Élő Forma-1

Megnyerte 200. versenyét Sebastian Vettel

A Bahreini Nagydíj előtt két kérdés motoszkál a rajongók fejében: vajon legyőzhető-e az első sort kisajátító Ferrari és a hátulról induló sztárpilóták hogyan tudnak előre törni?

Az időmérőt Sebastian Vettel és Kimi Räikkönen uralta teljesen a mezőnyt, a címvédő Lewis Hamiltonnak pedig 2018-ban még nem sikerült edzésen sem az első háromban végeznie. A brit pilótát ráadásul váltócsere miatt öt rajthellyel büntették, így a kilencedik helyről indult Bahreinben.

Óriási győzelmet aratott az időmérőn a Ferrari
Azonban a nap hőse Pierre Gasly, aki ötödik helyet szerzett.

A rajtnál remekelt Valtteri Bottas, aki azonnal a második helyre jött föl a második kanyarban és mindenkit meglepett, hogy Pierre Gasly, milyen parádésan tartja magát. Lewis Hamilton viszont csak szenvedett, többek közt az öt helyet ugró Fernando Alonso remeklésének hála.

Az első néhány kör alatt azonban kiesett mindkét Red Bullos: Daniel Ricciardo autója elektronikus hiba miatt állt meg, Max Verstappen viszont több ütközés után is visszajött a pályára, de végül öt kör után feladta a kocsija a harcot.

Ez kapóra jött Hamiltonnak is, mert a virtuális safety car ideje alatt besűrűsödött a mezőny, a brit pedig egy káprázatos előzéssel Esteban Ocont, Nico Hülkenberget és Fernando Alonso hármast egy kanyarban utasította maga mögé. A brit meg sem állt a negyedik helyig.

Úgy tűnt ez lesz számára a végállomás, azonban egy kapitális hibával még egy helyet nyert. Kimi Räikkönen ugyanis a 37. körben kijött kerékcserére, azonban a bal hátsó nem jött le, így azt nem tudták váltani a szerelők. A finn viszont elhajtott és elsodorta az egyik mechanikust. Kórházban van a szerelő, Räikkönen pedig föladta a versenyt.

Kimi Räikkönen elütötte az egyik szerelőjét - videó
Szörnyű baleset miatt esett ki a finn pilóta.

Ezután  vérszemet kapott a Mercedes, Valtteri Bottas az utolsó öt körben begyújtotta a rakétákat, de Sebastian Vettel nagyszerűen védekezett és behúzta a futamot a Ferrarinak.

Ezzel futamgyőzelemmel ünnepelte 200. versenyét a német pilóta, a Ferrari pedig 2010 óta először nyert egymás után két futamot. Sőt 2004 óta most fordult elő újra, hogy az olasz istálló behúzza az év első két versenyét. 

Úgy tűnt, a Haas rendezte sorait, legalábbis a kiállásokkal ezúttal nem volt baj – bezzeg a pilótákkal! Romain Grosjean ugyanis jóval lassabb volt társánál, mégsem engedte el Kevin Magnussent egy olyan pillanatban, amikor amúgy is a bokszutcába készült. A dán őrjöngött, sok másodpercet bukott a csapattársa miatt.

És hogy mi lett az élete hatodik versenyén szereplő Pierre Gaslyval? Rendkívül érett, taktikus vezetéssel behúzta a negyedik helyet!

Végeredmény, Bahreini Nagydíj (57 kör)

1. Sebastian Vettel (német, Ferrari) 1:32:01.940 óra
2. Valtteri Bottas (finn, Mercedes) 0.699 másodperc hátrány
3. Lewis Hamilton (brit, Mercedes) 6.512 mp h.
4. Pierre Gasly (francia, Toro Rosso) 1:02.234 perc h.
5. Kevin Magnussen (dán, Haas) 1:15.046 p h.
6. Nico Hülkenberg (német, Renault) 1:39.024 p h.
7. Fernando Alonso (spanyol, McLaren) 1 kör h.
8. Stoffel Vandoorne (belga, McLaren) 1 kör h.
9. Marcus Ericsson (svéd, Sauber) 1 kör h.
10. Esteban Ocon (francia, Force India) 1 kör h.
pole pozíció: Vettel
A vb-pontversenyek állása 2 futam után (még 19 van hátra):
1. Vettel 50 pont
2. Hamilton 33
3. Bottas 22
4. Alonso 16
5. Kimi Räikkönen (finn, Ferrari) 15
6. Hülkenberg 14
7. Daniel Ricciardo (ausztrál, Red Bull) 12
8. Gasly 12
9. Magnussen 10
10. Max Verstappen (holland, Red Bull) 10
11. Vandoorne 6
12. Ericsson 2
13. Carlos Sainz Jr. (spanyol, Renault) 1
14. Ocon 1

csapatok:
1. Ferrari 65 pont
2. Mercedes 55
3. McLaren 22
4. Red Bull 20
5. Renault 15
6. Toro Rosso 12
7. Haas 10
8. Sauber 2
9. Force India 1

Kiemelt fotó: Andrej ISAKOVIC/ AFP

Pierre Gasly óriási troll!

Miután kiörömködte magát komolyat szúrt a McLarenen a francia. A rádióban ugyanis azt mondta, micsoda szerencse, hogy a Honda motor volt a kocsiban. Erre panaszkodott ugyanis főleg Fernando Alonso, de úgy általában az egész McLaren istálló is. Touché!

Megnyerte 200. futamát Sebastian Vettel

A német pilóta tökéletesen védekezett, Valtteri Bottas viszont belebakizott párszor a támadásokba. Így is örülhet a Mercedes, mert harmadik helyre bejött Lewis Hamilton. Ha pedig azt hitte bárki is, hogy Pierre Gasly lecsúszik majd, azok tévedtek: negyedik lett a francia élete hatodik versenyén!

Ott is van Bottas!

Bejött egy másodpercen belülre a finn, két köre lesz megelőzni Sebastian Vettelt!

Jön a hajrá, jön a Mercedes!

Bottas zöld utat kapott a csapattól: teljes gőzzel mehet Sebastian Vettel után, hátha meg lehet csípni öt körrel a vége előtt.

Megy a matekozás

Kimi Räikkönen kiesése óta keményen megy a rádiózás, Sebastian Vettel biztosan nem jön már bokszba, de Lewis Hamilton is sűrűn érdeklődött a Mercedes istállójánál, hogy mi a terv? Már csak nyolc kör van a versenyből

Micsoda hiba, Kimi Räikkönen kiesett!

Elképesztő hibát követett el a Ferrari, nem cserélték ki a bal hátsó kereket, az egyik mechanikus valószínáleg meg is sérült, mert nem számítottak rá, hogy elindul az autó. A finn pilóta megállt, füstölgött a kerék is. Kimi Räikkönen kiesett a versenyből, de főleg a mechanikusért aggódnak, aki már hordágyon van…

Grosjean kiszúrt a saját csapatával

Egy padlólemezt elhagyott a Haas pilótája, ennek ellenére kilencedik. Kihívták a bokszba, mégsem engedte el saját csapattársát, Kevin Magnussent, pedig a dán a gyorsabb. A skandináv szólt rádión, hogy engedjék már el, de Grosjean makacskodott, míg végül meg nem történt a kiállás. Több másodpercet is bukott Magnussen….

"Bottas, ne feledd, tiéd a B terv"

Szóltak a finn fülére, ami azért érdekes, mert Hamiltonnak éppen azt mondták, hogy neki marad az A terv. Közben hatalmas csatát vívott Sebastian Vettel és Hamilton, de a Ferrari gyorsabb volt. A brit ki is ment a bokszba, vélhetően az A terv annyit tesz, hogy a futam felénél jött csak le kereket cserélni.

"Most jön az izgalmas rész"

Hallatszott a rádióban, miután Vettel már volt egy bokszkiálláson, de a Mercedes pilótái még nem. Jelenleg Lewis Hamilton vezet, Valtteri Bottas kiállása viszont kifejezetten lassú volt, ezzel közelebb is került Kimi Räikkönen honfitársához.

Kezdődhet a Mercedes-Ferrari csata

Lewis Hamiltonnak nyolc kör kellett, hogy bejöjjön a negyedik helyre Pierre Gasly elé, így csak a Ferrari és a Mercedes versenyzői autóznak a top 4 között.

Verstappen is kiszáll

Visszajött ugyan a virtuális safety car után a Red Bull pilótája, de szinte rögtön leállt az autó. Óriási bukás a Bahreini Nagydíj a Red Bullnak.

Folytatódik a verseny

Nagy a csata Pierre Gasly és Kevin Magnussen között, de a kavarodás győztese Lewis Hamilton, aki az egymással acsarkodó Esteban Ocon, Fernando Alonso, Nico Hülkenberg hármas mellett surranópályán hatodik helyre feljött. Ha pedig Mercedes: Valtteri Bottas okosan vezetve Kimi Räikkönent megelőzte a rajtnál és azóta második helyen autózik.

Két kör alatt vége a Red Bull versenyének

Pierre Gasly bátran és erőszakosan rajtolt, meg is előzte Daniel Ricciardót, de az igazi csodát Fernando Alonso követte el, aki négy helyet javított és Lewis Hamilton elé vágott be. A brit pilóta Max Verstappen bal hátsóját is koccintotta, a másik Red Bullos  Daniel Ricciardo autója viszont feladta a harcot teljesen. Virtuális safety car jött két kör alatt, Verstappen folytatni tudja ugyan, de jelenleg utolsó.

Íme Hamilton terve

Günther Steiner, a Haas főnöke arról beszélt a Sky Sportsnak, hogy két kiállás tűnik az optimálisnak Bahreinben. Ennek ellenére Lewis Hamilton az egyetlen, aki a mezőny első feléből lágy gumikkal kezdi a versenyt a többiek szuperlágyéval szemben. A jelek szerint egy kiállás megspórolásával próbálja majd behozni hátrányát a Mercedes brit pilótája

Köszöntjük olvasóinkat!

Sebastian Vettel nagyon mosolygós volt a felvezető interjúban, ahogyan Daniel Ricciardo is, az ausztrál ráadásul a negyedik helyről indul a futamon és arról beszélt, hogy lerajtolja majd Kimi Räikkönent. Izgalmas rajt elé nézünk!

Olvasói sztorik