Tech

Kevesebbet kémkedik utánunk az új Windows 10

A Microsoft bejelentette, hogy a későbbiekben új adatvédelmi beállításokat, és részletes magyarázatokat kapnak majd a Windows 10 felhasználói. Alapesetben pedig fele annyi diagnosztikai adatot gyűjtenek össze eszközünkről és szokásainkról.

Nemsokára megérkezik a Windows 10 második nagy csomagja, az Alkotói frissítés (Creators Update), amelyben az egyik legnagyobb előrelépést az új adatvédelmi rendszer jelenti majd a cég szerint.

Erre szükség is volt már: a redmondiak már számos kritikát kaptak azért, mert nem átláthatók, a hétköznapi emberek számára nem érthetők az adatokra vonatkozó beállítások. Másrészt 2018 májusában érvénybe lép az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendelete (GDPR), ami nagy változásokat követel majd azoktól a külföldi techóriásoktól, akik uniós állampolgárok adatait gyűjtik és elemzik.

A diagnosztikai adatokra vonatkozó lehetőségeket két kategóriára bontotta le a cég, a felhasználó kiválaszthatja, hogy csak Alapszintű, vagy Teljes megosztáshoz járulna hozzá, de még mindig nincs lehetőség teljes egészében kikapcsolni a gyűjtést. Marisa Rogers, a WDG adatvédelmi tisztviselője szerint alapszintű gyűjtésre mindenképp szükség van a rendszer megfelelő működéséhez.

Így fognak kinézni az adatvédelmi beállítások

Blogposztban részletezték, miként kívánják átláthatóbbá tenni a rendszert:

  • Az egyes beállításoknál rövid magyarázatot is kapunk arról, hogy az mit is takar valójában.
  • A frissített adatvédelmi nyilatkozat is tartalmazni fogja az adatvédelmi újdonságokat, a felhasználók online is tájékozódhatnak majd ezekről.
  • Azt ígérik, hogy ha a felhasználó alapszinten szeretne diagnosztikai adatokat szolgáltatni, akkor csak azokat gyűjti össze a rendszer, amelyek a biztonságos működéshez szükségesek: például információkat az eszköz alapvető jellemzőiről, az appok kompatibilitásáról, amelyek segítenek meghatározni azt, hogy egy összeomlás esetén hol lehet a hiba.

Állításuk szerint a gyűjtött adatok mértékét ez esetben közel felére sikerült csökkenteni.A Microsoft első alkalommal azt is részletesen közzétette, hogy milyen jellegű információk tartoznak ezen kategória alá, a listát itt olvashatja. Teljes szint esetén még több diagnosztikai adatot felhasználnak a rendszer továbbfejlesztésére, ezeket itt szedték össze.

Emellett elindul a Microsoft Privacy Dashboard nevű eszköz is, amin keresztül a felhasználó követheti, hogy milyen adatokat gyűjtött róla össze a cég. Itt lehetőség van törölni is bizonyos információkat: keresési előzményeket, Cortana adatokat, lokációs adatokat.

A Creators Update április 11-én válik elérhetővé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik