Szórakozás zöldövezet

Magyar termék a csomagolásmentes vízautomatára (x)

Floewater
Floewater
Magyarországon a Miskolci Egyetem az első, ahol elérhetőek a csomagolásmentes vízautomaták.

A víz ma már nem pusztán létszükséglet, szeretjük, ha nemcsak a szomjunkat oltja, de frissítő, kellemes ízű és egészséges is. Specifikus igényeink, a palackozott vizek vásárlása miatt akaratlanul is fokozhatjuk a környezetszennyezés, pedig már létezik alternatíva.

Egyáltalán nem túlzás azt állítani, hogy a víz maga az élet: a tudomány mai állása szerint a folyadék nélkül a Földön semmilyen létforma nem fejlődhetett volna ki, illetve nem maradhatna fenn. A víz számunkra is elengedhetetlen, sokan ugyanakkor jóval többet várunk el a tápláló folyadéktól annál, hogy egyszerűen oltsa a szomjunkat. A víz legyen hideg, finom, egészséges, esetleg szénsavas.

Hazánk az ivóvíz szempontjából szerencsés helyzetben van, minden településen elérhető vezetékes ivóvíz, amely ráadásul kifejezetten jó, helyenként ásványvíz minőségű – igaz, van, ahol a hálózat felújításra szorul. Ennek ellenére

Magyarországon rengeteg, többnyire PET palackban kapható víz fogy: egy átlagos magyar évente 130 liter műanyagba csomagolt vizet vesz magához.

A boltba egy kis ásványvízért beugorva talán bele sem gondolunk, hogy fogyasztási szokásaink miként mélyítik az eleve súlyos globális problémát, a műanyagkrízist. Noha az újrahasznosítás, a szelektív hulladékgyűjtés itthon is egyre több ember számára válik fontossá, hazánkban az ásványvizes flakonok 87 százalékát továbbra sem hasznosítják újra, a hulladék egy része pedig végül a környezetben köt ki. Amennyiben a lakosság 10 százaléka fél évig nem vásárolna PET palackba csomagolt vizet, hanem többször használható kulacsokból inna, nagyjából 110 millióval kevesebb palack áramlana a környezetbe.

Az eldobott műanyagot a bolygó nagyon lassan, akár évszázadok alatt dolgozza csak fel, a bomlás során ráadásul olyan apró törmelékek, úgynevezett mikroműanyagok jönnek létre, melyeknek jelenlétét ma már szinte a világ minden pontján ki lehet mutatni. Ezen parányi szennyeződések pontos hatásai egyelőre nem ismertek, azt viszont már tudjuk, hogy nem megfelelő tisztítás esetén a mikroműanyagok az ivóvíz révén szervezetünkbe is bekerülhetnek.

Prémium víz, csomagolás nélkül

A 100 százalékban magyar tulajdonú Hell Energy által bevezetett Floewater a fenti problémára kínál megoldást csomagolásmentes, friss, prémium szűrt víz formájában. A technológia lényege, hogy a csapvízben előforduló potenciális szennyeződéseket úgy távolítja el, hogy közben nem csökkenti a víz oldott ásványianyag-tartalmát, sőt, ha kell, a pH-értéket is beállítja. A szűrt víz aztán többször is tölthető például kulacsba.

A Floewater a nyár óta van jelen a piacon, elsőként a HoReCa (Hotels, Restaurants, Cafés, azaz szállodák, éttermek és kávézók) szektorban jelent meg. A technológiának ugyanakkor jóval szélesebb a célközönsége, hiszen akár az edzőtermekben, a munkahelyeken és egyéb területeken is hozzájárulhat a fenntarthatóság megvalósításához.

A Floewater öt automatája például a közelmúltban a Miskolci Egyetem fenntarthatósági stratégiájának keretében állt üzembe, ami fontos lépés a Smart&Green Campus létrehozásában. Dr. Szűcs Péter, a Miskolci Egyetem általános és tudományos rektorhelyettese szerint stratégiájuk egyik meghatározó eleme, hogy elérjék a PET-mentességet.

Floewater

Az automatákból a leggyakoribb kulacsokhoz igazodva 500, illetve 750 milliliternyi hűtött, szűrt, szénsavas vagy szénsavmentes vizet lehet vásárolni. A Floewater vízkezelő megoldásának különlegessége, hogy az ország bármely pontján képes ugyanazt a prémium minőséget biztosítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik