Forma-1

Dől a lé az F1-be, mégis gond van

forma-1 (forma-1, )
forma-1 (forma-1, )

Nincs híján új márkáknak a Forma-1, de a nagy pezsgés ellenére a csapatoknak ki kell találniuk, hogyan szereznek még több pénzt.

Furcsa helyzetben vannak most a Forma-1-es csapatok, mert hiába jönnek újabb és újabb szponzorok a sorozatba, mégis gond van, több pénzre van szükségük. Ennek oka, hogy a jövőre érkező V6-os turbómotorokért 18 millió fontot (6,2 milliárd forint) kell fizetni, míg az idei V8-asok évi 6-10 millióba kerülnek csupán.

“A szponzorpiac most egész jó, egy csomó nagy név érkezett. Beszállt a UPS, a Rolex, és a Burn márkával a Coca-Cola, szóval nagy a pörgés” – nyilatkozta a gazdasági szakértő Zak Brown, a motorsport-menedzsmenttel foglalkozó Just Marketing alapítója és vezérigazgatója.

“De az F1 történetében még soha nem jött annyi pénz a szponzoroktól, hogy az mindenkit boldoggá tegyen. Nagy a nyomás a csapatokon, hogy még több pénzt szedjenek össze, de ez nem könnyű feladat. Ami a mostani helyzetben különösen jó, hogy olyan márkák érkeztek, amelyek sok fogyasztót tudnak megmozgatni, a NASCAR-t is részben ez tette sikeressé” – emelte ki a szakember, hogy az utóbbi egy-két évben a bankok, rétegigényeket kiszolgáló blue-chip cégek helyett a mindennapi fogyasztási cikkeket gyártó és forgalmazó vállalatok aktivizálták magukat.

“Sportszponzorációban az F1 a vezető, nem nagyon lehet más módon egyszerre 200 országban megjelenni. A hagyományos csatornák igénybe vételével ez nagyon drága mulatság lenne, szóval az F1-es szponzoráció nem is olyan költséges, mint amilyennek tűnik.”

Brown szerint nem nagy gond, hogy jelenleg nincs aláírt Concorde Agreement, azaz az F1-t keretbe foglaló multilaterális szerződés, mert enélkül is minden nagyon flottul megy. “Csak akkor lesz rá igazán szükség, ha tőzsdére megy az F1, mert a befektetőknek kelleni fog. Olyan nagyon nem sürgős ez a dolog.”

Főleg, hogy az F1-jogtulajdonos CVC befektetési csoport társalapítója és társelnöke, Donald Mackenzie szerint elképzelhető, hogy újabb egy évet csúszik a tőzsdei bevezetés.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik