Tech

Folytatódik a tévék csendes forradalma

Habár a televízió sokaknak még mindig csak egy olyan eszköz, amin követhetik a különböző tévécsatornák aktuális műsorait, azonban a legmodernebb készülékek már sokkal többre hivatottak, mint a Barátok közt megtekintése. A képminőség lenyűgöző, az egyre fejlettebb operációs rendszerek rengeteg hasznos lehetőséget biztosítanak, idén pedig a mesterséges intelligencia is beköltözik a képernyő mögé, hogy kényelmesebbé tegye a tévézést és a mindennapjainkat.

A televíziók fejlődése az elmúlt években igen komoly fokozatra kapcsolt, ami nemcsak abban érhető tetten, hogy a készülékek egyre nagyobbak és laposabbak, de napjainkban már horribilis összegek kifizetése nélkül is elérhető a 4K felbontás és a HDR, a készülékek az operációs rendszereknek hála fokozatosan okosodnak, ráadásul a piacot uraló, LED fényforrást használó LCD tévéknek is van utódja, így hamarosan végleg búcsút mondhatunk a folyadékkristályos kijelzőknek és a háttérvilágításnak.

A szemünk előtt zajlik a tévék csendes forradalma
Legalább akkora előrelépésnek vagyunk tanúi, mint amikor a folyadékkristály leváltotta a katódcsöves tévéket.

A legnagyobb gyártók jelentős része (LG, Sony, Panasonic stb.) már beállt az organikus diódákon alapuló OLED-technológia mögé, sőt az LCD-hez sokáig makacsul ragaszkodó Samsung az idei CES-en szintén előállt a saját megoldásával, az úgynevezett MicroLED-del, amiről sok konkrétumot ugyan még nem tudni, de annyi bizonyos, hogy szakít a manapság hagyományos háttérvilágításos megoldással.

MI AZ AZ OLED?

Az OLED (Organic Light-Emitting Diode) képernyőknél nincsenek folyadékkristályok és háttérvilágításra sincs szükség. A kijelző organikus diódákból áll, amik maguktól, egyenként képesek fénykibocsátásra és teljesen kikapcsolhatók, így a képernyő képes tökéletes feketék megjelenítésére. A közvetített kép nagyon részletes, teltek a színek, arról nem is beszélve, hogy a betekintési szög és a válaszidő is optimálisabb, mint egy LCD panel esetében.

Bár a hihetetlenül részletes képet, csodás színeket és tökéletes feketét produkáló OLED paneles készülékek még kifejezetten drágának számítanak, de ez nem lesz mindig így. Elég csak arra gondolni, hogy az LCD-s modellek megjelenésekor is horribilisek voltak az árak a katódcsöves készülékekhez képest, utóbbiak viszont mára eltűntek, LED-es LCD tévét pedig már kapni 100 000 Ft alatt is.

A KÉPERNYŐ MÖGÖTT

A képminőség persze nemcsak a panelen múlik, de azon is, hogy a beérkező jelet milyen technológia dolgozza fel, mielőtt a mozgókép megjelenne a szemünk előtt. Az OLED tévék gyártásában élen járó LG a Cannes-ban rendezett Innofest 2018 rendezvényen mutatta be az idei csúcsmodelljeit, amelyek egy kivételével vadonatúj processzorral, az Alpha 9-cel vannak felszerelve.

A 77 COLOS W8, AZ LG IDEI OLED KIJELZŐS TÉVÉKÍNÁLATÁNAK IDEI CSÚCSMODELLJE – Forrás: LG

A chip a beérkező képeket élethű és gazdag színvilággal, élesen és normális képmélységgel jeleníti meg, de ennél jóval fontosabb az új algoritmuson alapuló négylépcsős zajcsökkentés, ami jól láthatóan javítja a kép tisztaságát és részletesebb, finomabb színárnyalatokat biztosít. A tévé ennek köszönhetően nemcsak a 4K-s, 2K-s és 1080p-s tartalmak esetében biztosít kiváló képminőséget, de

a mindössze 720p-s vagy ennél alacsonyabb felbontású tévéadások esetében is többet nyújt, mint az átlagos készülékek.

Az Alpha 9 másik fontos tulajdonsága, hogy egyszerre képes a gyors képfrissítésre (HFR) és a magas dinamikatartományú tartalmak megjelenítésére, azaz másodpercenként 120 képkocka esetén is élvezhetjük a HDR-nek köszönhető élethűbb képminőséget.

MI AZ A HDR?

A HDR-t (High Dynamic Range) is támogató tévéknél a hagyományosnál nagyobb dinamikatartomány érhető el, sőt az átlagnál jobb részletesség is megjeleníthető. Egy hagyományos és egy HDR felvétel között a különbség az, hogy a HDR-es tartalomnál több részlet látszik a különösen sötét és a különösen világos részeken, így a kép egy normál felvételnél jóval színgazdagabbnak és természetesebbnek hat.

60 fps-nél többet ugyan manapság még nem sok tartalom biztosít, viszont az LG a jövőbe tekint, a magas képfrissítési sebesség pedig a sportközvetítések és akciófilmek villámgyors részleteinél fontos tényező, de nem elhanyagolható akkor sem, ha valamilyen konzolt (Xbox One, PlayStation 4) kötünk a tévénkre.

A W8 OLYAN VÉKONY, HOGY A HANGRENDSZER ÉS A CSATLAKOZÓK EGY KÜLÖN EGYSÉGBEN KAPTAK HELYET – Forrás: Birkás Péter / 24.hu

Az LG idei OLED kijelzős modelljeinek abszolút csúcsa a 65 és 77 colos W8, ami a 2017-ben debütált tükörvékony, csak falra szerelhető W7 utódja, és a tavalyi felhozatalhoz hasonlóan 2018-ban is elérhetők lesznek a G, E, C és B modellek, természetesen az idei felhozatalt jelző 8-as kiegészítéssel. Itt érdemes ugyanakkor megjegyezni, hogy a B8 nem kapta meg az Alpha 9 processzort, ebben az esetben be kell érni az LG új Super UHD készülékeiben található Alpha 7 chippel, cserébe az ár remélhetőleg valamivel kedvezőbb lesz, mint a combosabb hardverrel felszerelt nagytestvérek esetében.

TÖBB, MINT TÉVÉ

Napjaink egyik legfelkapottabb tech trendje, hogy mindenbe mesterséges intelligencia és asszisztens kerül, a telefonoktól a hangszórókig, és ez alól már az okostévék sem kivételek. A LG még januárban jelentette be, hogy a vállalat minden üzletágára kiterjeszti a gépi mélytanuláson (deep learning) alapuló mesterséges intelligencia technológiáját, a ThinQ-t, ami a tévék esetében (ez egyaránt vonatkozik az OLED és Super UHD modellekre is) hangasszisztens funkciót és MI hajtotta hangalapú irányítást jelent.

A WK7 OKOSHANGSZÓRÓ ASSZISZTENSE KÉPES A TÉVÉN MEGJELENÍTENI A KÉRT INFORMÁCIÓKAT – Forrás: Birkás Péter / 24.hu

A ThinQ idén bekerült az LG összes prémium kategóriás készülékébe, a robotporszívótól kezdve a légkondicionálón, a hűtőgépen, a mosógépen és a légtisztítón át egészen az okosizzókig, okoshangszóróig, és wifin keresztül mind képesek csatlakozni az idei LG tévékhez, amik így már nemcsak sima képernyőként, de akár okosotthon-központként is funkcionálhatnak.

A Google Asszisztenssel érkező WK7 okoshangszórót például simán megkérhetjük arra, hogy az aktuális időjárást ne szimplán felmondja nekünk, hanem jelenítse meg az adatokat a tévé képernyőjén, sőt akár arra is van lehetőség, hogy térképen mutassa meg az előttünk álló utazás pontos útvonalát a Google Maps segítségével.

Okosotthont kiépíteni persze nem olcsó mulatság, azonban az LG tévéi önmagukban is kihasználják a beépített mesterséges intelligenciából fakadó előnyöket, hiszen a gépi mélytanulású technológiával (DeepThinkQ) megtámogatott hangirányítás lehetővé teszi, hogy mindössze pár szó kimondásával csatlakoztassuk a tévét más eszközökhöz (konzol, külső hangrendszer), de képre/videóra is rákereshetünk a neten, vagy akár konkrét témára is szűrhetnek egyszerű, verbális parancsokkal.

CSAK EGY KÉRÉS, ÉS MÁRIS LÁTJUK, HOGY MILYEN AZ IDŐJÁRÁS A FALAKON KÍVÜL – Forrás: Birkás Péter / 24.hu

A távirányítóba beszélve kérhetjük a tévétől, hogy „mutasd meg az összes filmet, amiben Ryan Gosling játszott” vagy ellőhetjük a „mutass jógavideókat” parancsot, de akár arra is utasíthatjuk a tévét, hogy filmnézés közben mutassa az aktuális focimeccs eredményét, vagy

kérhetjük, hogy kapcsoljon ki, mikor vége az éppen futó programnak.

Az egyetlen bökkenő, hogy a televíziók hivatalos megjelenésekor az MI-támogatás csak bizonyos régiókban (angol-, francia-, spanyol nyelvterületen) lesz teljes egészében elérhető. A tévé ezen funkciója (ami nem összekeverendő a WebOS 3.5 operációs rendszer már most is létező, és magyarul is tudó hangalapú keresésével) viszont akkor sem marad kihasználatlan, ha itthon szólalunk meg idegen nyelven, hiszen néhány alapvető parancsot hazánkban is fel fognak ismerni az okostévék, az elérhető lehetőségek száma pedig a jövőben fokozatosan bővülni fog.

MINTHA CSAK EGY KÉP LENNE A FALON – Forrás: Birkás Péter / 24.hu

A JÖVŐ KAPUJÁBAN

Ha valaki csak tévében gondolkodik (és bírja a pénztárcája), az LG legújabb OLED készülékeiben aligha fog csalódni, hiszen a kiváló képminőség mellé napjaink legjobb tévés operációs rendszere (WebOS 3.5) jár, a készülékek támogatják a 4K-t és az összes HDR-formátumot (Dolby Vision, Technicolor HDR, HDR10, HLG), dizájn szempontjából sem lehet rájuk panasz, ugyanakkor

a dél-koreai gyártó friss modelljei bepillantást engednek a jövőbe is.

Abba a világba, ahol a tévé nemcsak egy képernyő, amin filmet/sorozatot nézünk, zenét hallgatunk és netezünk, de egy olyan okosotthonos ökoszisztéma része, ahol minden gép kapcsolatban áll és kommunikál a másikkal, kiegészítik egymást, így téve kényelmesebbé a tulajdonos mindennapjait. Mindez elsőre sci-finek tűnik, mint húsz éve a tükörvékony tévé és az iPhone, de a technológia már létezik, napról napra fejlődik, az otthonunk forradalma pedig lehet, hogy pont egy új tévé beszerzésével fog kezdődni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik