Szórakozás

Miért kell egy kétévessel a szexről beszélni?

Megint áll a bál, az internet most éppen azon értetlenkedik és háborodik fel, hogy Justin Timberlake miért beszélget Jessica Biellel a kétéves gyereküknek a szexről. Az világos, hogy 2018-ra nagyjából értelmét vesztette a legtöbbekben kínos emlékként megmaradt iskolai felvilágosítás és a szülőkkel való beszélgetés, viszont nem túl egészséges az sem, ha a fiatalok az internetről tájékozódnak. Szakértőt kérdeztünk arról, hogyan lehet értelmesen megközelíteni a témát.

A netes tájékozódás valahol vicces, valahol ijesztő, valahol szomorú, mert a gyermek nem biztos, hogy olyan módon szembesül ezzel az életben egyébként igen fontos témával, ahogy az megfelelő lenne neki, ami egy életre meghatározza (leginkább negatívan) a hozzáállását a szexualitáshoz. A másik lehetőség, hogy még az internetet is megelőzzük, és mint ahogy azt sok celebpár teszi, onnantól kezdve beszélünk a szexről, hogy a gyerek egyáltalán beszélni tud. Justin Timberlake és Jessica Biel szerint ez lenne a természetes és normális nevelés a szexualitásra, míg

mások kiakadtak azon, hogy miért kell egy 2 éves gyermeknek a szexről hallania, hiszen túl kicsi hozzá.

Csobot Adél és Istenes Bence a meztelenség kérdésével kapcsolatban nyilatkozott nemrég, ők is azon az állásponton vannak, hogy döntsük le ezeket a tabukat, és kezeljük lazán azt, amit a természet adott nekünk. Hiszen bár a civilizálódás hosszú évezredek alatt elérte, hogy a meztelenség tabu legyen, valójában tényleg a legtermészetesebb dolog a világon.

Csobot Adél (@adelcsobot) által megosztott bejegyzés, Jún 29., 2017, időpont: 10:32 (PDT időzóna szerint)

A szexről való beszélgetést sem úgy kell elképzelni, hogy a Timberlake házaspár leülteti a két és fél évest, és elmagyarázzák neki, hogyan lesz a kisbaba, de ismerkednek a testrészekkel, elmondják, mi micsoda, kinek mije van, és a szexualitás sem a felnőttek misztikuma, amiről nem beszélünk. A gyerekek a maguk módján egészen pici korukban beszélnek már ezekről a témákról, hiszen az élet egyik legalapvetőbb velejárója.

Deliága Éva gyermekpszichológust kérdeztük meg arról, hogyan befolyásolja a gyerek fejlődését a nyitottság a szexről való beszéddel, illetve a meztelenkedéssel kapcsolatban. A válasz egyértelműen az, hogy kell róla beszélni, természetesen és folyamatosan.

A szexuális felvilágosítás nem egyszeri esemény, hanem egy folyamatában átadott tudás, mindig az életkornak megfelelő és befogadható információkkal.

Vagyis a gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy az aktuálisan előkerülő témákról nyíltan, a gyermek számára érthetően beszélünk, például fürdés közben elmagyarázzuk neki a testrészeit, elmondjuk, mi különbözteti meg a fiút a lánytól. Amikor kistestvér születik – ha nem a családban, akkor a környezetben biztosan előfordul ilyen – biztosan megkérdezi a gyerek, hogy hogyan lesz a kisbaba, ezt nagy vonalakban el lehet neki mesélni, természetesen az apró technikai részleteket kihagyva.

Minden gyereknél más az az életkor, amikor aktívan érdeklődi a szexualitás mivolta, ez lehet 5-6-7 éves kor közt bármi, ekkor már lehet válaszolni a kérdéseire, tágítani az ismereteit. 10 éves kor után már beszélnünk kell a nemi érésről, lányoknál a menstruációról, így elkerülhetetlen, hogy szóba jöjjön a szex.

Hogy erről pontosan hogyan, mennyire részletesen és mikor beszéljen a szülő a gyerekkel, abszolút a gyerek igényei kell, hogy meghatározzák. Ugyanez igaz a meztelenségre is. A szülőnek folyamatosan figyelnie kell a gyermek igényeit, és érzékenyen reagálni rájuk. Ha úgy érzi, hogy a gyermek nem szereti a szüleit látni meztelenül, vagy ugyan nem zavarja, de ő maga szégyenlős, akkor nem szabad erőltetni, illetve vissza kell venni a szülőknek a meztelenkedésből akkor is, ha nekik ez a természetes.

Közösen fürdeni is addig lehet, ameddig a gyerek nem jelzi, hogy egyedül is tud már mosakodni, illetve szüksége lenne a privát szférára. Ez életkorilag szintén változó, de 5-7 éves kor körül általában már igényelni szokták.

Jessica Biel (@jessicabiel) által megosztott bejegyzés, Jún 18., 2017, időpont: 11:55 (PDT időzóna szerint)

A fő szabály, hogy nincs szabály, hiszen minden család, szülő és gyerek más, más mértékben nyitott, érdeklődő és közvetlen. Viszont minden esetben a gyerek érdekeit és igényeit kell figyelembe venni, nem tukmálni rá olyan információkat, melyektől zavarba jön, de kielégíteni a kíváncsiságát, amennyiben kérdez.

Az internet annyiban változtatja meg a felvilágosítás gyakorlatát, hogy a szülő felelőssége még nagyobb. Még jobban kell figyelni, hogy a gyerek ne máshonnan, ne félinformációkból tájékozódjon, esetleg olyan képekbe, videókba fusson bele, melyek jó időre elrettentik a szexualitástól.

Pont ezért fontos, hogy időben elkezdjünk a szexről beszélni, és a gyermek egy olyan környezetben nőjön fel, ahol tudja, hogy bármit kérdezhet. Így amikor problémája lesz, nem a haverokhoz és az internethez, hanem a szülőhöz fordul majd.

Kiemelt kép: Getty Images / Jackson Lee

Ajánlott videó

Olvasói sztorik