Foci

Orbán Ferenc megtisztelő feladatot kapott Ausztriában

Az Erdélyből elszármazott magyar futballedző bekerült az osztrák labdarúgás kiválasztottjai számára létrehozott programba. Elmondja, ott miként gondolkodnak a tehetségről.

Nem sokkal a szombati Finnország elleni vereség (1-0) és a keddi, görögök elleni egészen pazar magyar gólokkal elért 2-1-es győzelem előtt új testületet állított fel a Magyar Labdarúgó Szövetség.

Az új MLSZ tanácsadó testülete

Nyilasi Tibor, a testület vezetője: az MLSZ elnökségi tagja, korábbi 70-szeres válogatott, ezüstcipős labdarúgó, magyar bajnok edző. A tagok:

  • Dárdai Pál (Hertha BSC vezetőedző, korábbi szövetségi kapitány),
  • Egervári Sándor (korábbi szövetségi kapitány),
  • Gellei Imre (korábbi szövetségi kapitány),
  • Fehér Csaba (41-szeres válogatott játékos),
  • Fórián Zsolt (a Mol Vidi FC utánpótlásának szakmai igazgatója),
  • Hajnal Tamás (59-szeres válogatott),
  • Gera Zoltán (97-szeres válogatott),
  • Kovács Kálmán (56-szoros válogatott, jelenleg testnevelő tanár),
  • Lőw Zsolt (a PSG másodedzője, 25-szörös válogatott),
  • Markó Edina (női szövetségi kapitány, pro licences edző),
  • Szabics Imre (az osztrák válogatott másodedzője, 36-szoros válogatott),
  • Takács Mihály (Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia igazgatója).

Egyfajta szakmai bizottságot, amelyet Nyilasi Tibor vezet, és mellette jobbára olyan fiatal szakemberek kaptak helyet, akik jelentős külföldi karriert tudnak maguk mögött, vagy éppenséggel jelenleg is komoly külhoni klubnál állnak alkalmazásban.

Az MLSZ-elnökség szándéka szerint a testület feladata:

  • a magyar edzők gyakorlati és elméleti felkészültségének növelése,
  • aminek köszönhetően megvalósul a labdarúgás vezetésének generációváltása,
  • megújul a labdarúgást meghatározó szakmai, kulturális és morális környezet.

Hogy például Dárdai Pál, Löw Zsolt és Szabics Imre munkája mellett miként tudna érdemben dolgozni a magyar labdarúgásért, azt nem taglalta az MLSZ-közlemény.

A döntés lényegét tekintve beismeri, azért kapaszkodik az MLSZ is külföldi edzőkbe, mert a magyar szakma átlagos tudásszintje az UEFA-képzés 1997-es elindítása, majd többszöri átalakítása ellenére sem elégséges, ezért újabb irányváltásra van szükség.

Megjegyzendő:

a keretesünkben felsorolt nevek egytől egyig a magyar edzőképzés „termékei”, vagy játékosként, vagy már végzett pro licences edzőként.

Mindezek kapcsán körülnéztünk, vajon a szomszédban, Ausztriában, ahol a futball színvonala nem áll fényévnyi távolságban a magyartól, mégis képesek komoly értékkel bíró játékosokat kinevelni az európai topbajnokságok bármelyikének, hogyan képzik az edzőket, mit várnak el tőlük.

Nyilasi Tibor, az MLSZ elnökségi tagja, a Ferencvárosi Torna Club ezüstcipõs válogatott labdarúgója a hallássérült gyerekek számára létrehozott Ezüstcipõ Focisuli növendékeivel a Hallássérültek Óvodája, Általános Iskolája, Szakiskolája tornatermében
Fotó: Kovács Tamás / MTI

Jé, Ausztria nem futballnagyhatalom!

Orbán Ferenc az az erdélyi származású magyar futballedző, aki anno még az MLSZ rendszerén belül kezdte el képezni magát (B-licence), de nyolc éve Ausztriába költözött és idén nyáron már ott szerezte meg az A-licences diplomát.

Orbán Ferenc elmondja, mi a gond a magyar focival
Az Erdélyben született 43 éves futballedző szavaira érdemes odafigyelni. A nyolc éve az ausztriai St. Pöltenben dolgozó szakember tükröt tart a magyar labdarúgóképzés számára.

Az A-licences képzésen első dolog, amivel képbe hoztak az, amit az osztrák szövetség elvár minden egyes olyan edzőjétől, aki az oktatási rendszerében részt vesz. Ez a cél meghatározása. Tényként közölték: Ausztria nem futballhatalom. Képző ország, amely a topligáknak nevel piacképes labdarúgókat, mert ebből a válogatott és az osztrák foci egésze profitál. A képzés egyik mottója: minél jobban segítjük, minél többet adunk a világfutballnak, annál többet kapunk vissza. Ezért már az A licence-re történő kiválasztásnál is olyan edzőket keresnek és találnak, akik ezt elfogadják. Tőlük aztán azt várják, hogy a tananyag megértése és elsajátítása után e végcél érdekében képesek legyenek az osztrák csapatokat hazai és a nemzetközi szintre is felkészíteni

– vázolta az osztrák szakmai alapvetést Orbán. Hozzátette, ennek érdekében kifejezetten a futballmúltjukból kiindulva, osztrák lábon állva, osztrák szürkeállományra támaszkodva, kemény, de minőségi munkával dolgoznak. Az A-licences képzésnél kapott egy sportpszichológiát, sportbiológiát, pedagógiát, edzéselméletet és gyakorlati útmutatót tartalmazó 3-4 ezer oldalas tananyagot.

Az egy éves képzés alatt háromszor két hétre beköltöztették őket az osztrák szövetség edzőtáborába. Itt az oktatás minden nap reggel 8-20 között zajlott. Az elméleti és gyakorlati óraszám megközelítette a háromszázat.

Az osztrák A licences kurzus (Orbán álló sor, jobbról a negyedik)

A képzések közötti 3-4 hónapos szünetekben sem lógathatták a lábukat. Valamennyi tantárgyból házi feladatot kaptak. Orbán elmondása szerint szigorúan, interaktív módon ellenőrizték őket, ezért gyakorlatilag a tíz hónap alatt minden nap tanulnia kellett annak érdekében, hogy a házi feladatokat határidőre, megfelelő minőségben el tudja készíteni.

Megfelelő pedagógiai, pszichológiai tudás híján elvész a tehetség

Orbán szerint Ausztriában az UEFA-képzés olyan mély és alapos, hogy bár számos, már felnőtt első osztályú csapatnál dolgozó kollégával végzett együtt, de egyikük sem érezhette azt, hogy nem tudnak neki újat mutatni. Sőt. Az osztrákok a legújabb futballszakmai trendek mellett kifejezetten hangsúlyosan foglalkoztak a pszichológia, a pedagógiai képzéssel, mert azt vallják, a modern futballban ezek nélkül az ismeretek nélkül semmilyen szinten nem működik a tehetség felismerése, kiválasztás, képzése.

Az elméleti záróvizsgán 2-3, a gyakorlatnál négy tanár figyelte minden válaszunkat, mozdulatunkat, reakciónkat. Egy specialista folyamatosan követett, és jegyzetelte, milyen a kommunikációs képességem, a hangom színe, ereje, mélysége, a testbeszédem, a kiállásom, a kisugárzásom, mit veszek észre, és az adott szituációra miként reagálok. Mindent videóra vettek és szembesítettek vele

– mesélte Orbán, aki szerint a 21. század futballjában, az X-, Y-generációs gyerekek esetében már nagyon nem mindegy, hogyan szólsz a játékoshoz. Ausztriában azt vallják, a hiba javítása, és a helyes megoldás elmagyarázása elengedhetetlen, de ha túl sokszor és durva hangnemben hívod fel a figyelmet, könnyen kialakítod tanítványodban a gátlást, a félelmet a hibázástól. Ezért képtelen lesz kihozni magából a maximumot.

Az osztrákok ezért azokat az edzőket keresik, javasolják továbbképzésre, léptetik előre a karrierjében, akik erősek pedagógiai, pszichológiai és kommunikációs téren, kreatívok, képesek szóban és változatos gyakorlatokban leoktatni a legfrissebb nemzetközi trendeknek megfelelő edzésanyagot.

Számos videót mutattak negatív példaként, hogy az edző tréning, vagy mérkőzés közben elvesztette a fejet, üvöltött és folyamatosan korrigált még a testbeszédével is. Az osztrákok szerint ez a régimódi edzői stílus, ami a labdarúgó fejlődését inkább hátráltatja, mint segíti. A modern futballban nagybetűs élsportolókra van szükség. Ők intelligensek. Ha kapnak mellé megoldási javaslatot, értik a normálisan megfogalmazott kritikát, sőt, elvárják, hogy követeljenek tőlük, mert már gyerekkorban is a fejlődés motiválja az ilyen típusú játékost. Sok-sok munka után csak velük lehet elérni, hogy mérkőzés közben gyorsan felismerjék a szituációt, döntsenek, mi a helyes megoldás és olyan magas szintű technikai tudással rendelkezzenek, amely lehetővé teszi, hogy nyomás alatt is tökéletesen kivitelezzék a kívánt mozdulatsort. Az ilyen típusú intelligens labdarúgó felismerése, majd a tehetségének megfelelő kibontakoztatása a legfontosabb feladat gyerekkorban

– magyarázta Orbán, aki amondó, ehhez elengedhetetlen, hogy a futball legújabb trendjeivel és annak leoktatásával is tésztában legyenek az oktatók.

Tanulni mindörökké

Az osztrák UEFA-képzés ezért nem áltatja magát azzal, hogy jól működik a rendszer és minden úgy van jól, ahogy van. Tudják, azzal csak saját hibáikat állandósítanák. Viszont folyamatosan keresik az újítási lehetőséget.

Ennek érdekében az A-licence tavaszi második kurzusa előtt az összes oktató kéthetes továbbképzésen vett részt, ahol a kilenc vezető európai edzőképzés (belga, svájci, német, spanyol, olasz, osztrák, francia, portugál, dán) aktuális eredményeit, a rendszer működésének tanulságait hallgatta meg.

Orbán Ferenc Martin Stocklasa Lichteinsteini szövetségi edzővel

Így mi már az egyre inkább teret hódító taktika, a gegenpressing leoktatásának módszerével is tisztába kerültünk. Ezt láttuk a világbajnokságon, a belga-francia meccsen is mindkét válogatottól. 20 percig nem volt szabálytalanság. Ugyanis a gegenpressing legfontosabb elve hogy miközben mindkét csapat nagy energia- és agyi kapacitással, koncentráltan futballozik, nem szabad szabálytalankodni. A fault ugyanis megsemmisíti a gegnpressing célját, a tiszta, 1-1 elleni párharcokat a labda megszerzéséért függetlenül attól, hogy éppen támad vagy védekezik a csapat, annak érdekében, hogy végeredményként szép, látványos akciókkal fűszerezett, kemény, de folyamatos futballt lássanak a nézők

– avatott be Orbán a képzés nézőbarát és eladhatósági megközelítésébe.

Az egyes szövetségek között versenyhelyzet van. Mindenki büszke lehet a saját képzési rendszerére, mégis azt leginkább a végeredmény, az abból kikerülő játékosok tudása, nemzetközi piaci megítélése minősíti. Ausztria e téren hatalmas előnyre tett szert Magyarországgal szemben. Az osztrákok legalább négy kezdő tizenegy olyan játékost képesek felmutatni, akik nem otthon kergetik a labdát, hanem Európa nyolc legjobb bajnokságainak valamelyikében stabil, megbecsült játékosok.

Tanulni, tapasztalatot szerezni külföldön a legjobb dolog, ezt személyesen tudom bizonyítani. Viszont a mi kis országunkban az utóbbi években folyamatosan idegen kezekre bízzuk a sorsunkat.  Minden külhoni edző a saját kultúráját hozza, mást mond, mást akar. A legjobbakat igenis szerződtetni kell, mert tőlük lehet tanulni. De igazán jóból kevés van és azok megfizethetetlenek. A maradék pedig nem jobb, mint az az otthoni, aki külföldön szerzett tapasztalatot és folyamatosan hajlandó tanulni, haladni a korral. St. Pöltenben tavaly a Barcelona tartott focitábort. Idén nem kaptak meghívást. Az osztrák arra törekszik, hogy saját neves sztárjaival népszerűsítsen. Magam is oktatok évek óta abban a nyári focitáborban, amely mögött Toni Pfeffer (kétszeres világbajnoki résztvevő, Nyilasi Tiborral játszott együtt) áll. Ezért is üdvözlendő az MLSZ minapi döntése, az új szakmai bizottság felállítása

– fogalmazott Orbán.

Orbán megtisztelő feladatot kapott Ausztriában

A magyar szakember részese lett a Projekt 12 programnak, amelyet az osztrák szövetség, a számukra a vártnál gyengébb eredménnyel végződő hazai rendezésű 2008-as Eb után hozott létre a sportminisztériummal karöltve 2009-ben. A Projekt 12 nagykövete Franz Beckenbauer, amely egyben jelzi is, az osztrák labdarúgás képzésének fő piaca a Bundesliga.

Az éves szinten 1,4 millió euróba (cc. 450 millió forint) kerülő projekt célja az, hogy országosan felmérjék a legjobb U15-19 közötti labdarúgókat és kiválasszák korosztályonként a legjobb 25-25 futballistát.

Ezek a játékosok az országot regionálisan lefedő 12 kiemelt akadémia számukra legközelebbikébe, vagy mar felnőtt első osztályú klubokba kerülnek és heti 2-3 alkalommal a kötelezően előírt csapatprogramon felül egyéni edzéseket tartanak nekik. A gyakorlásokat minden alkalommal a Projekt 12 program delegált A, vagy Pro licences edzői felügyelik.

A labdás gyakorlásokon kívül a kiválasztott labdarúgóknak sportpszichológiai, edzéselméleti képzést tartanak és kiemelt sportorvosi támogatásban részesülnek.

A programot 2016-ban kibővítették a 10-14 éves korosztályokra is. A kiemelt képzésben résztvevő labdarúgó palánták kiválasztását is a programban helyet kapó szövetségi edzők végzik. Közös döntés alapján dől el, melyik akadémia vagy már első osztályú klub felnőtt csapatában  játszó játékos alkalmas, arra hogy megfeleljen a végcélnak: komoly nemzetközi karriert befutó válogatott játékossá váljon.

A projektnek az eredményességét David Alaba (Bayern München), Aleksandar Dragovic (Leicester City, majd Bayer Leverkusen) , Marko Arnautivic(West Ham United), Zlatko Junuzovic (Werder Bremen, most RB Salzburg), vagy Kevin Wimmer (Stoke City, nyártól Hannover) fémjelzi.

A szövetség komoly támogatást fordít arra, hogy a Program 12-be kiválasztott edzők folyamatos magas szintű továbbképzéseket kapjanak olyan előadók által, mint például Percie van Lierop (Ajax utánpótlás szakmai igazgató), Tobias Schweinsteinger (Bayern München pályaedző), Rene Maric (RB Salzburg pályaedző).

Orbán Ferenc klubjánál az SKN St Pölten felnőtt csapatánál négy olyan tehetség van akik felügyeletét, magán edzéseit, heti 2-3 alkalommal a magyar szakember végzi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik