Tech

“Varázskezeket” nyomtattak egy kétévesnek

gyermekkéz (gyerekkéz)
gyermekkéz (gyerekkéz)

Az orvosok 3D nyomtatóban hoztak létre egy olyan külső vázat, amely ismét használhatóvá tette a fiatal lány végtagjait.

Az említett fiatal lányt Emmának hívják, és egy arthrogryposis multiplex congenita (veleszületett arthrogryposis) névre hallgató, roppant ritka betegséggel jött világra, amely gyakorlatilag megbénítja az érintettek végtagjait és ízületeit.

Magyarul a kislány – szemben a többi kétévessel – nem tudott semmivel játszani, nem tudott ételt a szájához emelni, se édesanyját megölelni. Most a Nemours/Alfred I. duPont gyermekkórház kutatói egy olyan, tartós külső vázat hoztak létre egy 3D nyomtató segítségével, amely ismét használhatóvá tette Emma kezeit.

A Wilmington Robotic Exoskeleton (vagy WREX) névre hallgató találmány csuklós fémrudakból, gumiszalagokból és 3D nyomtatott alkatrészekből áll – Emma nevezte el őket varázskezeknek.

Használhatóságuk láttán a fejlesztők “tömeggyártásba” kezdtek és immáron Emmán kívül tizenöt apróság visel hasonló “varázskezeket” a kórházban. A WREX egyik legnagyobb előnye, hogy a 3D nyomtatásnak köszönhetően nem jelent problémát se az, hogy személyre szabják az eszközt, se az, ha a gyerek hetek alatt kinövi a vázat és újra kell méretezni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik