Szórakozás

Kinek a bűnhődés, kinek az újjászületés (X)

24.hu
24.hu

2018. 04. 16. 16:10

A metszéspont, melyben találkozhat egy árván maradt roma fiú, egy szerelmes gimnazista lány és egy ambiciózus ügyvédnő sorsa: a bűn.

A rasszista indítékból elkövetett gyilkosság nem puszta emberölés. A félelem, a gyűlölet, a bosszú, az erőszak magvait veti el az adott környezetben, amelyek gyökeret vernek az életterekben, kikelnek a kapcsolatokban, szanaszét terjednek és burjánzani kezdenek a társadalomban. Bogdán Árpád filmje azzal több a romagyilkosságok filmes feldolgozásánál, hogy utóhatásukat követi a társadalom mélyáramaiban.

Bogdán Árpád

Főhőseiből csak az egyikük közvetlenül érintett: a kisfiú, Ricsi (Csordás Milán) aki valami csoda folytán életben maradt, de sem maradék rokonságában, sem az iskolai közösségben nincs többé maradása. Megbélyegzett, mert áldozat. A kamera abba a szűk kis optikába költözik, amelyből a gyerek látja a világot, a néző is csak annyit ért a környezetében történtekből, amennyit ő.

Ricsi (Csordás Milán)

Majd hirtelen váltással egy szerelmes serdülő lány, Virág (Illési Anna Enikő) fejéből nézünk kifelé, akinek élete az íjászpálya, az uszoda és a kutyatelep háromszögében telik, ahonnan kedvetlenül kerékpározik haza esténként a panelba, boldogtalan anyjához. A kutyatelepen viszonya lesz egy férfival, akihez olykor rejtélyes látogatók érkeznek. „Ha elmondanám neked, meg kellene hogy öljelek.” – válaszol a szerelme, amikor kilétük után érdeklődik. Aztán egy este mindent megért, és mindent kénytelen elrendezni, valami a belső vezérlésnek engedelmeskedve.

Virág (Illési Anna Enikő)

Hannát látjuk (Cseh Anna Marie), a profi ügyvédet, aki új ügyet kap, amely iránt felettébb érdeklődik a titkosszolgálat is. Leendő védence a romagyilkosságok negyedrendű vádlottja, a sofőr. Hanna tragédiája fokozatosan bomlik ki a néző számára. Hiába pásztázza a kamera a pórusait, láttatva teste legapróbb ráncait is, a lelke feltörhetetlen páncél mögött rejtőzik. Csak a zihálásából hallatszik a mérhetetlen fájdalom, ahogy esténként munka után a futópadot tapossa, és ahogy a félhomályban ujjaival követi a falon hagyott gyerekrajzot, a kislánya munkáját.

Hanna (Cseh Anna Marie)

A három sors először a börtönben fonódik össze, ahol az üvegfal mögötti szobában a romagyilkosság gyanúsítottait vezetik elő. Ott, akkor a helyére kerül minden, és kinyílnak az ajtók. Csak rá kell lépni az ösvényre és elindulni, kinek a bűnhődés, kinek az újjászületés útján. Ki a kegyetlen sötétségből…

Bogdán Árpádnak a Boldog új élet! után ez a második filmje, amelyet meghívtak a Berlini Filmfesztiválra, majd a 23. Szófiai Nemzetközi Filmfesztiválon két díjat is nyert, bizonyítva, hogy tíz évvel a romagyilkosságok után a történtek még mindig felkavarják a lelkeket.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Győr, 2017. szeptember 8.
A győri Tesco hipermarket áruház 2017. szeptember 8-án. Az áruházlánc sajtóosztályának tájékoztatás szerint az áruházak többsége a dolgozók egy részének sztrájkja ellenére továbbra is nyitva tart.
MTI Fotó: Krizsán Csaba

Öngyilkos akciót hirdetett a Tesco?

Kommentek

NEW YORK, NY - NOVEMBER 07:  Aretha Franklin performs on stage at the Elton John AIDS Foundation Commemorates Its 25th Year And Honors Founder Sir Elton John During New York Fall Gala - Show at Cathedral of St. John the Divine on November 7, 2017 in New York City.  (Photo by Nicholas Hunt/WireImage)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.