Tech

Új Facebook: megszoksz vagy megszöksz?

A felhasználók a világ minden nyelvén elégedetlenkednek – persze minden eddigi módosításnál is ez volt a reakció.

A közösségi oldal elkezdte felvinni a legújabb átalakításokat, alig akad már felhasználó, akinél nem az új külső jelenne már meg. Lássuk, mit kell tudni az új Facebookról.

Az első (és valószínűleg a legtöbbeket zavaró) változtatás magát a falat érte: megszűnt a legfrissebb és legfontosabb bejegyzések közötti különbségtétel, így ha nem vagyunk egész nap az oldalon, belépéskor a kettő keverékével találkozhatunk, azokkal a tartalmakkal, melyekről a Facebook szerint nem szeretnénk lemaradni.

Persze, ha úgy érezzük, hogy az oldal algoritmusai mégsem elégítik ki az igényeinket, mostantól minden egyes ismerősnél beállíthatjuk – például egy bejegyzésének jobb felső sarkában található legördülő menüben –, hogy milyen bejegyzéseire vagyunk kíváncsiak: mindegyikre, a legtöbbre vagy csak a legfontosabbakra. Ezen túl a Gmail fontos üzenetek szűrőjének megfelelően azt is módosíthatjuk, hogy kitől és mi számítson mindenképp megjelenítendőnek és mi kevésbé fontosnak – ezt az előbb említett legördülő menün kívül a bejegyzések jobb felső sarkában található háromszöggel is beállíthatjuk. Fontosabb ismerőseink követésére pedig ott vannak a Google+ köreire emlékeztető okos és állítható listák.

Az üzenőfal eddigi automatikus frissítése helyett visszaállt a rendszer a „twitteresebb” megoldásra, ahol kattintanunk kell az új tartalmak megjelenítéséért – annyit legalább közöl az oldal, hogy milyen mennyiségre kell számítani.

A falra kikerülő galériák megjelenése is megváltozott: a megszokott három kis kép helyett egy nagy jelenik meg a bal oldalon és két kisebb, egymás alatt a jobb oldalon; persze, csak ha legalább három kép rendelkezésre áll.

A másik leglátványosabb változás a jobb oldali oszlop tetejét elfoglaló Ticker (tükörfordításban Ketyegő), ami az üzenőfallal szemben diszkrimináció nélkül ontja magából ismerőseink minden mozdulatát. Legyen szó hozzászólásról, lájkolásról, úgy ismerősről vagy bármilyen más, a Facebookon végzett tevékenységről. Odakattintva láthatóvá válik a konkrét tartalom is, amivel ismerősünk interakcióra lépett.

Vannak azonban kevésbé látványos módosítások is. Ide tartozik például a szülinaposok köszöntésének egyszerűsítése: elég rákattintani a jobb oszlopban az ünnepelt nevére és máris lehetőségünk van írni a falára, anélkül, hogy meg kéne látogatni. Először nem biztos, hogy feltűnik, de a felső sáv és a Ketyegő rögzített helyen van, vagyis bárhova tekerünk a főoldalon, mindig látható marad. Ráadásul, amennyiben a chatet nyitva tartjuk a jobb oldalon, úgy az egyetlen oszlopot képez a Tickerrel. A legkevésbé feltűnő, hogy egy-egy bejegyzés az eddiginél sokkal hosszabb, akár 5000 karakter is lehet.

A Facebook természetesen oda van a megvalósult ötleteiért:

Mi arra vagyunk kíváncsiak, Ti mit szóltok az egészhez? Katasztrófa és inkább átköltöztök a Google+ rendszerébe, vagy ugyanúgy megszokható, mint az eddigi megújulások?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik