Szórakozás

Golden Globe: köszönőbeszédek és poénkodó sztárok

Az idei gála egyik visszatérő témája volt a hollywoodi filmes szakma és a díjakat osztó hollywoodi külföldi sajtószövetség szimbiózisa.

A lényeg, hogy mindannyian együtt vagyunk benne: a filmes alkotók, akik a mozikat készítik, és a hollywoodi külföldi sajtószövetség, amely cserébe együtt pózolhat a filmsztárokkal” – foglalta össze Robert De Niro, a vasárnap esti ceremónián Cecil B. DeMille életműdíjjal kitüntetett művész a sztárok és a grémium egymásrautaltságát.

A mintegy kilencven tagú újságírói testület Hollywood egyik legcsillogóbb szárparádéjaként rendezi meg évente a Golden Globe-gálát, amelyen étellel-itallal bőkezűen látják vendégül a meghívottakat.

A sajtószövetség tagjait illegális bevándorlóként éppen most utasították ki az országból” – viccelődött De Niro arra utalva, hogy a szervezet tagjai többnyire szakmailag jelentéktelen lapokban publikálnak.

A műsorvezető Ricky Gervais bevezető konferanszában ugyancsak célzott a díjkiosztó előtt néhány nappal megjelent hírre, hogy volt szóvivője korrupciós vádakkal perelte be a Golden Globe mögött álló testületet.

Garvais nevetséges “pletykának, badarságnak” nevezte azt a felvetést, hogy mindenki meglepetésére azért jelölték a díjra Az utazó című filmet, mert az újságírók együtt akartak mutatkozni a film nagy presztízsű sztárjaival, Angelina Jolie-val és Johnny Depp-pel. “Nem ez az egyetlen oka. Kenőpénzt is elfogadtak” – tréfálkozott a brit komikus.

Az est fénypontjai közé tartozott Michael Douglas megjelenése. A színész a napokban jelentette be, hogy úgy tűnik, legyőzte a torokrákot és hamarosan ismét munkához lát.

Kell lennie egy könnyebb módszernek is az álló ováció kiérdemlésére” – mosolyodott el Douglas, amint fellépett a színpadra, hogy átadja a legjobb drámai filmnek járó díjat, amit A közösségi háló című, a Facebook alapításáról szóló produkció kapott. Douglas szerint ha az ember keresztül megy egy súlyos betegségen, utána jobban méltányolja a rajongóit. “Jól érzem magam, boldog vagyok, hogy itt lehetek” – mondta a színész.

A ceremónia másik maradéktalanul boldog résztvevője Aaron Ralston amerikai hegymászó volt, akinek drámai történetéből Danny Boyle rendezett filmet 127 óra címmel.

A legjobb film, amit valaha láttam. Ha semmi mást, az Aaron Ralston-díjat megkapják” – jelentette ki Ralston, aki úgy menekült meg egy súlyos hegymászóbaleset után, hogy levágta az egyik karját. A 127 órát három díjra jelölték, de végül üres kézzel távozott.

A legtöbb jelölést elérő A közösségi háló viszont minden fontosabb díjat learatott. A legjobb forgatókönyvért járó Globe-ot kezében tartó Aaron Sorkin Mark Zuckerberget, a Facebook alapítóját dicsérte, aki korábban kétségeit fogalmazta meg a film hitelességével kapcsolatban.

Nem tudom, hogy kedves bíztatásként foghatom-e fel, de jelenleg csupán ez áll közöttem és egy Harley-Davidson között” – vette át az elismerés rangjára rámutatva a legjobb színész díját Colin Firth A király beszédében nyújtott alakításáért.

Az áldott állapotban lévő Natalie Portman – aki a legjobb színésznő Arany Glóbusz-szobrát kapta a Fekete hattyú főszerepéért – vőlegényét, Benjamin Millepied koreográfust méltatta. “Ő a legjobb színész. És abszolút velem akar aludni” – célzott arra, hogy a balettermi pszichodráma epizódszerepében feltűnő táncos azt mondja: nem szeretne vele aludni.

Húha, egyáltalán megszülettetek már, amikor az első Toy Storyt bemutatták?” – kérdezte a Toy Story 3. rendezője, Lee Unkrich a 14 éves Hailee Steinfeldtől és a 16 éves Justin Biebertől, akik a legjobb animációs film díját nyújtották át neki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik