Szórakozás

Megkötötték az első melegházasságot Franciaországban

Megkötötték szerdán az első melegházasságot Franciaországban. Tizenegy nappal az azonos neműek házasodását engedélyező törvény kihirdetése utána a dél-franciaországi Montpellier-ben mondta ki egymásnak először az igent egy homoszexuális pár: a 40 éves Vincent Autin és a 30 éves Bruno Boileau.

A két férfi hét éve él együtt. A városházán tartott ünnepségre mintegy ötszáz vendég volt hivatalos, köztük 230 újságíró a világ húsz országából.

Franciaország a világon a 14. ország, amely megnyitotta a házasság intézményét a homoszexuális párok számára.
“Az önök története ma egybeforr egy egész ország történelmével” – mondta Hélene Mandroux, Montpellier szocialista polgármestere, aki előtt a két férfi örök hűséget esküdött egymásnak. Hozzátette: “Vincent, Bruno, mi is, önök is, történelmi pillanatot élünk át. Történelmi pillanatot a hazánk és a köztársaság számára.”

Az esküvőt nagy rendőri biztosítás mellett rendezték meg, mivel múlt vasárnap az ellenzők utolsó nagy párizsi tiltakozó rendezvénye erőszakos incidensekkel zárult.

A megmozduláson a rendőrség szerint 150 ezer, a szervezők szerint egymillió tüntető vett részt. A kormány előre jelezte, hogy ezúttal semmilyen rendzavarást nem fog eltűrni. A Nat King Cole Love című száma alatt kéz a kézben érkező párt a városháza előtt hatalmas tapssal fogadta a tömeg, de néhány füttyszó is hallatszott. Egy tiltakozó bengáli tüzet gyújtott az egyik televíziós közvetítő kocsi mellett, de a rendőrök azonnal eltávolították az illetőt a helyszínről.

“Az igazi szimbólum az, hogy a szerelem legyőzte a gyűlöletet” – ezt mondta Vincent Autin, már jegygyűrűvel az ujján. Az ismert jogvédő köszönetet mondott mindazoknak, akik házasságuk engedélyezéséért együtt harcoltak velük.
A tavaly hatalomra jutott Francois Hollande francia államfő egyik fő választási ígérete volt az azonos neműek házasságának  engedélyezése.

Az elfogadott törvényben szerepel az örökbefogadás engedélyezése is a meleg és leszbikus párok számára. A tervezetet a felmérések szerint a francia társadalom többsége támogatta, de komoly ellenzés fogadta főleg a jobboldalon, illetve a katolikus körökben: a javaslat visszavonását követelve hónapok óta tartottak a tömegtüntetések, amelyek fokozatosan radikalizálódtak, Francois Hollande lemondását követelve.
Az első esküvő közeledtével a kormány elsősorban a közhangulat megnyugtatását tartotta fontosnak.

Dominique Bertinotti családügyi miniszter végül lemondta a részvételét a szerinte “több, mint szimbolikus” eseményen, arra hivatkozva, hogy az intim jellegű. Najat Vallaud-Belkacem női jogokért felelős miniszter és kormányszóvivő pedig csak “magánemberként” jelent meg az esküvőn, mivel Vincent és Bruno a régi barátai.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik