Tech

Még pár óra, és jobban fogja szeretni a Windowst!

Április 11-től bárki letöltheti a Windows 10 legújabb nagy frissítési csomagját, amely többek közt a kevert valóságot és a 3D-s alkotást hozza el a felhasználóknak. Fontos lépés az új adatvédelmi rendszer is, emellett több olyan apróság is bekerül, ami kényelmesebbé teszi a rendszer használatát.

Ugyan a Windows 10 második jelentősebb frissítési csomagja, az Alkotói Frissítés (Creators Update) manuális telepítőjét már múlt héten elérhetővé tette a Microsoft, világszinten az újdonságok csak április 11-én kerülnek be a Windows Update-be. Az asztali gépek után két héttel pedig a mobileszközökre is megérkezik. Lássuk, milyen újdonságokra számíthatunk!

3D-ben rajzolhatunk a Paintben

Ahogy a cég is hangsúlyozza, a Creators Update több kreatív eszközt is hoz, és fókuszba kerül az alkotás. A cég hivatalos blogján külön kiemelik, hogy a 3D piaca 62 százalékot nőhet 2020-ra, ezért az eddigi kétdimenziós alkotási eszközök mellett 3D-ben is készíthetnek dolgokat a felhasználók.

Az alapprogramnak számító, de az utóbbi években mostoha sorsra jutott Paint kap egy 3D változatot, amivel 3D-s objektumokat készíthetünk. Akárcsak a sima Paintben, elég firkálnunk, majd az elkészített 3D-s modellre textúrákat rakhatunk, színezhetjük, de akár arra is lesz lehetőség, hogy egy 2D-s képből 3D-set készítsünk.

A Remix3D.com nevű online könyvtárban már böngészhetünk a 3D-s munkák közt, és feltölthetjük saját paintes kreálmányainkat is.

Elstartol a kevert valóság

A Microsoft a hétköznapi felhasználókhoz is szeretné eljuttatni a kevert valóságot, ennek érdekében tette elérhetővé a gyártók számára a holografikus Windows Mixed Reality platformot még az Insider program keretén belül.

Az Acer, az ASUS, a Dell, a HP és a Lenovo fogják gyártani az ehhez szükséges első headseteket, amik év végén jelenhetnek meg 300 dollár (körülbelül 100 ezer forint) körül, ezekkel lehet majd használni a Windowsra írt kevert valóságos appokat.

De mi is az a kevert valóság? Egy olyan megoldás, ami a kiterjesztett (AR) és a virtuális (VR) valóságot egyesíti. Azaz látjuk a valódi környezetünket, de az kiegészül virtuális elemekkel, amikkel interakcióba léphet a felhasználó. Az alábbi videó segít ezt könnyebben megérteni:

Saját Twitch-t indít a Microsoft

Az alkotói frissítés két fő újdonságot hoz a játékosok számára. Az egyik a Beam nevű szolgáltatás, amelyen keresztül a játékosok élőben streamelhetnek, és léphetnek interakcióba közönségükkel, például csetelhetnek, valós időben kommunikálhatnak egymással. Ezzel a funkcióval a cég gyakorlatilag az Amazon Twitch és a Google YouTube-ja mellett próbál kihasítani egy szeletet a játékstreaming piacból. A közvetítési funkciót egyszerűen a Játéksáv (Win+G) lenyomásával hívhatjuk elő.

Emellett bekerül a kifejezetten játékra szánt Game Mode (Játékmód) is, ami teljesítménynövelő funkciókkal segít kihasználni a gép forrásait. Optimalizálja a háttérben futó folyamatokat úgy, hogy a játékprogramoknak jusson a lehető legtöbb kakaó.

Fejlődik az Edge

Frissül a cég Edge nevű böngészője is, ami a biztonsági újítások mellett kényelmi funkciókat kap. Például a böngészésünket elmenthetjük későbbre, és egyszerre több megnyitott tabot is kimenthetünk, hogy azokat később együtt visszakereshessük. Ez hasznos lehet például diákoknak, akik egyszerre több forrásból dolgoznak, és így nem kell minden könyvjelzőzött fület egyenként megnyitniuk a sávban.

Az Edge elkezdi támogatni az .epub fájlokat, így e-könyvolvasóként is működik majd, illetve az asztali böngészők közt egyedülállóként 4K-ban tudja megjeleníteni a Netflix tartalmait.

Böngészőn belül is használhatjuk majd Windows Ink nevű funkciót, amivel weboldalakra rajzolhatunk, készíthetünk szabadkézi jegyzeteket. A még Windows Anniverary Update-tel bekerült tintás megoldás alapból is több alkalmazáson belül használhatóvá válik, így az alap képnézegetőn belül firkálhatunk képekre, amit utána külön képként is elmenthetünk.

Kevesebb adatot gyűjt

A cég a héten tette közzé, hogy a rendszer egyik legnagyobb előrelépése az új adatvédelmi rendszer lesz, ami az eddiginél átláthatóbbá válik. Első alkalommal hozták nyilvánosságra azt is, hogy a diagnosztikai adatok esetében pontosan milyen információkat gyűjtenek össze gépünkről és szokásainkról. A cég állítása szerint a gyűjtött adatok mértékét sikerül felére csökkenteni.

Több leírást kapunk az adatvédelmi beállításainkról

Erre szükség is volt már: a redmondiak számos kritikát kaptak azért, mert nem átláthatók, a hétköznapi emberek számára nem érthetők az adatokra vonatkozó beállítások. A diagnosztikai adatokra vonatkozó lehetőségeket két kategóriára bontotta le a cég, a felhasználó kiválaszthatja, hogy csak Alapszintű, vagy Teljes megosztáshoz járulna hozzá,de még mindig nincs lehetőség teljes egészében kikapcsolni a gyűjtést.

A felhasználók viszont a korábbinál alaposabb magyarázatot kapnak arról, hogy egy-egy beállítás mit is takar pontosan.

Hasznos apróságok

A felhasználók visszajelzései alapján több apróság is bekerül, például megérkezik a megjelenítési beállítások közé az éjszakai mód (Night Light), aminek köszönhetőn kevesebb kék fényt bocsát ki a képernyő. A cég szerint éjszakai munka során előnyösebb, ha a képernyő színhőmérséklete melegebb, ez nemcsak a szem számára kímélőbb, de nem nehezíti meg a későbbi elalvást.

Az univerzális Windows alkalmazásokkal használható Compact Overlay (kép-a-képben) módra már sokan vártak: ennek lényege, hogy a képernyőn rögzíthetünk egy kisebb ablakot, ami minden más megnyitott ablak felett állandóan látszódik. Például dokumentumszerkesztés közben nézhetünk egy sorozatrészt, vagy figyelhetjük egy Skype hívás ablakát.

A jobb felső sarokba rögzített ablak mindig felül látható, így munka közben is nézhetjük a sorozatot

Megérkezik a dinamikus zárolás nevű funkció is, amelynek lényege, hogy PC-nket párosíthatjuk egy okostelefonnal, ami gyakorlatilag zárként működik majd. Ha adott ideig nem érzékeli Bluetoothon keresztül a telefonunkat a gép, azt feltételezi, hogy nem vagyunk a közelben, és magától zárolja azt.

Emellett a Start menü is átláthatóbbá válik, lehetőségünk lesz mappákba rendezni a különféle csempéket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik