Foci

A magyar játékvezetők másképp fújnak, mint mondjuk a hollandok

Kassai Viktor (Array)
Kassai Viktor (Array)
Vagy a norvégok, a svédek, a finnek, vagy a dánok. Sporttársaink védelmében meg kell jegyezzük, ott a futballistákat is más felfogásban küldik pályára. De ettől még a statisztika makacs dolog.

A hétvégi 3-0-as vereséggel végződő Portugáli-Magyarország vb-selejtező utáni elemzésünkben a vereség okait firtatva egy gondolat erejéig kitértünk a magyar és a nemzetközi játékvezetői felfogás közti különbségre is.

Fogadj a szezon legjobb meccseire a Tippmixpron!

Azt írtuk, kedves magyar sporik,

jó lenne, ha a játékvezetői felfogásukat illesztenék a nemzetközi trendekhez, mert válogatott csapatunk láthatja ennek kárát. A mérkőzésen ugyanis a magyar bajnokikkal ellentétben a bíró engedte a kemény játékot és nem fütyülte szét a meccset. A játékosaink sokszor felháborodottan néztek a sporira egy-egy ütközés után, miért nem fütyül, mikor Magyarországon ezt szokták meg.

Megjegyzendő az is, kristálytisztán látszik a különbség mondjuk Kassai Viktor (képünkön, Fotó: MTI/EPA) BL, vagy EL-meccseken folytatott tevékenysége, felfogása és a magyar bajnokin mutatott teljesítménye között is.

Nos, mit ad isten, a labdarúgás statisztikáival foglalkozó football-observatory.com hétfőn kiadott egy elemzést, amelyben azt vette górcső alá, hogy a játékvezetők egy-egy meccsen milyen rendszerességgel nyúlnak a sárga és a piros lapokhoz Európa 31 bajnokságában.

Forrás: football-observatory.com

 

Nos, örömmel jelentjük, az előkelő 10. helyen áll a mi kis NB1-ünk e téren.

A statisztikából tökéletesen kirajzolódik a futballkultúrák közti különbség. Érdekes módon az indulatosabb, szimulálósabb mediterrán térség és Közép-Európa vezeti a rangsort, ahol meccsenként átlagosan öt lapot osztanak ki. Skandináviában és Hollandiában foglalkoznak a futballisták inkább a labdával, itt a legsportszerűbbek a meccsek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik