódó anyagok nyomtatására is, így a támasztó “ragasztót” a munkadarabról vízben tudjuk leáztatni.

>Ide kattints <

Ha érdekelnek a kínai termékek, és első kézből szeretnél értesülni a legújabb terméktesztekről, ajánljuk a RENDELJKÍNAIT oldalát!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik