Foci

Lassan ezt is megszokjuk: már azért izgulunk, hogy ne essenek ki egyből a kupacsapataink

Az elmúlt években, évtizedben egy-két jobb eredménytől eltekintve már hozzászokhattunk, hogy európai kupákban induló csapataink az őszt sem érik meg, de ha kedden vagy szerdán számunkra rosszul alakulnak az eredmények, az a szégyen is megeshet, hogy az első körben búcsúzik mind a négy csapat.

2012-ben a Paulo Sousa vezette Videoton az Európa-liga csoportkörébe jutott, azóta viszont a magyar klubfutball szinte semmit sem tud felmutatni nemzetközi színtéren, pedig az évek során voltak olyan ellenfelek, akik ellen illett volna továbbjutni:

a Ferencvárost 2015-ben a bosnyák Zeljeznicar, majd egy évvel később a teljesen ismeretlen albán második helyezett, a Partizani ejtette ki, a Videoton pedig 2013-ban a montenegrói Mladost Podgorica ellen bukott orra.

A mostani első mérkőzések után a magyar szurkolók nem lehetnek túl nyugodtak, hiszen egyik kupainduló csapatunk sem nyert, ilyenre pedig 28 év óta nem volt példa.

28 éve nem égett ekkorát a magyar klubfutball
1990-ben még szörnyű sokként értük ezt meg, ma meg már beletörődve lépünk tovább.

Nézzük, melyik csapatunknak milyen esélyei lehetnek a visszavágókat megelőzően.

MOL Vidi FC

Az előző NB I-es kiírást megnyerő fehérváriak gondoskodtak arról, hogy ne legyen nyugodt ez a nyár sem a klub háza táján. A bajnoki címet követő nyáron most nem az edzőt rúgták ki, ahogyan azt tették az előző két elsőség után, hanem a csapat nevét és címerét változtatták meg — ezt a szurkolók nagy felháborodása és bojkottja kísérte.

Ezt a tényt leszámítva Fehérváron igyekeztek az állandóság mellett letenni a voksukat a keret összetételében: keveset igazoltak, mindössze három fiatal magyar játékos érkezett. Így tehát a luxemburgi FC Dudelange ellen az eltiltott Juhász Roland kivételével a tavasszal bajnokságot nyerő kezdőcsapat szerepelt, a teljesítmény mégis messze elmaradt várttól.

Az idegenben elért 1-1 alapvetően jó eredménynek számítana, de nem egy szerényebb képességű ellenféllel szemben. Ennek ellenére a Vidinek jó esélye lehet hazai pályán kiharcolni a továbbjutást, utána pedig reménykedjünk abban, hogy a csapat jelentős formajavuláson esik majd át,

mivel, ha ez nem következik be, akkor hiába kerülne át Husztiék az Európa-ligába, ott sem lesz esély a csoportkörre.

Ferencváros

Az NB I második helyezettje az elmúlt években alaposan leégett a nemzetközi kupakban, pedig fogadkozásban sosem volt hiány. A magyar bajnokkal ellentétben ők aktívak voltak az átigazolási piacon, igyekeztek még jobban megerősíteni a keretüket, hat új játékos is érkezett,

közülük az előző idény gólkirálya és legjobb játékosa, a Honvédtól elszipkázott Davide Lanzafame tűnik a legnagyobb fogásnak.

A sorsolás után világos volt, hogy a kupaindulók közül Thomas Doll csapatának lesz a legnehezebb dolga az izraeli Maccabi Tel-Aviv ellen. Talán ezért is bántak a nyilatkozatokkal óvatosabban, mint az elmúlt szezonokban. A négy kupacsapat közül talán a Fradi lehet a legelégedettebb a hazai pályán elért 1-1-es eredménnyel, mert az eredmény ellenére fel tudták venni a versenyt a jobb erőkből álló Maccabi ellen. Ha idegenben is hasonló játékot tudnak produkálni, akkor lehet esélyük összehozni egy meglepetést.

Újpest

Az Újpest nem csak mint csapat, hanem mint klub is elégtelenre vizsgázott az azeri Netftci elleni odavágón. A mérkőzés előtt és után is kiderültek, milyen amatőr dolgok nehezítették az azeri túrát, ami után az ember elgondolkozik, hogy ilyen szervezetlenséggel miért égeti magát egy magyar klub a nemzetközi kupában.

Ilyen is ritkán van a magyar fociban: az újpesti csapatkapitány kipakolta a szennyest
Litauszki Róber őszinte és nyilvános kritikát fogalmazott meg saját klubja menedzsmentjével szemben.

Az Újpest 3-1-es vereséget szenvedett, így ugyan van esélye még a visszavágón, de nagy kérdés, hogy milyen lehet a légkör a csapat körül. Mindenesetre még az azeri klub is szervezettebb a magyarnál, mert ők már a hétfői nap során megérkeztek a fővárosba, hogy a játékosok biztosan kipihentek legyenek a csütörtöki találkozót megelőzően.

Budapest Honvéd

Meglehetősen nagy volt a játékosmozgás Kispesten, de a legnagyobb változás, hogy a csapattól összesen 37 gól távozott Lanzafame és Eppel Márton személyében. Csatárposzton a brazil Danilóra hárulhat a gólszerzés, aki korábban már bizonyított a kispesti klubban, a középpályán pedig a nagy világvándor Vadócz Krisztián érkezése jelent erősítést.

A Rabotnicki otthonában elért 2-1-es eredmény is biztató lehet, ám a továbbjutáshoz elengedhetetlen, hogy a Macedóniában néhol bizonytalankodó védelem kapott gól nélkül hozza le a találkozót,

de még ennél is égetőbb probléma, hogy a csapat támadójátéka minimális veszélyt sem hordozott magában az első meccsen.

Ha megnézzük az esélyeket, akkor talán a Ferencváros és a MOL Vidi FC érheti meg még az augusztust a nemzetközi kupákban. Ha viszont a magyar csapatok nem játszanak megfelelő hozzáállással, abból könnyen az a szégyen lehet, hogy már július végén csak a magyar bajnokságra kell figyelni a szurkolóknak, illetve a kluboknak is.

Beke Zsombor

Ajánlott videó

Olvasói sztorik