Szórakozás

Szédületes karriert futott be Larry, a patkányölő cicus

Új alkalmazottja van a brit miniszterelnöki rezidenciának, olyan, melynek felhatalmazása van "gyilkosságra", sőt, egyenesen az a feladata.

Patkányokat kell ölnie a londoni Downing Street 10 új lakójának, mely macska. Neve Larry és egy menhelyről szökkent hatalmasat felfelé a társadalmi macskaranglétrán. A karrier azért is szédületes, mert a négyéves kandúr korábban kóbor macskaként tengődött. Miniszterelnöki hivatali megbízása előtt alaposan megvizsgálták több vetélytársával együtt, és Larry tűnt a legígéretesebb patkányölőnek, mivel ragadozó voltának minden jelét megmutatta.

A macskának belépési engedélye van szinte minden helyiségbe a rezidencián, továbbá futkározási, dörgölődzési, dorombolási és főképp patkányfogási joga.

Larry egy patkánynak köszönheti állását. A rágcsálót a Downing Street 10 bejárati lépcsőjén kapták kameravégre tévéstábok pár hete. Akkor a Downing Street patkányai még fellélegezhettek, mert a kormány közölte, hogy nem tervezi macska alkalmazását David Cameron miniszterelnök rezidenciáján. Időközben azonban megerősödött a macskaigény és a cicapárt Cameron családján belül, a kormány szóvivője pedig közölte, hogy sikerült meggyőzni a miniszterelnököt, így aztán megint “megmacskásodott” a Downing Street 10.

A híres utca macskáinak amúgy diadalmas múltjuk van, ám jelenlétük erősen “foghíjas”. Négy éven át mostanáig macskamentes volt a rezidencia, de 2007-ben is csak fél évre lett cicás. Akkor a 11-es szám alatt – azaz a szomszédban – lakó Alistar Darling pénzügyminiszter macskástul költözött be, ám Sybilje nem kedvelte London központját, és hat hónap múlva visszavitték Edinburghba.

Sybil előtt egy teljes évtizeden át nem volt macskája az utcának, előtte viszont makacsul kitartott benne egy. Humphrey volt a neve, ő is kóbor kandúrként kezdte, mígnem tanyát vert a Downing Streeten és egészen kormányalkalmazotti tisztségig vitte. Még a bérlistára is felkerült, bár szerény összeggel, mindössze 100 fontot kapott – azt sem készpénzben, hanem természetbeni juttatások (eledel, alom, egyéb kafetéria) formájában – a kormány kasszájából.

Alkalmazása előtt a brit titkosszolgálat ellenőrizte a kandúr múltját, hátha “terrorista” vagy “külföldi kém”. Humphrey szeplőtelennek bizonyult. A róla készült terjedelmes jelentés szerint “munkamániás, büntetlen előéletű, visszavonultan él, nem jár gyakran összejövetelekre, tudomásunk szerint sohasem keveredett szex- vagy kábítószerbotrányba”.

Humphrey-t végül Tony Blair miniszterelnök nyugdíjazta 1997-ben. Állítólag Blair felesége “kötötte az ebet a karóhoz” a macska menesztésében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik