Tech

Most már érzik a robotok, mihez érnek hozzá

Bátky Zoltán
Bátky Zoltán

tech-újságíró és zenész. 2016. 10. 09. 10:00

A gépek már látnak és hallanak, de egy új találmány segítségével már vakon, egyszerű érintéssel is felismerik, mit fognak meg.

A Project Soli még a 2015-ör Google I/O fejlesztői konferencián bukkant fel: egy olyan technológiáról van szó, amely radar segítségével ismeri fel a pontos kéz- és ujjmozdulatokat. Akkor ezt a módszert egy újfajta számítógép és telefon vezérlés érdekében fejlesztették ki, de időközben még több lett a dologból: ezzel adhatnak valódi érintési képességet mesterséges intelligenciáknak.

Az eredeti chip, amelyet a Google kísérleti részlege fejlesztett ki, gyakorlatilag ugyanazt a radartechnolgiát használja, mint amivel a repülőtereken figyelik az érkező és távolodó gépeket. A St. Andrews Egyetem kísérletező kedvű diákjai azonban rájöttek, hogy ez a módszer másra is képes. Felismerték ugyanis, hogy a különböző anyagok különféle módon verik vissza a radarjeleket, ezt pedig szépen meg lehet taníttatni a géppel, és máris megvan a mesterséges érintés képessége.

A RadarCat névre keresztelt kutatásban különféle tárgyakt helyeztek a chip érzékelő felületére, majd amikor az rögzítette az arról visszaverődött jeleket, a diákok betáplálták, milyen anyagról van szó. Ezután, ha újra hasonló anyag került az érzékelőre, a gép már a korábbi tapasztalatok alapján jelezte is, hogy fát, fémet, vagy valamilyne szerves anyagot észlel.

Még olyan finomságokra is képes a rendszer, hogy amikor egy üvegpoharat helyeznek az érzékelőre, ezt felismeri üvegpohárként, de amikor vizet töltenek bele, máris vízzel teli pohárként azonosítja (persze azután, hogy megtanították rá).

Hogy milyen gyakorlati haszna lesz mindennek? Sokféle felhasználási mód elképzelhető. Egyrészt ott vannak a különféle munkafázisokat elvégző robotok, amelyekből egyre több van gyárakban, de akár a szolgáltató szektorban is. Ha ezek megfognak valamit, általában ugyanazzal az erővel teszik, legyen akár fémkocka, vagy tojás. Ezzel a módszerrel azonban finomodhat a gépek manipulátorainak tudása, máshogy érhetnek hozzá, és ragadhatnak meg különféle tárgyakat azok igényei szerint. Másrészt képzeljünk el egy olyan hulladékfeldolgozót, ahol csak beömlesztik a szemetet egy futószalagra, és a mesterséges intelligencia minden emberi beavatkozás igénye nélkül válogatja szét a különböző anyagokat.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

EDITORS NOTE: Graphic content / A silicone sex doll is displayed on March 5, 2018 in a room of a "brothel like" establishment in Paris where customers can pay for sexual intercourse with dolls, the first of its kind in France.
Members of the communist and Front de gauche group at Paris' city council called on March 16, the closure of the place run by the Xdolls company. The study of a legal procedure have been presented at Paris city council on March 20. / AFP PHOTO / JOEL SAGET
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.