Szórakozás

Párnák közt pózol Petőfi a Facebookon

Senki se lepődjön meg, ha Vörösmarty Mihály megböki a Facebookon, vagy ha egy barátja ismerősei közt Arany János vagy épp Kölcsey Ferenc nevével találkozik, hiszen a magyar irodalom nagyjai már a közösségi hálón is ott vannak.

Íme egy remek példa arra, hogyan teheti egy középiskolai magyartanár izgalmassá az irodalomtanulást a fiatalok számara. Néhány héttel ezelőtt egy budapesti pedagógus arra kérte diákjait, készítsék el többek közt Petőfi Sándor vagy épp Kölcsey Ferenc Facebook-profilját. A feladat olyan jól sikerült, hogy a költőóriások közül többen mára már igen aktív tagjai lettek a Zuckerberg-galaxisnak.

A 19. század költője (Forrás: Facebook.com)

Ágyban, párnák közt és mobilos önarcképeken pózol a vátesz Petőfi, Kölcsey rövid posztokban vitázik a plágiumról Kazinczy Ferenccel, Arany pedig jó szerkesztőként, a közösségi oldalon keresztül népszerűsíti a Nép Barátja című lapot.

Szendrey Júlia borítóképe. Petőfi kedveli
(Forrás: Facebook.com)

Mint arról a Tanárblog.hu beszámolt, a profilokat a budapesti Madách Imre Gimnázium 11. évfolyamos diákjai gondozzák.

A feladat meghatározásában az szerepelt, hogy a profilok alkalmazkodjanak a költők személyiségéhez, és feltétlenül tartalmazzanak széles körű irodalmi-közéleti ismereteket – írja Vajda Éva, a projekt ötletgazdája a portálhoz eljutatott levelében, hozzátéve, a diákok, saját bevallásuk szerint rengeteget tanultak a magyar irodalomról az adatlapok összeállítása közben.

A költők adatlapját itt találhatják meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik