Tech

Kis áramszünet, nagy védelem: Emerson Liebert GXT3 UPS teszt

Kipróbáltuk az Emerson irodai felhasználásra szánt, nagy teljesítményű szünetmentes megoldását.

Attól függően, hogy otthon vagy az irodában száll el az áram, a leálló számítógépek és kiegészítők idegeskedéstől konkrét munka- és bevételkiesésig sokféleképpen bosszulhatják meg a “táphiányt”. Manapság persze több gyártótól sokféle szünetmentes tápegységet szerezhetünk be, nálunk most egy nagyobb teljesítményű egység, az Emerson UPS Liebert GXT3 1000VA modellje járt.

Ez az egység természetesen már nem az átlagos otthoni feladatokra való, 180 ezer forint környéki ára is azt sugallja, hogy ha otthon egyetlen notebookot szeretnénk megvédeni, a Liebert GXT3-mal enyhén túllőnénk a célon. Azonban akkor, ha több gépet, esetleg kiegészítőkkel (például hálózati eszközökkel, nyomtatókkal) együtt szeretnénk megóvni az áramszünetek által okozott hirtelen leállásoktól, jó helyen járunk. Tipikusan kisirodák, home-office jellegű eszközparkok mellé lehet jó választás ez az izmosabb konfiguráció.

A GXT3 nevében lévő 1000VA remélhetőleg senkit nem téveszt meg, az eszköz 900 Watt teljesítményű (az eltérést a szünetmenteseknél hagyományosan voltamperben megadott érték okozza). Ha tehát szeretnénk megnézni, mennyi és milyen eszköz védelmét tudjuk ellátni egy ilyen UPS-ről, 900 Watt a “plafon”, egy ilyen terhelést a bejövő áram kiesése után nagyjából 4-5 percig tud táplálni a GXT3. Az önállóan is felállítható, de rack-szekrényekbe is beszerelhető doboz hátulján hat hagyományos betáp-csatlakozót találunk: ez a számítógépek hátulján is megtalálható, hatszögprofilú aljzatot jelenti. Emellett itt találjuk az áramköri megszakító gombját, egy külön aljzatot egy üzemidőt növelő külső akkumulátor számára, egy hűtőventillátort, valamint a kommunikációs portokat (a Liebert saját szabványú IntelliSlotját, valamint egy USB-t). A sötétszürke készülékház frontján szellőzőrácsok között találjuk a kezelőpanelt, ezt 90 fokban elforgathatjuk az elhelyezés függvényében.

Nézzük most az egység működési elvét! Egy on-line készülékről van szó, ami persze az UPS-eknél nem azt jelenti, mint az internetes “online” fogalom, hanem az áram áthaladásának módját jelzi. A nagyon leegyszerűsített gyakorlat szerint az ilyen készülékeknél a bejövő áram előbb folyamatosan áthalad az akkumulátorokon, és ezekből jut tovább a védett eszközökig, míg az offline és line interactive modelleknél normál áramellátás esetén az akkuk “alszanak”, és csak a bejövő áram megszűnésekor aktivizálódnak. Ez leginkább az olcsóbb, otthoni szünetmentesek jellemzője, míg az on-line eszközök (épp a közvetlen áramellátás, és az ebből adódó nulla átkapcsolási idő miatt) már tényleg a céges környezetekbe szánt, drágább modellek.

Tehát akkor mi is az előnye és mi a hátránya egy ilyen típusú szünetmentesnek? Ahogy írtuk, otthoni felhasználásra kissé költségesek lehetnek. Eleve a vételár is másik liga, és az akkuk folyamatos használata miatt ezeket is gyakrabban kell cserélni. A másik oldalon viszont jóval megbízhatóbb egy on-line eszköz, mivel áramszünet esetén nincs átkapcsolási idő, így még a legérzékenyebb eszközök sem érzik meg a váltást. Emellett nem csak az áramszünet, hanem a rossz minőségű, ingadozó áram, valamint a villámcsapás és egyéb okok miatt keletkező tüskék ellen is véd, hiszen az akkumulátorokból minden esetben “tiszta” szinuszhullám érkezik.

A folyamatos működést természetesen a Liebert MultiLink kezelőszoftver is segíti, de bármilyen eseményre hanggal is figyelmeztet az eszköz, ha épp nem ülnénk a csatlakoztatott gépnél. Az akkumulátorok szerencsére működés közben is egyszerűen, külső szakember bevonása nélkül cserélhetőek.

Összességében tehát egy olyan szünetmentes egységről beszélhetünk, amely már a profi liga tagja, egyszerű használhatóságával olyan kisirodák része is lehet, ahol nincs külön számítástechnikai szakember, viszont kényesebb, nagyobb teljesítményű számítógépeket (vagy több hagyományos gépet és kiegészítőt egyszerre) is képes életben tartani áramszünet esetén annyi ideig, hogy elmenthessünk minden folyamatban lévő munkát és lezárhassuk a futó rendszereket.

Pozitívumok:

  • Az on-line topológiához és a teljesítményhez képest kompakt méret
  • Könnyű kezelhetőség

Negatívumok:

  • Kisirodai szint alatt drága
  • Teljes lemerítés után kissé lassan tölt fel (körülbelül 3 óra alatt tölt 90 százalék fölé)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik