Szórakozás
NEW YORK, NY - SEPTEMBER 02:  Justin Timberlake and Jessica Biel flirt with each other while cheering on the players Federer vs. Lopez at Arthur Ashe Stadium on September 2, 2017 in New York City.  (Photo by Jackson Lee/WireImage)

Miért kell egy kétévessel a szexről beszélni?

Korábban a témában:

Megint áll a bál, az internet most éppen azon értetlenkedik és háborodik fel, hogy Justin Timberlake miért beszélget Jessica Biellel a kétéves gyereküknek a szexről. Az világos, hogy 2018-ra nagyjából értelmét vesztette a legtöbbekben kínos emlékként megmaradt iskolai felvilágosítás és a szülőkkel való beszélgetés, viszont nem túl egészséges az sem, ha a fiatalok az internetről tájékozódnak. Szakértőt kérdeztünk arról, hogyan lehet értelmesen megközelíteni a témát.

A netes tájékozódás valahol vicces, valahol ijesztő, valahol szomorú, mert a gyermek nem biztos, hogy olyan módon szembesül ezzel az életben egyébként igen fontos témával, ahogy az megfelelő lenne neki, ami egy életre meghatározza (leginkább negatívan) a hozzáállását a szexualitáshoz. A másik lehetőség, hogy még az internetet is megelőzzük, és mint ahogy azt sok celebpár teszi, onnantól kezdve beszélünk a szexről, hogy a gyerek egyáltalán beszélni tud. Justin Timberlake és Jessica Biel szerint ez lenne a természetes és normális nevelés a szexualitásra, míg

mások kiakadtak azon, hogy miért kell egy 2 éves gyermeknek a szexről hallania, hiszen túl kicsi hozzá.

Csobot Adél és Istenes Bence a meztelenség kérdésével kapcsolatban nyilatkozott nemrég, ők is azon az állásponton vannak, hogy döntsük le ezeket a tabukat, és kezeljük lazán azt, amit a természet adott nekünk. Hiszen bár a civilizálódás hosszú évezredek alatt elérte, hogy a meztelenség tabu legyen, valójában tényleg a legtermészetesebb dolog a világon.

Csobot Adél (@adelcsobot) által megosztott bejegyzés, Jún 29., 2017, időpont: 10:32 (PDT időzóna szerint)

A szexről való beszélgetést sem úgy kell elképzelni, hogy a Timberlake házaspár leülteti a két és fél évest, és elmagyarázzák neki, hogyan lesz a kisbaba, de ismerkednek a testrészekkel, elmondják, mi micsoda, kinek mije van, és a szexualitás sem a felnőttek misztikuma, amiről nem beszélünk. A gyerekek a maguk módján egészen pici korukban beszélnek már ezekről a témákról, hiszen az élet egyik legalapvetőbb velejárója.

Deliága Éva gyermekpszichológust kérdeztük meg arról, hogyan befolyásolja a gyerek fejlődését a nyitottság a szexről való beszéddel, illetve a meztelenkedéssel kapcsolatban. A válasz egyértelműen az, hogy kell róla beszélni, természetesen és folyamatosan.

A szexuális felvilágosítás nem egyszeri esemény, hanem egy folyamatában átadott tudás, mindig az életkornak megfelelő és befogadható információkkal.

Vagyis a gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy az aktuálisan előkerülő témákról nyíltan, a gyermek számára érthetően beszélünk, például fürdés közben elmagyarázzuk neki a testrészeit, elmondjuk, mi különbözteti meg a fiút a lánytól. Amikor kistestvér születik – ha nem a családban, akkor a környezetben biztosan előfordul ilyen – biztosan megkérdezi a gyerek, hogy hogyan lesz a kisbaba, ezt nagy vonalakban el lehet neki mesélni, természetesen az apró technikai részleteket kihagyva.

Minden gyereknél más az az életkor, amikor aktívan érdeklődi a szexualitás mivolta, ez lehet 5-6-7 éves kor közt bármi, ekkor már lehet válaszolni a kérdéseire, tágítani az ismereteit. 10 éves kor után már beszélnünk kell a nemi érésről, lányoknál a menstruációról, így elkerülhetetlen, hogy szóba jöjjön a szex.

Hogy erről pontosan hogyan, mennyire részletesen és mikor beszéljen a szülő a gyerekkel, abszolút a gyerek igényei kell, hogy meghatározzák. Ugyanez igaz a meztelenségre is. A szülőnek folyamatosan figyelnie kell a gyermek igényeit, és érzékenyen reagálni rájuk. Ha úgy érzi, hogy a gyermek nem szereti a szüleit látni meztelenül, vagy ugyan nem zavarja, de ő maga szégyenlős, akkor nem szabad erőltetni, illetve vissza kell venni a szülőknek a meztelenkedésből akkor is, ha nekik ez a természetes.

Közösen fürdeni is addig lehet, ameddig a gyerek nem jelzi, hogy egyedül is tud már mosakodni, illetve szüksége lenne a privát szférára. Ez életkorilag szintén változó, de 5-7 éves kor körül általában már igényelni szokták.

Jessica Biel (@jessicabiel) által megosztott bejegyzés, Jún 18., 2017, időpont: 11:55 (PDT időzóna szerint)

A fő szabály, hogy nincs szabály, hiszen minden család, szülő és gyerek más, más mértékben nyitott, érdeklődő és közvetlen. Viszont minden esetben a gyerek érdekeit és igényeit kell figyelembe venni, nem tukmálni rá olyan információkat, melyektől zavarba jön, de kielégíteni a kíváncsiságát, amennyiben kérdez.

Az internet annyiban változtatja meg a felvilágosítás gyakorlatát, hogy a szülő felelőssége még nagyobb. Még jobban kell figyelni, hogy a gyerek ne máshonnan, ne félinformációkból tájékozódjon, esetleg olyan képekbe, videókba fusson bele, melyek jó időre elrettentik a szexualitástól.

Pont ezért fontos, hogy időben elkezdjünk a szexről beszélni, és a gyermek egy olyan környezetben nőjön fel, ahol tudja, hogy bármit kérdezhet. Így amikor problémája lesz, nem a haverokhoz és az internethez, hanem a szülőhöz fordul majd.

Kiemelt kép: Getty Images / Jackson Lee

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Industrial greenhouse with rows of cultivation.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.