Szórakozás

Miló Viki Iman Helif olimpiai szerepléséről: Ez egy sport, ahol nagyon számít a genetika

Bársony Bence / RTL
Bársony Bence / RTL
A korábbi profi ökölvívó szerint a NOB nagyot hibázott, hogy engedte indulni az algériai sportolót, aki a hétvégén Hámori Lucával száll ringbe.

Miló Viki többszörös magyar karate-, kungfu- és ökölvívó-világbajnok is felszólalt Hámori Luca negyeddöntős riválisa, Iman Helif algériai ökölvívó ellen, akit tavaly magas tesztoszteronszintje miatt kizártak a vb-ről. Bár indulása a párizsi olimpián nagy felháborodást keltett (a Magyar Ökölvívó Szakszövetség is tiltakozását fejezte ki), a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) védelmébe vette a sportolót, és azt mondták: Helif a játékokon szereplő valamennyi sportolóval együtt minden, a részvételhez szükséges feltételnek megfelel.

A korábbi profi ökölvívó Miló Viktória TikTok-videóban fejtette ki véleményét az esetről, vette észre az rtl.hu.

Ez nagyon rossz dolog, felháborító, hogy megengedik, hogy egy férfi üssön egy nőt, a világ szeme láttára. Ez egy sport, ahol nagyon számít a genetika. Egyszerűen nem értem, ezt hogy engedhette meg a Nemzetközi Olimpiai Bizottság. Nem gondolnak arra, hogy ennek milyen veszélyei vannak? Hogyha egy férfi üt egy nőt, annak milyen sérülései lehetnek?

– tette fel a kérdést Miló, majd így folytatta:

„Ha már az egyenjogúságról beszélünk, nekünk, nőknek nincs lehetőségünk arra, hogy ne egy férfi üssön minket? Hogy ne alázzanak meg minket? Mindenhol azt látjuk, hogy ugyanazért a munkáért egy férfi több pénzt keres, mint egy nő. Mindenütt azt látjuk, hogy minket elnyomnak. És itt van egy egész világot összefogó sportverseny, és a NOB megengedi, hogy beenged egy férfit egy ilyen sportágba?”

A ma már edzőként tevékenykedő egykori világbajnok felidézte a dél-afrikai középtávfutónő, Caster Semenya esetét is, megjegyezve, hogy az ő esetében sem voltak egyenlőek a feltételek, de a versenyzése legalább nem jelentett sérülésveszélyt ellenfeleire.

Emlékszünk a futónőre, akiről szintén kiderült, hogy Y kromoszómája van. Az is igazságtalan volt, de itt kiütésről van szó. Azért mennek be a ringbe a sportolók, hogy pontokat szerezzenek, vagy kiüssék az ellenfelet. Nyilvánvaló, hogy itt egy férfinak óriási előnye van egy nővel szemben.

Miló Viki Hámorinak is üzent, azt kérte tőle, „nagyon-nagyon vigyázzon magára, nagyon sok lábmunka legyen, és próbálja kipofozni az algériai ellenfelét”.

De tejesen mindegy, mi lesz az eredmény, Luca már sporttörténelmet írt, hiszen első magyar női ökölvívóként lehet ott az olimpián.

@milo.viktoria Nagyon sok tanitványom hívott, hogy mi a véleményem arról , Hámori Luca egy férfival fog boxolni a Párizsi Olimpián… #foryoupage #foryou #fy #nekedbelegyen #nekedbe #milóviki #milóviktória #olimpia #párizsiolimpia #igazsagtalansag #szorítunk ♬ eredeti hang - Miló Viktória Világbajnok

Hámori Luca pénteken úgy fogalmazott: nem tudják elijeszteni, mindent meg fog tenni a győzelemért.

Kapcsolódó
Hámori Luca: Nem tudnak elijeszteni! Ha fiú, ha lány, én le akarom győzni
Nem tartja fairnek, hogy a tavalyi vébéről magas tesztoszteronszintje miatt kizárt algériai a nők között indulhat, de úgy érzi, nem foglalkozhat ezzel a negyeddöntő előtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik