Foci

BL: Eden Hazard-on múlhat Antonio Conte állása

A londoni 1-1 után elméletileg és gyakorlatban is a Barcelona az esélyese a Chelsea elleni BL-párharcnak, az angoloknak mindenképpen gólt kell szerezniük a továbbjutáshoz a Camp Nou-ban. Az ilyesmi a vetőkártya szerint nem jó jel, úgy meg aztán pláne, hogy a Chelsea hazája bajnokságában jelenleg annak is felhőtlen kisgyermekként örülne, ha a négy közé kerülne. De vajon jön-e a tegnapi Manchester United-Sevilla párharc inverze?

A Sevilla csodacseréje kivégezte a Unitedet
Sokáig csendben csordogált a mérkőzés, aztán beállt Wissam Ben Yedder és eldőlt minden.

Ha abból indulunk ki, hogy

  • a 25 legutóbbi spanyol-angol nemzetközi kupapárharcból nem kevesebb mint 21-et (hu-szon-e-gyet) húztak be a hispánok,
  • a Barcelona idén még mindig veretlen a bajnokságban,
  • Lionel Messi még rá is pihenhetett a szerda esti meccsre,
  • a Chelsea legerősebb kezdőjével szenvedett a Crystal Palace ellen hétvégén,

nem tudjuk nem kimondani: vélhetően nem sok lapot osztanak majd a Chelsea-nek, csoda kellene az angol továbbjutáshoz.

Mi történt az odavágó óta?

A Barca előbb hátrányból fordítva nagyon elverte az idei spanyol évad szimpatikus kiscsapatát, a Gironát (6-1), majd ugyan egy pillanatra megbotlott a Las Palmas otthonában (1-1), de mindjárt következő nekifutásra legyőzte első számú bajnoki üldözőjét, az Atlético Madridot (1-0). Hétévégén a tökutolsó Malagát verték emberelőnyben, tükörsimán (2-0), igaz, az alapcsapatból csak ketten, Messi, illetve a kisebb sérüléssel bajlódó Andreas Iniesta kaptak pihenőt.

Iniesta szerepe amúgy is kulcsfontosságú lehet a meccsen: a londoni odavágón régi önmagát idéző, nagyszerű játékot nyújtott, ami a BL-ben már csak azért is létfontosságú, mert a hosszú távon az ő helyére igazolt brazil Philippe Coutinho az elitligában nem bevethető (már szerepelt az idei sorozatban a Liverpool mezében). A nyáron 100 millió euróért beszákolt francia csodagyerek, Ousmane Dembele ellenben visszatért, és kezd is egyre jobb formába lendülni – igaz, vad meglepetés lenne, ha a kezdőben találná magát az angolok ellen.

A Chelsea a Barcelona ellen ugyan kifejezetten jól játszott otthon – Willian a gólja mellett kapufákat is lőtt a meccsen -, ám a kissé pechesen összehozott ikszet követően azonnal begyűjtött két bajnoki pofont is: előbb a Manchester United vendégeként, előnyből (1-2), majd tanácstalanul ténferegve, vérlázító sétálgatással súlyosbítva a Manchester City otthonában (0-1). A Crystal Palace-t ugyan verték a hétvégén (2-1), de egyrészt ez a siker sem volt izzadságmentes, másrészt Conte kénytelen volt feltenni a gálakezdőt – már így is van négy pont hátránya a BL-helyekhez képest a tabellán, egyszerűen nem fér bele neki nagyobb lemaradás.

Döntési pontok a meccsen

Ernesto Valverde van egyszerűbb helyzetben: az ő kezdője kilenc helyen tuti biztos, mindössze két kérdőjelet kell tehát kiegyenesítenie az esti kezdő sípszóig. Az egyik ebből ráadásul még független is tőle – ha Iniesta vállalni tudja a játékot, akkor ugyanis majdnem biztosan ott lesz a kezdőben a Chelsea ellen. Így egyetlen igazi kérdés marad, az, hogy a született szélső Dembele, és a 4-3-3, vagy az inkább középpályás Paulinho és a sokkal stabilabb 4-4-2 mellett teszi le a voksát a baszk edző. Mi utóbbira tippelünk inkább.

A Chelsea-nél az örök kérdés forog újra: be lehet-e vállalni a taktikailag fegyelmezetlen, védekezésben használhatatlan Cesc Fábregas játékát, vagy inkább egy másik védekező típusú középpályást kell betenni N’Golo Kanté mellé. Antonio Conte helyzetét nehezíti, hogy éppen ezen a poszton küzd néhány sérülttel (mondjuk, hogy kinek hiányzik a szezon eddigi messze legnagyobb csalódása, a francia Tiemoué Bakayoko?), így lényegében egyetlen személyi kérdésre redukálható a döntési szituáció. Danny Drinkwater, vagy Fabregas. Stabilitás, vagy esély a gólszerzésre.

Persze az is benne van a pakliban, hogy ketten egyszerre kezdenek – ebben az esetben a Willian-Pedro páros egyikéből kellene kihagyni valakit, és bevállalni, hogy Eden Hazard nem a szélről indul, hanem árnyékék lesz egy 3-5-2-es formációban. A belga pozíciója amúgy is kulcskérdés lesz a meccsen: ha ő sokat tud találkozni a labdával, akkor a Chelsea-nek lesz támadójátéka, de ha a Barca a Manchester Cityéhez hasonlóan teljesen elszigeteli őt, akkor egyrészt elmegy a kedve, másrészt teljesen ki lesz húzva a londoniak méregfoga is.

Conte ebben a kérdésben azzal a döntéssel hozhatja magát jobb/rosszabb pozícióba, hogy hová helyezi a mágnestáblán a belgát:

  • amennyiben csatár lesz (hamis kilences, vagy árnyékék), akkor minden bizonnyal kell majd mögé Fábregas, hogy legyen esély megtalálni egy-egy-hosszú, mélységi labdával,
  • a viszont szélről indul, akkor vélhetően a Chelsea is jobban bízik majd a labdakihozatalokban.

Mivel az angoloknak mindenképp gólt kell lőniük, utóbbi talán életképesebb megoldásnak tűnne, de Conte nagyon nem az a fajta, aki szeret korán kockázatot vállalni. A Chelsea tulajdonosa meg nem az a fajta, aki hosszabb távon tolerálja az eredménytelenséget. Ha a Chelsea kiesik a BL-ből, borítékolható az olasz edző menesztése. Szerda este a negyeddöntőbe jutó csapat kilétén kívül ez is kiderül.

Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, visszavágók, szerdai program:

Besiktas (török)-Bayern München 20.45
az első mérkőzés eredménye: 0-5
FC Barcelona (spanyol)-Chelsea (angol) 20.45
az első mérkőzés eredménye: 1-1

Keddi eredmények:

AS Roma – Sahtar Doneck 1-0 (0-0)
Gólszerző: Dzeko 52.
Kiállítva: Ordets 79.
Továbbjutott az AS Roma 2-2-es összesítéssel, idegenben lőtt góllal.

Manchester United – Sevilla 1-2 (0-0)
Gólszerző: Lukaku 84. ill. Ben Yedder 74., 78.
Továbbjutott a Sevilla 2-1-es összesítéssel.

Korábbi mérkőzések:

PSG (francia)–Real Madrid (spanyol) 1-2 (0-0)
Továbbjutott a Real Madrid 5-2-es összesítéssel

Manchester City – Basel 1-2 (1-1)
Továbbjutott a Manchester City 6-2-es összesítéssel

Liverpool – Porto 0-0
Továbbjutott: a Liverpool 5-0-ás összesítéssel.

Tottenham Hotspur – Juventus 1-2 (1-0)
Továbbjutott a Juventus 4-3-as összesítéssel.

A BL beharangozó sorozatunk korábbi írásai itt érhetőek el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik