Szórakozás

A BBC bocsánatot kért a királyi családtól Diana hercegné botrányba fulladt interjúja miatt

Pool Photograph / Corbis / Corbis via Getty Images
Pool Photograph / Corbis / Corbis via Getty Images
Egy korábbi dadus kártérítést is kapott.

Tim Davie, a BBC vezérigazgatója nyilvánosan bocsánatot kért Károly hercegtől és fiaitól, Vilmostól és Harry-től a néhai Diana hercegné hírhedt Panorama-interjúja miatt, amit 1995-ben Martin Bashir egykori sztárriporter készített el. A műsorban Diana többek között nyíltan megkérdőjelezte az akkor tőle már külön élő férje alkalmasságát a királyi tisztséggel járó feszültségek elviselésére.

Tavaly egy független vizsgálat megállapította, hogy a brit közszolgálati műsorszolgáltató „nem teljesítette a feddhetetlenség és átláthatóság magas követelményeit, amelyek fémjelzik”. A jelentés ezen kívül kimondta: Bashir megtévesztő módszerekkel bírta rá Diana hercegnét az interjú elkészítésére.

Kapcsolódó
A BBC hazugságokkal vette rá Diana hercegnőt egy híres interjúra
Egy vizsgálat ezt egyértelműen bizonyította, a csatorna elnézést kért.

Eljárás indult amiatt is, mert felmerült, hogy Vilmos és Harry egykori dadája, Tiggy Legge-Bourke, mostani férjezett nevén Alexandra Pettifer viszonyt folytatott Károly herceggel. Pettifer rágalmazás miatt nyújtott be keresetet a londoni legfelsőbb bíróságon, amelyet csütörtökön megnyert.

Davie nem sokkal ezután adott ki nyilatkozatot, amiből kiderült, a BBC jelentős kártérítést fizet Pettifernek, tőle és a királyi családtól pedig nyilvánosan elnézést kérnek „Diana hercegné megtévesztésért és ennek a későbbi életükre gyakorolt hatásáért”.

Rendkívül sajnálatos, hogy a BBC nem járt utána a tényeknek közvetlenül a műsor sugárzása után, amikor figyelmeztető jelek jelentek meg azzal kapcsolatban, hogy az interjúhoz esetleg nem a megfelelő módon jutottak hozzá. Ehelyett, ahogy a cambridge-i herceg [Vilmos herceg – a szerk.] fogalmazott, a BBC elszalasztotta feltenni a leglényegesebb kérdéseket. Ha megfelelően végeztük volna a munkánkat, Diana hercegné még életében megtudta volna az igazságot. Cserbenhagytuk őt, a királyi családot és a közönségünket

– áll a közelményben, amiből kiderül: a BBC soha többé nem tűzi műsorára a szóban forgó interjút, de az archívumából nem törli, így annak részletei továbbra is felhasználhatók maradnak újságírói célokra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik