Tech

Rejtett üzenetekkel támad a digitális nyuszi

Sose lehet tudni, mikor és hol bukkan fel egy újabb húsvéti tojás.

A népszámlálás magyar nyelvű e-súgójába rejtett üzenet egyáltalán nem egyedi eset. Az ehhez hasonló „húsvéti tojások” több évtizedes múlttal rendelkeznek és olyan népszerűek, hogy egyes tartalmaknál már-már elvárás ezek elhelyezése.

A legenda szerint a titkos üzenetek elnevezéseként 1979-ben használták először az „easter egg”-et, mikor az Atari Adventure nevű játékában felfedezték Warren Robinnet, vagyis a programozó nevét. A jelenség terjedésével párhuzamosan az emberek is pont azzal a lelkesedéssel kutatták ezeket a tojásokat, mint a gyerekek a húsvétiakat.

Manapság már keresve sem találni olyan tartalmat, melyben ne bukkantak volna már fel: legyen szó zenéről, könyvről, filmről, sorozatról, de még reklámokról is, mindenhol ott vannak, csak keresni kell. A számítógépes játékoknál pedig egyenesen kiábrándítónak számít, ha a programozók nem rejtenek el tucatnyi húsvéti tojást, ezzel is emelve a játékélményt.

Persze nem minden húsvéti tojás után kell kutatni. Valószínűleg azok a legélvezetesebbek és legszórakoztatóbbak, melyeket bár mindenki orra előtt helyeznek el, csak azok látják meg, akik valamilyen mögöttes vagy korábban megszerzett tudással rendelkeznek. Ennek tipikus példája, mikor az alkotók egy korábbi művük valamely elemét használják újra egy teljesen más környezetben úgy, hogy csak a „beavatottak” számára jelentsen bármit is.

A húsvéti tojások alól még az olyan, komolynak gondolt szoftverek sem kivételek, mint a Microsoft termékei. Bár a cég 2002-ben hivatalosan is felhagyott a viccesebb projektekkel – akkor még konkrét játékokat rejtettel el az Office programcsaládban –, az Outlook 2010 felhasználóinak bizonyára nem jutott még eszébe, hogy az új kapcsolatok mellé rendelt, alapértelmezett kép Bill Gates sziluettje.

Az ennél lazább stílusáról ismert Google például a YouTube videómegosztón rejtett el egy klasszikus játékot. Nyissuk meg bármelyik videót és állítsuk le, majd a bal nyíl három másodperces lenyomása után nyomjunk rá a felfele nyílra is. Megéri.

Ha pedig a Google-nál tartunk, vannak azok a húsvéti tojások, melyeket nem az alkotók, hanem a felhasználók helyeznek el. Amennyiben megpróbálunk angolul rákeresni arra, hogy „hol van Chuck Norris?”, az első találatnál azt a választ olvashatjuk, hogy a Google elég bölcs ahhoz, hogy ne keresse Chuck Norrist, majd ha arról van szó, Chuck Norris megtalál Téged.

Érdemes tehát nyitott szemmel járni, hiszen ezek a húsvéti tojások kalóriaszegények és garantált forrásai a felismerés okozta mosolygásnak. Ráadásul bármikor megtalálhat Chuck Norris.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik