Tech

Cuki robotkutya tenné boldogabbá az idősek életét

A MiRo névre hallgató gépebet tudósok tervezték, akik meg vannak győződve arról, hogy találmányuk tökéletes társ lehet idős emberek számára, segítheti őket a mindennapokban.

MiRo az első kereskedelmi forgalomban is kapható biomimetikus robot, ami annyit tesz, hogy hűen utánozza az élő szervezetben lejátszódó folyamatokat, tehát a gépeb bizonyos helyzetekben képes úgy viselkedni, mint egy valódi kutyus.

A robot háziállatot a Consequential Robotics alkotta a Sheffieldi Egyetem tudósaival karöltve. MiRo többféle beépített szenzorral rendelkezik, így képes gond nélkül közlekedni, nem akad el semmiben, illetve felismeri az emberek arcát és hangját, „tudatában van” annak, ha megsimogatják vagy megpaskolják, erre reagál is, sőt folyamatosan a gazdája mellett marad.

A robotkutyát kifejezetten arra tervezték, hogy emberek között éljen, és érzelmi kötődés alakuljon ki az irányába. Maria Favrea, a Consequential Robotics stúdiómenedzsere szerint MiRo

„társaságélményt nyújt, és a jelenléte megadja azt a melengető érzést, mint egy valódi kisállat.”

Éppen ezért az alkotók, és az idősekkel foglalkozó karitatív Age UK egyik szakembere, Mervyn Kohler is úgy vélekedik, hogy a cuki robotkutya kiváló társaság lehet korosodó emberek számára, hiszen sosem fárad el, és mindig rendelkezésre áll, hogy egy kis örömet okozzon a jelenlétével.

Forrás: Consequential Robotics

Kohler ugyanakkor hozzátette, hogy semmiképp nem szeretné, ha az emberi tényező kikerülni az idősgondozásból. Véleménye szerint a robotokra nem csereként kell gondolni, hanem olyan lehetőségre, ami kiegészíti az emberek munkáját és jelenlétét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik