Pályán kívül

Megelőzhető lett volna Akeem Adams tragédiája?

Akeem Adams (Akeem Adams)
Akeem Adams (Akeem Adams)

Dr. Illyés Miklós úgy véli, találmánya kimutathatta volna, hogy a trinidadi védő nem alkalmas a profi futballra.

A Ferencváros fiatal bekkje szeptember 25-én éjszaka kapott színinfarktust, majd a kórházba szállítást követően az életéért küzdött. Az orvosi stáb műszívre kapcsolta a futballistát, majd végtagizomzat-elhalás miatt amputálni kellett a bal lábát.

Azóta Adams már megkezdte a gyógytornát és szívdonorra vár, sőt, már az ágyát is elhagyhatta.

Vasárnap a Fraditól menesztették Ricardo Monizt az elmúlt hetek gyenge teljesítménye miatt. A két történet ott kapcsolódik, hogy a holland tréner távozása után keményen bírálta az orvosokat, mivel szerinte ki lehetett volna deríteni Adams leigazolása előtt, hogy van-e valami egészségügyi problémája a védőnek.

Dr. Szelid Zsolt, a Semmelweis Egyetem Kardiológiai Központjának munkatársa viszont rögtön reagált a vádakra és elmondta, a Fradinál tudtak a kockázatokról, sőt arról is, hogy Adams érrendszerében lerakódás van. Moniz részéről érkezett a válasz: “Hazugság, amit állítanak.”

Fotó: Népszava

Az eposzi hosszúságú történet újabb fejezettel bővül, ugyanis Dr. Illyés Miklós szakorvos azt állítja, elkerülhető lett volna a tragédia. Ugyanis kifejlesztett egy arte­riográfos berendezést, ami itthon nem vált elterjedtté. A Borsonline cikke szerint ez a műszer egy felkari vérnyomásméréssel végzi el az artériás funkció ellenőrzését, és az ütőerek paramétereiből azonnali kimutatja, ha valamilyen működési zavar, az esetek döntő többségében elmeszesedés áll fenn.

“Amerikai tanulmányok támasztják alá, hogy sajnos már fiatal felnőttkorban sok az érelmeszesedés miatti halál, holott a világ legfejlettebb országaiban használt, nemzetközi konferenciákon javasolt műszeremmel az ilyen esetek szinte teljes mértékben kiszűrhetők lennének. Adams esetében mindenféle bonyolult és felesleges vizsgálatról vitatkoznak, miközben az arteriográfiával pillanatok alatt megelőzhető lett volna a baj. Ezért bízom benne, hogy hamarosan itthon is elterjedtebb lesz a műszer használata” – mondta Illyés Miklós, aki hozzátette, hogy körülbelül két percet vesz igénybe a vizsgálat.

Dr. Szelid Zsolt, az FTC orvosi stábjának tagja viszont állítja, hogy ez nem ért volna semmit Adams állapotának felmérésénél.

“A berendezés egy lokális, a pulzus hullámhosszából számított érfali rugalmasságot mér, amiből képtelenség kiszűrni a hirtelen szívhalált. Ezt a tényt a Kardiológiai Szakkollégium is kimondta már.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik