Szórakozás

Generációs vita a hüvelykujj-emoji körül: a fiatalok szerint passzív agresszív a virtuális kézjel

Pavlo Gonchar / SOPA Images / LightRocket / Getty Images
Pavlo Gonchar / SOPA Images / LightRocket / Getty Images
Ezért sokan úgy vélik, hogy nem kellene annyit használni ezt a reakciót. Pláne nem munkahelyi környezetben.

Még tavasszal jelent meg egy bejegyzés a Redditen, melyben a szerző azt vetette fel, hogy a felfelé mutató hüvelykujj-emoji használata munkahelyi környezetben nyugtalansággal töltheti el azokat, akik üzenetként megkapják, ezért jobb lenne kerülni.

Az eredeti bejegyzést azóta törölték, így már csak az alá írt hozzászólásokat lehet elolvasni, de a benne megfogalmazott gondolatok azóta igen nagy utat jártak be, és az elmúlt napokban az angol nyelvű médiumok egyik forró témájává váltak. Sőt, pár napja már az NBC tévécsatorna reggeli műsora a Today is külön összeállítást szentelt a megfelelő emojihasználatról szóló vitának.

A legtöbb ember a munkahelyén állandóan a »felfelé mutató hüvelykujj« reakciót használja. Én nem nagyon szoktam ezt használni. Vagy »szívecskézek« egy üzenetet, vagy rendesen válaszolok, még ha csak egy rövid »Nagyszerű!« vagy »Köszönöm!« üzenettel is. (Én is úgy érzem, hogy túl sok felkiáltójelet használok, de ez egy másik történet). Egyébként szerintem is normális, hogy »felfelé mutató hüvelykujjal« reagálok az üzenetekre, de mindig úgy érzem, hogy ez egy olyan nyugtalanító válasz. Más is így érez?

– idézi a témaindító bejegyzést a reggeli tévéműsor riportja, amely szerint ez egy kiváló példa az emojihasználatot övező generációs vitára, melynek lényege, hogy vajon bizonyos emojikat más kontextusban érzékelünk-e, mint amit szó szerint jelentenek?

A Nem vagyok elég felnőtt ahhoz, hogy elfogadjam a »felfelé mutató hüvelykujj« emoji reakciót? című eredeti Reddit-posztra a megjelenése óta megdöbbentően sok válasz érkezett a spektrum mindkét végéről. „Az általános konszenzus, amit az összes barátomnál és az egész interneten látok, az, hogy ez nagyon durva. Határozottan át kellett programoznom a zsigeri reakciómat, amikor láttam a munkatársak hüvelykujj felfelé reakcióját vagy válaszát” – válaszolta a témában az egyik felhasználó – aki nem árulta el a korát, de azt írta, hogy később megkérdezi, mit gondol a 25 éves férje.

„Amit a gyerekek csinálnak, azt nem mindenki más veszi át. Ahogy én látom, egyáltalán nem passzív agresszív – úgy tűnik, ez egy fiatalabb generációs dolog. Ti valamiért megváltoztattátok a jelentést” – fűzte hozzá az előbbi megjegyzéshez egy másik felhasználó. És volt olyan is, aki így vette védelmébe a hüvelykujj-emojit:

Szeretem, mert sok-sok dolgot jelent. Azt jelenti, hogy »helyeslem« vagy azt, hogy »megértettem és engedelmeskedem« vagy azt, hogy »egyetértek«. Ha valami, akkor az egyetlen kifogásom az lenne, hogy néhány napon nehéz lehet megmondani, melyiket is jelenti. De általában elég egyértelmű.

Ugyanakkor sokan voltak olyanok is, akik teljes mértékig egyetértettek az eredeti bejegyzés írójával, ezek a felhasználók arra hívták fel a figyelmet, hogy a felfelé mutató hüvelykujj-emoji közvetve agresszívnek tűnhet, különösen munkahelyi környezetben.

„Nem is olyan furcsa, hogy ezt passzív agresszívnak látom. Képzeld el, milyen érzés lenne, ha bemennél a főnököd szobájába, mondanál valamit, majd látnád, hogy feléd fordul, a szemedbe néz, és csak annyit mutat, hogy »👍«” – válaszolta egy felhasználó.

Értem, mire gondolsz, a legutóbbi munkahelyemen volt egy WhatsApp cset a csapatunknak, hogy információkat küldjenek egymásnak, és a legtöbb ember ott csak annyit válaszolt, hogy 👍. Nem tudom miért, de ez egy kicsit ellenségesnek tűnt nekem, mint egy elismerés, ami egyszerre azt is mondja, hogy »Nem igazán érdekel«

– vélekedett egy másik kommentelő. A parázs vita pedig a tévériport szerint még a Twitterre is továbbgyűrűzött.

Today emellett a Perspectus Global helytelen emojihasználatról szóló tanulmányát is megemlíti. A több mint kétezer, 16 és 29 év közötti ember megkérdezésével végzett felmérés tíz olyan emojit tárt fel, amelyeket a kutatást bemutató New York Post megfogalmazása szerint „töröltek”:

  • a felfelé mutató hüvelykujjat (👍),
  • a piros szívet (❤️),
  • az „OK” kéztartást (👌),
  • a pipát (✅),
  • a kakit (💩),
  • a hangosan síró arcot (😭),
  • a szemet eltakaró majmot (🙈),
  • a tapsoló kezeket (👏),
  • a rúzsos, csókra álló ajkakat (💋)
  • és grimaszoló arcot (😬).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik